Дослідження: інтернет не робить дітей відлюдкуватими

31 Травня 2011
25109
31 Травня 2011
10:23

Дослідження: інтернет не робить дітей відлюдкуватими

25109
На адресу інтернету неодноразово лунала й лунає критика: мережа, мовляв, руйнує соціальні контакти дітей. Німецькі науковці, однак, дійшли зовсім іншого висновку
Дослідження: інтернет не робить дітей відлюдкуватими

На небі жодної хмаринки - відмінна погода для спорту або іншої активності на свіжому повітрі; однак дитина сидить, зігнувшись, перед комп'ютером і не рухається. Вікна наполовину зашторені, аби не псувалося зображення на моніторі. Пріоритети зрозумілі: поспілкуватися в соціальній мережі, пограти в онлайн-гру, запитати про щось в чаті... Батьківські заклики вимкнути комп'ютер і нарешті вийти на вулицю сприймаються як незрозумілі надокучливі вимоги.

 

Не дивно, що дорослих не на жарт непокоїть така поведінка їхніх чад. Що робить інтернет з користувачами? Як він змінює дітей і підлітків? Такий вид комунікації є відносно новим, і чимало педагогів вбачають у ньому передусім загрозу для соціальної компетентності людини: замість справжніх друзів анонімні співбесідники у віртуальному світі. Одним словом - бліде «покоління Facebook» з порушеними соціальними зв'язками.

 

Перевірка стереотипів

 

Подібні побоювання мав і Людґер Вьосманн, експерт з питань освіти в мюнхенському Інституті економічних досліджень - ifo. Стосовно шкільних успіхів інтернет його вже розчарував. «Я очікував, що в соціальному плані, тобто - щодо соціальних контактів, поведінки дітей у групі - буде ще гірше, - каже експерт. - Але можна висувати купу гіпотез, а наприкінці дня слід дивитися на факти».

 

Разом з групою своїх колег дослідник вирішив, так би мовити, перевірити на міцність стереотип про культурний песимізм. У рамках спеціального дослідження упродовж кількох років регулярно опитували 18 тисяч осіб з усієї Німеччини. Науковці цікавилися життєвими обставинами й соціальною активністю людей. Серед запитань були й такі: чи зустрічаються діти, які мають доступ до швидкісного інтернету, рідше з друзями? Чи вони рідше беруть участь у різних позакласних проектах у школі?

 

Результати які вразили

 

Автори дослідження були приємно вражені. «Ми побачили, що діти з доступом до інтернету ведуть, навпаки, активніше соціальне життя, ніж інші діти. Наприклад, вони займаються спортом, відвідують музичну школу або є членами, скажімо, молодіжної пожежної команди», - розповів Вьосманн.

 

Отже, інтернет - це добре. Але виникає питання: можливо люди зі швидкісним інтернетом і без того за своїм характером є соціально активнішими? Тому вони власне активно й користуються мережею? Науковці знайшли шлях як перевірити такий сумнів. «Для цього ми вирішили порівняти території в східній Німеччині, в яких свого часу завдяки історичному збігу обставин проклали на той час провідну телефонну мережу, яка, однак, виявилися несумісною із сучасними технологіями», - розповів дослідник. Таким чином несподівано відрізаними від мережі опинилися всі, незалежно від соціального статусу й соціальних звичок.

 

Зберігайте пильність!

 

Як з'ясувалося, діти без інтернету були соціально менш активними, ніж їхні ровесники в інших регіонах, які мали повноцінний доступ до мережі. Водночас науковець застерігає, що йдеться про середньостатистичні показники. «В окремих випадках занадто сильне занурення в інтернет може призвести до усамітнення й віддаленням від нормального соціального життя», - каже Вьосманн. Його порада батькам: і надалі не втрачати пильність!

 

Гайнер Кізель, Володимир Медяний, «Німецька хвиля»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Гайнер Кізель, Володимир Медяний, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25109
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду