Редакція іномовлення НРКУ протестує проти дій Аврахова

14 Червня 2011
10297
14 Червня 2011
18:32

Редакція іномовлення НРКУ протестує проти дій Аврахова

10297
Редакція іномовлення НРКУ протестує проти дій Аврахова

Головний редактор української редакції Всесвітньої служби радіомовлення України Микола Мариненко заявляє, що генеральний директор Національної радіокомпанії України Тарас Аврахов не відновлював повноцінного мовлення редакції. Про це йдеться у заяві колективу української редакції Всесвітньої служби, переданій УНІАН.

 

Зокрема, колектив зауважує, що Тарас Аврахов проігнорував останні рішення Держкомтелерадіо, в тому числі й щодо «відновлення функціонування Головної редакції мовлення українською мовою Всесвітньої служби радіомовлення України у новому форматі».

 

Натомість, за словами колективу, гендиректор видав свій наказ, в якому вбачає «відновлення» роботи української редакції лише у створенні спеціальних програм для української діаспори на мережах українських мовників за кордоном, а також у створенні програм про життя української діаспори, які будуть розміщені на внутрішніх каналах НРКУ: «Отже, Т.АВРАХОВ самочинно вирішив відібрати в нашої редакції власний ефір! Натомість, на каналі іномовлення, замість передач української редакції, гендиректор збирається розмістити передачі УР-1 і УР-3, «спрямовані на задоволення потреб закордонного українства... Такої протизаконної, брутальної і, водночас, абсурдної організації процесу радіомовлення історія ще не знала!», - йдеться у заяві.

 

Також колектив редакції у своєму листі піднімає питання плати закордонним мовникам за розміщення українських програм: «Цікаво б запитати в пана Аврахова, якими коштами він збирається розраховуватися із закордонними українськими мовниками для розміщення в їхньому приватному ефірі наших передач? Чи не бюджетними? І як ці колосальні витрати виправдовуються з огляду на тотальну "оптимізацію" Українського радіо у зв'язку з «економією бюджетних коштів?», - запитує колектив.

 

За інформацією колективу редакції іномовлення, з їх штату Тарас Аврахов планує створити дві структури: власне українську редакцію та редакцію координації та мовлення за кордон. «Зокрема, гендиректор нав'язливо вимагає, щоб до української редакції, яку він люб'язно дозволив очолити нашому головному редактору Миколі Мариненку, увійшли лише пенсіонери, люди з невисоким рівнем кваліфікації та ефективності праці та співробітниці, які зараз перебувають у декретних відпустках. Інша ж редакція, мабуть, транслюватиме політично "правильні" передачі для закордонного слухача, створені під чуйним керівництвом АВРАХОВА на внутрішніх каналах Українського радіо», - зазначається у заяві.

 

Колектив розцінює такі дії гендиректора НРКУ як тимчасову поступку заради заспокоєння світової української спільноти, яка стала на захист українського слова: «Проте ми не заспокоюємось і готові боротися до кінця. Наразі, за вимогою Миколи Мариненка, керівництво Українського радіо та дирекція Іномовлення, яка давно повністю зрадила ідеалам та інтересам Всесвітньої служби, врешті, зважилися на зустріч із колективом української редакції. До чого це приведе - передбачаємо, але сподіваємось на краще», - зауважує колектив редакції.

 

Нагадаємо, 25 травня згідно з наказом про оптимізацію роботи НРКУ українська редакція ВСРУ припинила мовлення на зарубіжні країни. Натомість у рамках дирекції інформаційного мовлення НРКУ створена редакція мовлення на закордон, яку очолив Михайло Білецький.

 

Світовий конгрес українців попросив українську владу скасувати рішення про припинення мовлення української редакції ВСРУ, яка є важливим джерелом інформації для діаспори. Відповідний лист конгрес надіслав 26 травня президенту Вікторові Януковичу, прем'єр-міністру Миколі Азарову, голові Верховної Ради Володимиру Литвину, голові Держкомтелерадіо Юрію Плаксюку.

 

30 травня Юрій Плаксюк заявив, що підписав наказ про призупинення ліквідації української редакції ВСРУ.

 

Раніше ТК повідомляла про наміри НРКУ ліквідувати українську редакцію ВСРУ. На думку генерального директора НРКУ Тараса Аврахова, ця редакція «дублює функції трьох програм Українського радіо». Водночас мовлення румунської, англійської та німецької редакції збережене.

 

З початку року ВСРУ припинила ефірне мовлення за браком коштів та залишилася тільки в інтернеті і на супутнику.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10297
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
мазайло
4701 дн. тому
Просто сучасний колабораціоніст.
Степан
4701 дн. тому
Та що це за керівник-падло з таким укр. іменем - Тарас? Хіба може його приневолюють до таких дій певні сили...
Іван
4701 дн. тому
Молодці! Боріться за своє право! Ні росіяни, ні поляки, ні молдавани, литовці не нищать своє іномовлення державною мовою! Тримайтеся!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду