Ранкова «каша» по Новому

3 Червня 2011
17215
3 Червня 2011
14:19

Ранкова «каша» по Новому

17215
З ефіру щез іще один україномовний проект
Ранкова «каша» по Новому

 

Цього тижня на Новому каналі ранок для телеглядачів розпочався справді по-новому: замість трійці Фреймут - Педан - Притула ведучими «Підйому» стали Ольга Цибульська, Роман Скрипін та Андрій Шабанов. Зміна ведучих ранкового проекту на будь-якому іншому каналі - подія не надто значуща. Але «Підйом» - виняток. Бо за майже три роки роботи тріо Ольги Фреймут, Сашка Педана та Сергія Притули стало майже іконою стилю ранкового ефіру. Комусь вони подобались, хтось на них не хотів дивитися, а особливо - слухати, але це була команда, що працювала злагоджено і яскраво. Трохи більшу чи приблизно таку енергетику безпосередності, невимушеності й позитиву несли хіба що їхні попередники - Юрій Горбунов та Маша Єфросиніна.

 

Новий канал про заміну ведучих «Підйому» заявив кілька місяців тому. Спочатку обіцяли восени випустити в ефір абсолютно незнайомі глядачам обличчя - фаворитів кастингу, проведеного у студії проекту. Але, врешті-решт, віддали перевагу досвідченим ведучим і вирішили ще у нинішньому сезоні випробувати їхню сумісність у прямому ефірі. У нову трійку ввійшла «своя» Ольга Цибульська, переможниця першої «Фабрики зірок», яка вела на каналі програму «Кліпси». А ще - професіонали зі сторони: Роман Скрипін, який раніше працював шеф-редактором «5-го каналу», а донедавна - ведучим політичної «Правди...» на каналі ТВі, та Андрій Шабанов - діджей, генпродюсер «Просто раді. О» і просто одесит, що навчався в Америці.

 

Перший ефір «Підйому» з новими ведучими 31 травня, за попередніми даними компанії GfK Ukraine, мав рейтинг 0,28% і частку 4,47% за вибіркою «Вся Україна», аудиторія «4+», та трохи вищі показники - відповідно 0,34% та 4,57% - за цільовою аудиторією «14-49» у містах «50 тисяч +». (Це, зокрема, означає, що з усіх увімкнених на час показу проекту телевізорів глядачів відповідної вікової категорії на «кнопці» Нового каналу були 4,47 (4,57) відсотка).

 

Узагалi, дивитися «ящик» вранці - це не чистити зуби чи вмиватися. А для відпочинку ще час не настав. Саме тому ранкові телеперегляди ніколи не були високорейтинговими. Деякі канали, як-то «Україна» чи СТБ, узагалі не витрачають творчих зусиль на виокремлені вранішні блоки, а просто показують повтори серіалів чи фільмів. Втім уже традиційними є «Сніданок з «1+1», «Підйом» Нового каналу, «Ранок на 5-му», інтерівська програма, що віднедавна називається «З новим ранком», та «Сіті-ранок».

 

Набір інформації для формату «для тих, хто тільки прокинувся» формує власне початок дня. Що потрібно цієї пори людині, яка ввімкнула телевізор? Прогноз погоди і курс валют, а ще орієнтація у навколишніх подіях - тобто новини. Як приємний доважок - бесіди з зірками чи просто цікавими людьми та дрібні поради. Щоб усе це стулити докупи, дуже важлива робота багатьох, але ідентифікаторами кожного вранішнього телепроекту для телеглядача є власне їх ведучі.

 

Як кажуть, iз ким день почнеш... Якщо вмикаєш «Інтер», там по тональності віднедавна те, що і вдень, і ввечері показують на каналі Володимир Зеленський і «Квартал 95»: власне вкраплення гумористів студії, ведучі, що часто копіюють манери російських телевізійників, і багато самореклами, яка виглядає просто непорядною у ставленні до вранішніх глядачів. (Наприклад, коли розповідають про якийсь овоч, а потім кажуть: ну, а про те, яким він може бути небезпечним, якщо з нітратами, дивіться на каналі о 12-й годині).

 

На «Сніданку з «1+1» зберігають стиль інфотеймент, на «5-му каналі» - суспільно-політична інформація і переважно серйозні гості, у «Сіті-ранку» все крутиться здебільшого навколо столиці.

 

«Підйом» Нового каналу, як завжди, живе за своїм календарем, що вплітається у загальноприйнятий. Минулої п'ятниці у Фреймут - Педана - Притули, як у багатьох поза екраном, був випускний. У вівторок (нинішній понеділок був профілактичним днем) Цибульська-Скрипін-Шабанов справляли перше враження на глядачів і, спілкуючись із психологом, допомагали їм розібратися, як вести себе при першій зустрічі. Власне, гість студії, психолог Андрій Яценко, охарактеризував поведінку нових ведучих: Шабанову порадив розслабитися, Цибульській - не перегравати, і всім - бути собою. Роман Скрипін періодично наповнює «Підйом» політичними штрихами, проте у поєднанні з інформацією і репліками інших ведучих про мужчин, від яких хочуть не квітів, а дітей (?!), халатик, стрінги і просто труси телеглядач отримує «кашу», що не до вподоби ні гурманам, ні тим, хто має невибагливі смаки.

 

До речі, з приходом нових ведучих у «Підйомі» закінчилася майже трирічна ера україномовного ведення ранкового проекту. Одесит Шабанов відтепер у телеефірі Нового каналу каже: «Доброє утро, страна!».

 

Валентина Самченко, «Україна молода»

Фото - http://www.umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17215
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
yfnf
4718 дн. тому
Підйом стало неможливо дивитися, я почала ходити по інших каналах, а на це йде купа часу зранку, що дуже нервує...нові ведучі просто озабочки, їм треба лікуватись. Новий канал вбив таку передачу....
natamay
4718 дн. тому
Валентино, дякую, дуже точно відображений настрій після заміни улюблених ведучих...
Дмитро
4719 дн. тому
Від нового "Підйому" чекав більшого! Мову Цибульської важко назвати "українською", дратує мім Шабанов і вже зовсім не в своїй тарілці Рома Скрипін!
Фаина
4719 дн. тому
С любимцами всегда трудно расставаться. Как-то незаметно подсела на "Підйом", заряжалась по утрам позитивом. Замена не порадовала. Найдено точное определение - каша, причем безвкусная, ни изюма, ни соли...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду