Теленовини стають конфліктнішими

6 Грудня 2005
1856
6 Грудня 2005
14:17

Теленовини стають конфліктнішими

1856
Це засвідчує контент-аналіз новин провідних телеканалів за листопад 2005 року від Академії Української преси. Академія Української преси презентувала сьогодні чергові результати контент-аналізу новин (проект розпочато в жовтні 2003 р. ) на провідних українських телеканалах за листопад 2005 року в межах проекту «Моніторинг політичних новин».
Теленовини стають конфліктнішими

Методом дослідження є контент-аналіз медійних матеріалів за один повний тиждень кожного місяця (7-12 листопадa). Об’єкт дослідження – вечірні випуски новин на каналах «УТ-1», «1+1», «Інтер», «Новий канал», ICTV, СТБ, ТРК «Україна», 5-й канал. «Тоніс», НТН.

Проект виконується науковими колективами Академії Української преси та Інституту соціології НАН України за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження". Керівники проекту д.с.н. Наталія Костенко і д.ф.н. Валерій Іванов.

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ ПРОВІДНИХ КАНАЛІВ УКРАЇНСЬКОГО ТЕЛЕБАЧЕННЯ (19 хвиля)

У листопаді частка внутрішньополітичних новин наблизилася до стартового рівня президентської кампанії 2004 року. Порівняння показників з жовтнем 2005 року демонструє зменшення кількості новин без посилань на джерело інформації та збільшення повідомлень, де присутні дві точки зору. Так, у кожному третьому повідомленні в новинах СТБ представлені дві точки зору (35%), а найменше таких повідомлень на Інтері (14%). У власне політичних повідомленнях даний показник помітно вищий - 27% (проти 22% у жовтні), насамперед, за рахунок новин СТБ і Тоніса (де цей показник складає 52% та 47% відповідно). Щодо інших тенденцій слід зауважити, що став значно помітнішим конфліктний контекст - так, саме в конфліктному контексті обговорювалася майже половина повідомлень на СТБ та ТРК “Україна” (48%).

На каналах, як і в суспільстві в цілому, відбулося позиціювання влади: "новітня" vs. "нова" vs. "стара". В листопаді увага до дій влади була представлена, в основному, увагою до Президента. Він і залишається головною фігурою на телеекрані. В цілому, діюча влада домінує в зоні уваги і синхрону новинних програм, проте очевидний дисбаланс на її користь, помічений в жовтні, дещо вирівнюється. Лідерами неоднозначних оцінок в листопаді стали Кабмін та Секретаріат Президента - саме в представленні цих інституцій іронічні оцінки найвищі (21%. 17%). Лідером негативних оцінок стала Генеральна прокуратура (7%).

Характерна особливість листопадового ефіру – партії активно створюють різноманітні інформаційні приводи, але майже ніде не йдеться про сутнісний аспект виборів – обговорення та представлення партійних програм.

Якщо говорити про основні тематичні пріоритети місяця, то в листопаді головними подіями були нові призначення у владі, зокрема, на посади голів ОДА (4.5%), діяльність Президента (4.3%) та підготовка до майбутніх виборів (4.1%). Діяльність В. Ющенка домінувала в новинах "Інтера" та Нового каналу (9% та 8% відповідно), найчастіше згадувалася й в контексті інших подій (7.2% в цілому, 16% в новинах ICTV). Дещо збільшилась увага каналів до парламентських виборів: у листопаді вона складала 15% основних повідомлень (4.5 допоміжних), тоді як в жовтні 12% (з них 6,8 допоміжних). Серед політичних інститутів, порівняно з жовтнем, збільшилася увага до силових відомств (з 15% до 24%), міністерств (з 12% до 21%) та фігури Президента (з 38% до 43%).

Лідером уваги до політичних партій став НС “Наша Україна” – 8%. КПУ згадувалася у 4% повідомлень, Партія Регіонів та БЮТ - у 3% повідомлень. У "десятку уваги" у новинах увійшли також ряд партій, що не займали раніше ці місця, але які створили на цьому тижні особливі інформаційні приводи (КУН, УНА-УНСО, "Пора", "Громада").

Увага до президента В. Ющенка значно вища за увагу до прем’єр-міністра Ю. Єханурова: 30% проти 8% (у жовтні: 36% проти 16%). Третя за увагою в новинах листопада лідер БЮТ Ю. Тимошенко – 7%, четвертий – спікер ВР В. Литвин (5%), лідер партії Регіонів В. Янукович займає 9-те місце (3%). Половина згадувань про В. Литвина супроводжуються його синхроном. Синхрон Ю. Єханурова також є присутнім майже в половині згадувань про нього (42%), у В. Януковича - лише у чверті всіх згадувань (25%), у Ю.Тимошенко у п'ятій частини згадувань (22%). Слід зазначити, що Ю. Тимошенко жодного разу не фігурувала в новинах ICTV, а В. Янукович - в новинах Нового каналу.

Беззаперечним лідером синхрону в новинах листопада залишається Президент В. Ющенко, якому належить 24% прямого ефіру політиків (1155 сек.), виступи на всіх каналах (від 258 сек. у новинах "Інтера" до 30 сек. на "Тонісі"). Лідери ж партій та блоків, які претендують подолати 3% бар’єр на виборах-2006, мали наступні обсяги синхрону: Ю. Тимошенко – 203 сек., В. Янукович – 195 сек., В. Литвин – 190 сек., П. Симоненко – 71 сек., О. Мороз – 42 сек.

Отже, якщо увага до Президента Кучми обчислювалась в листопаді 2004 року 10%, то Президент Ющенко в 2005 році має показник уваги 35%.

Слід зазначити, що канали досить диференційовано надають новинний ефір провідним політикам. Ю. Тимошенко мала синхрон у новинах на УТ-1, Новому каналі, СТБ, "Тонісі", тоді як В. Янукович не мав синхрону саме на цих каналах. У новинах ІCTV і 5-го каналу не було синхрону ні того, ні іншого лідера, НТН, навпаки, - надав ефір обом. В. Литвин також не говорив у новинах на Новому каналі, СТБ, "Тонісі", НТН. О. Мороз мав синхрон на двох каналах - УТ-1 та ТРК "Україна".

У цілому, частка уваги в новинах до представників діючої влади складає 65% всієї уваги до політиків, частка синхрону - 59% усього синхрону політиків (у жовтні - 57% і 80% відповідно).

Основними суб’єктами в новинах про Україну залишаються політичні інститути – 79%, 59% - склали політичні персони, 29% - політичні партії. Серед політичних інститутів безперечним лідером залишається Президент увага до нього збільшилась від 39% та 43%, на тому ж рівні тримається Кабмін - 20% у жовтні проти 19% в листопаді, значно посилилась увага до міністерств з 12% до 21%.

Оцінка ж діяльності основних політичних гравців залишається на рівні жовтня, лише помітно збільшилась доля критики в бік Секретаріату Президенту та Кабміну.

В цілому, можна констатувати, що «новітня влада» є лідером представлення в новинних програмах згідно всіх показників, як по показнику уваги, так і по показниках рейтингу та кількості синхронів, які звучать з телеекранів. Деякі коливання рейтингів викликані присутністю певних специфічних подій, які відбувались 6-7 листопада і не можуть розцінюватись як сталий поступ деяких партійних інституцій. Отже ситуацію в медійному просторі можна розцінювати як таку, що має поступ до квазідемократичного, коли приділяючи значну увагу «новішій владі», кожен буде опікувати власного фаворита.

Проте, слід констатувати, що журналісти стали більш уважнішими в царині виконання своїх професійних обов’язків і більше звертають увагу на такі незаперечні правила, як посилання на джерело інформації і залучення декількох точок зору.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1856
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду