detector.media
03.06.2011 14:19
Ранкова «каша» по Новому
Ранкова «каша» по Новому
З ефіру щез іще один україномовний проект

 

Цього тижня на Новому каналі ранок для телеглядачів розпочався справді по-новому: замість трійці Фреймут - Педан - Притула ведучими «Підйому» стали Ольга Цибульська, Роман Скрипін та Андрій Шабанов. Зміна ведучих ранкового проекту на будь-якому іншому каналі - подія не надто значуща. Але «Підйом» - виняток. Бо за майже три роки роботи тріо Ольги Фреймут, Сашка Педана та Сергія Притули стало майже іконою стилю ранкового ефіру. Комусь вони подобались, хтось на них не хотів дивитися, а особливо - слухати, але це була команда, що працювала злагоджено і яскраво. Трохи більшу чи приблизно таку енергетику безпосередності, невимушеності й позитиву несли хіба що їхні попередники - Юрій Горбунов та Маша Єфросиніна.

 

Новий канал про заміну ведучих «Підйому» заявив кілька місяців тому. Спочатку обіцяли восени випустити в ефір абсолютно незнайомі глядачам обличчя - фаворитів кастингу, проведеного у студії проекту. Але, врешті-решт, віддали перевагу досвідченим ведучим і вирішили ще у нинішньому сезоні випробувати їхню сумісність у прямому ефірі. У нову трійку ввійшла «своя» Ольга Цибульська, переможниця першої «Фабрики зірок», яка вела на каналі програму «Кліпси». А ще - професіонали зі сторони: Роман Скрипін, який раніше працював шеф-редактором «5-го каналу», а донедавна - ведучим політичної «Правди...» на каналі ТВі, та Андрій Шабанов - діджей, генпродюсер «Просто раді. О» і просто одесит, що навчався в Америці.

 

Перший ефір «Підйому» з новими ведучими 31 травня, за попередніми даними компанії GfK Ukraine, мав рейтинг 0,28% і частку 4,47% за вибіркою «Вся Україна», аудиторія «4+», та трохи вищі показники - відповідно 0,34% та 4,57% - за цільовою аудиторією «14-49» у містах «50 тисяч +». (Це, зокрема, означає, що з усіх увімкнених на час показу проекту телевізорів глядачів відповідної вікової категорії на «кнопці» Нового каналу були 4,47 (4,57) відсотка).

 

Узагалi, дивитися «ящик» вранці - це не чистити зуби чи вмиватися. А для відпочинку ще час не настав. Саме тому ранкові телеперегляди ніколи не були високорейтинговими. Деякі канали, як-то «Україна» чи СТБ, узагалі не витрачають творчих зусиль на виокремлені вранішні блоки, а просто показують повтори серіалів чи фільмів. Втім уже традиційними є «Сніданок з «1+1», «Підйом» Нового каналу, «Ранок на 5-му», інтерівська програма, що віднедавна називається «З новим ранком», та «Сіті-ранок».

 

Набір інформації для формату «для тих, хто тільки прокинувся» формує власне початок дня. Що потрібно цієї пори людині, яка ввімкнула телевізор? Прогноз погоди і курс валют, а ще орієнтація у навколишніх подіях - тобто новини. Як приємний доважок - бесіди з зірками чи просто цікавими людьми та дрібні поради. Щоб усе це стулити докупи, дуже важлива робота багатьох, але ідентифікаторами кожного вранішнього телепроекту для телеглядача є власне їх ведучі.

 

Як кажуть, iз ким день почнеш... Якщо вмикаєш «Інтер», там по тональності віднедавна те, що і вдень, і ввечері показують на каналі Володимир Зеленський і «Квартал 95»: власне вкраплення гумористів студії, ведучі, що часто копіюють манери російських телевізійників, і багато самореклами, яка виглядає просто непорядною у ставленні до вранішніх глядачів. (Наприклад, коли розповідають про якийсь овоч, а потім кажуть: ну, а про те, яким він може бути небезпечним, якщо з нітратами, дивіться на каналі о 12-й годині).

 

На «Сніданку з «1+1» зберігають стиль інфотеймент, на «5-му каналі» - суспільно-політична інформація і переважно серйозні гості, у «Сіті-ранку» все крутиться здебільшого навколо столиці.

 

«Підйом» Нового каналу, як завжди, живе за своїм календарем, що вплітається у загальноприйнятий. Минулої п'ятниці у Фреймут - Педана - Притули, як у багатьох поза екраном, був випускний. У вівторок (нинішній понеділок був профілактичним днем) Цибульська-Скрипін-Шабанов справляли перше враження на глядачів і, спілкуючись із психологом, допомагали їм розібратися, як вести себе при першій зустрічі. Власне, гість студії, психолог Андрій Яценко, охарактеризував поведінку нових ведучих: Шабанову порадив розслабитися, Цибульській - не перегравати, і всім - бути собою. Роман Скрипін періодично наповнює «Підйом» політичними штрихами, проте у поєднанні з інформацією і репліками інших ведучих про мужчин, від яких хочуть не квітів, а дітей (?!), халатик, стрінги і просто труси телеглядач отримує «кашу», що не до вподоби ні гурманам, ні тим, хто має невибагливі смаки.

 

До речі, з приходом нових ведучих у «Підйомі» закінчилася майже трирічна ера україномовного ведення ранкового проекту. Одесит Шабанов відтепер у телеефірі Нового каналу каже: «Доброє утро, страна!».

 

Валентина Самченко, «Україна молода»

Фото - http://www.umoloda.kiev.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY