Померла правозахисниця Олена Боннер

19 Червня 2011
10194
19 Червня 2011
10:45

Померла правозахисниця Олена Боннер

10194
Померла правозахисниця Олена Боннер
На 89 році пішла з життя відома правозахисниця, вдова академіка Андрія Сахарова Олена Боннер. Про це повідомляє радіостанція «Эхо Москвы».

Олена Боннер померла напередодні, 18 червня, у Бостоні. Новина про це до російських ЗМІ та інформагентств надійшла від доньки правозахисниці Тетяни Янкелевич.
 
Прощання пройде в США, а поховають Олену Боннер, за її заповітом, у Москві, на Востряковському цвинтарі, де було поховано її чоловіка, матір і брата. 
 
Олена Боннер народилася 15 лютого 1923 року в родині партійних працівників у Туркменистані. У 1937 році батьків репресували. У 18 років пішла на фронт, служила медсестрою у військово-санітарному поїзді, була тяжко поранена.

Після війни закінчила Ленінградський медичний інститут. За висловлювання про «справу лікарів» її виключили з інституту, однак після смерті Сталіна її відновили. У 1965 році вступила до КПРС, пізніше вона назве це однією з найбільших помилок у своєму житті. У 1972 році вийшла з КПРС і зайнялась активною правозахисною діяльністю.

1972 року вона вийшла заміж за академіка Андрія Сахарова. Значно пізніше в одному  з інтерв’ю вона скаже: «Я не люблю, коли мене називають дружиною Сахарова, вдовою Сахарова... Я сама по собі...», зазначає «Радіо Свобода» у біографії правозахисниці.

Олена Боннер була серед тих, хто передавав на Захід щоденники Едуарда Кузнецова, в 1973 році її неодноразово допитували у цій справі. Вона створила Фонд допомоги дітям політв’язнів.

Олена Боннер представляла академіка Сахарова в 1975 році на церемонії вручення Нобелівської премії в Осло. 1976 року підписалась під установчим документом Московської Гельсінської групи. Разом із Сахаровим відправилась у 1980 році у заслання до Горького. У 1984 році її засудили за статтею «наклеп на радянський громадський і державний устрій», покарання відбувала у Горькому, за місцем заслання Сахарова. У 1986 році повернулась разом із чоловіком до Москви.

Боннер входила до комісії з прав людини при президентові Росії до 28 грудня 1994 року. Вийшла зі складу комісії, не вважаючи для себе можливим співпрацю з політичним режимом, який розв’язав чеченську війну.

Боннер керувала фондом імені Сахарова, була головою неурядової міжнародної організації з увіковічнення пам’ят Андрія Сахарова.

В останні роки Боннер жила в США.

10 березня 2010 року вона першою підписала звернення російської опозиції до громадян «Путін повинен піти».
 


«Детектор медіа»
 

Фото - http://mynabat.org/europe.html

 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10194
Читайте також
21.06.2011 14:37
Віталій Портников, «Радіо Свобода»
9 434
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду