Наталію Лигачову нагородили премією «Вільна преса Східної Європи»

15 Червня 2011
13435
15 Червня 2011
14:55

Наталію Лигачову нагородили премією «Вільна преса Східної Європи»

13435
Наталію Лигачову нагородили премією «Вільна преса Східної Європи»

15 червня в Осло (Норвегія) відбулася церемонія нагородження премією «Вільна преса Східної Європи» (присуджує німецький фонд «Цайт-Штифтунг») і премією «Вільна преса Росії» (норвезький фонд «Свобода слова»).

 

Нагадаємо, шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова стала лауреатом премії «Вільна преса Східної Європи», яка вручається журналістам і мас-медіа Росії, Білорусі, України, Азербайджану і Вірменії. Окрім Наталії Лигачової премії отримали журналісти Наталія Іванишина з газети «Усть-илимская правда» (Усть-Ілимськ, Іркутська область), Марина Коктиш із газети «Народная воля» (Мінськ, Білорусь) і Замін Хаджи з Баку (Азербайджан), а також тижневик «Черновик» із Махачкали (Республіка Дагестан) і новинний інтернет-портал A1+ з Єревана (Вірменія).

 

Лауреатів визначало міжнародне журі у складі Фалька Бомсдорфа (Falk Bomsdorf, Берлін), Джо Грьобеля (Jo Groebel, Берлін), Ґро Хольм (Gro Holm, Осло), Штефані Шіффер (Stefanie Schiffer, Берлін), Тео Зоммера (Theo Sommer, Гамбург), Міхаеля Туманна (Michael Thumann, Стамбул), Райнарда Везера (Reinhard Veser, Франкфурт-на-Майні) та Вібеке Сперлінг (Vibeke Sperling, Копенгаген).

 

Церемонія нагородження відбулася в Нобелівському інституті в Осло (The Norwegian Nobel Institute in Oslo).

 

Премію вручала відома норвезька журналістка Гро Хольм (Gro Holm), член журі.

 

Замість журналістки Надіри Ісаєвої, головного редактора дагестанської газети «Черновик», премію отримала член Спілки журналістів Росії Надія Ожгихіна (Москва). Надіру Ісаєву не випустили з Росії під приводом ведення слідства. Як зазначила Надіра Ісаєва у коментарі ТК, «неможливість виїхати - це відголос старих кримінальних справ», порушених проти журналістів «Черновика». 18 травня 2011 року суд повністю виправдав всіх п'ятьох журналістів, але прокуратура оскаржила це рішення. «А при видачі закордонних паспортів міграційна служба запитує у МЗС інформацію про наявність незавершених кримінальних справ, - пояснює Надіра, - тому поки наступна інстанція суду не поставить жирну крапку, МЗС буде видавати інформацію про те, що за нами є незавершена справа, а для міграційної служби це підстава для відмови у видачі паспорту. Результат відомий - у терміни церемонії в Осло я просто не вкладалася».

 

Наталію Лигачову на премію номінували Маркус Лонінг (Markus Loning), міністр іноземних справ Німеччини, і посол Німеччини в Україні Ганс-Юрґен Гаймзьот.

 

 

 

 

 

Цього року премію вручили удванадцяте, увосьме - разом із премією для російської преси.

 

Загалом за ці роки було вручено 78 премій, із них 24 індивідуальних.

 

Премія імені Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» вручається щорічно, починаючи з 2000 року, журналістам та засобам масової інформації за їхню якість, професіоналізм і громадянську мужність. Премія спрямована на заохочення тих журналістів, які, незважаючи на офіційний тиск та економічні труднощі, кидають виклик цензурі у всіх її виявах, у тому числі й самоцензурі. З 2004 року премію вручає німецький фонд «Час» імені Ебелін і Герда Буцеріуса (Zeit-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius) у співпраці з норвезьким фондом «Свобода слова» (Institusjonen Fritt Ord).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13435
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Чит-чит
4668 дн. тому
Слава Наталі й "Телекритиці" - слава!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду