Литвин хоче притягти до суду «Обозреватель», «Сегодня» і УНІАН

1 Червня 2011
17354
1 Червня 2011
19:04

Литвин хоче притягти до суду «Обозреватель», «Сегодня» і УНІАН

17354
Литвин хоче притягти до суду «Обозреватель», «Сегодня» і УНІАН

Голова Верховної Ради Володимир Литвин просить суд долучити інтернет-видання «Обозреватель», газету «Сегодня» та агентство УНІАН як співвідповідачів за його цивільним позовом про захист честі, гідності та ділової репутації до екс-майора Управління державної охорони Миколи Мельниченка Про це повідомляє УНІАН.

 

За словами Миколи Мельниченка, відповідне клопотання від Литвина було подано його представниками під час сьогоднішнього засідання Васильківського районного суду Київської області, який розглядає позов.

 

Як сказали в ході судового засідання представники спікера, вказані видання є серед тих 310 українських ЗМІ, які неодноразово розповсюджували слова екс-охоронця Кучми про те, що спікер українського парламенту є «підбурювачем щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе», розповів Мельниченко УНІАНу.

 

«Як зазначається у клопотанні, сайт "Обозреватель", газета "Сегодня" і УНІАН за рішенням суду долучені як співвідповідачі за те, що розповсюджували начебто наклепницьку інформацію щодо Володимира Литвина», - сказав Мельниченко.

 

За його словами, він у ході судового засідання був проти задоволення клопотання, оскільки «за все, що я сказав, я сам у змозі відповісти. Але процесуально суд зобов'язаний був прийняти це клопотання».

 

Коментуючи такий перебіг подій, Мельниченко висловив переконання, що такі дії з боку Литвина є нічим іншим як спробою притягнути до відповідальності ті видання, в яких немає цензури.

 

«Це свідчить про намагання зробити показову для інших ЗМІ розправу, щоб у подальшому не намагалися б критикувати чинного спікера», - сказав Мельниченко. Також він зауважив, що Литвин просить суд зобов'язати автора висловлювань провести прес-конференцію, на якій публічно вибачитися перед ним за висловлене. При цьому, як підкреслив Мельниченко, Литвин надав суду текст вибачення, який той має оголосити.

 

У контексті сказаного екс-майор зазначив, що наразі в судовому засіданні оголошено перерву до 11.00 14 червня.

 

Нагадаємо, наприкінці березня 2011 року голова Верховної Ради Володимир Литвин повторно звернувся до суду з позовом до Миколи Мельниченка про захист честі, гідності і відшкодування моральної шкоди.

 

Головний редактор газети «Сегодня» Ігор Гужва у коментарі «Телекриитці» зазначив, що оскільки наразі рішення суду щодо цього клопотання ще немає, то в подальшому може бути декілька варіантів подій. «Перший. Якщо позивача хтось образив в інтерв'ю у газеті, то він подає заяву до суду на відповідача і газету, щоб потім зобов'язати її розмістити спростування відповідно до рішення суду. У цьому випадку ми не є стороною конфлікту між Мельниченком і Литвиним, ми просто надавали слово і Мельниченку, і Литвину, і Кучмі, і іншим політикам. Якщо суд зобов'яже нас опублікувати спростування Мельниченком його ж слів, то ми це виконаємо. Але якщо суд притягне нас до відповідальності за те, що ми розповсюджували цю інформацію, як розповсюджувача недостовірної інформації, то це неправильно. Ми не є стороною конфлікту. Політики мають через суд вирішувати між собою проблеми і не втягувати в це ЗМІ», - сказав Ігор Гужва.

 

Позиція «Обозревателя» буде відома завтра, 2 червня. Про це ТК повідомив головний редактор «Обозревателя» Анатолій Яворський.

 

Головний редактор УНІАНу Олександр Харченко у коментарі ТК зазначив, що всі крапки на «і» може розставити тільки суд. «Мельниченко є серйозним ньюзмейкером в нашій країні, людиною, яка вплинула на історію України своїми діями. Ми не можемо ігнорувати його позицію і заяви. Мельниченко надав багато доказових речей, і ми не можемо не оприлюднювати його слова, оскільки вважаємо цю інформацію суспільно важливою. А Литвин, звичайно, має право розцінювати цю інформацію як недостовірну і подавати до суду. Сподіваюсь, суд ухвалить справедливе рішення», - сказав він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17354
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
медсестра
4711 дн. тому
Все ясно. Треба терміново закрити 310 українських ЗМІ. А решті заборонити друкувати будь-які матеріали про Литвина, якщо він сам їх не завізує. Воно тільки на вигляд таке безобідне. А насправді падлюче!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду