У Білорусі затримали українського правозахисника Чемериса

4 Травня 2011
8135
4 Травня 2011
22:03

У Білорусі затримали українського правозахисника Чемериса

8135
У Білорусі затримали українського правозахисника Чемериса

У Білорусі затримали правозахисника Володимира Чемериса - члена Української Гельсінської спілки з прав людини, керівника Інституту «Республіка», одного з організаторів акції «Україна без Кучми». Про це повідомляє «Українська правда».

 

Як розповів виданню сам пан Чемерис, він приїхав до Мінська для участі в конференції з прав людини. «Це була презентація доповіді місії ОБСЄ щодо подій у Білорусі у грудні минулого року. За півгодини до презентації туди вдерлася міліція, затримала всіх, хто знаходився усередині. Зокрема, представники міліції затримали мене, ще щонайменше 5 громадян Росії, правозахисників, і одного громадянина Білорусі», - розповів він.

 

За його словами, міліцією керував чоловік у цивільному, який сказав, що 11 квітня у Білорусі стався теракт, тому необхідно перевіряти всіх підозрілих осіб. «Проте жодного звинувачення ніхто мені не пред'явив», - додав він.

 

Володимир Чемерис зазначив, що досі перебуває у міліції і швидше за все не встигне на поїзд до Києва.

 

«У мене взяли пояснення, в яких я описав увесь сьогоднішній день», - сказав правозахисник. На питання, чи брали у нього пояснення з приводу причетності до теракту, пан Чемерис відповів: «Ні, це були пояснення з приводу презентації».

 

Водночас посол України в Білорусі Роман Безсмертний в ефірі 5-го каналу сказав, що посольство намагається перевірити інформацію про причини затримання Володимира Чемериса: «Поки що ми не отримали офіційної інформації про цей інцидент, однак за нашою інформацією, він був затриманий під час спілкування чи то з колегами, чи то з журналістами. Жодні матеріали щодо причин затримання чи конкретних звинувачень нам не надавали. Коли у нас з'явиться якась інформація, ми її доведемо до відома МЗС».

 

Пізніше стало відомо, що Роман Безсмертний прибув до Первомайського РУВС Мінська, де перебуває Володимир Чемерис.

 

За даними 5-го каналу, затримання Чемериса може бути пов'язане з останнім конфліктом в україно-білоруських стосунках. Як відомо, президент Білорусі Олександр Лукашенко не приїхав на роковини аварії на ЧАЕС, після чого негативно і зневажливо висловився на адресу керівництва України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8135
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
хм
4749 дн. тому
Какие ж они все борцы, лять, правозащитнички... только вот заходим на сайты, к примеру "Надзвичайних новин", "Критичной точки" и еще на сотни других...а там воз непаханный примеров явных, наглых, вопиющих нарушений прав граждан Украины. Люди пишут, цитируют и размещают документы, взывают о помощи. Но правозащитники, типа Чемериса - большие деятели, блин, они на то и большие деятели, чтобы страдания и нарушения прав граждан - своих же сограждан тут же рядом под боком, иногда по соседству, просто у себя под носом - не замечать! То ли дело приехать в чужую Беларуссию, объявить себя,невесть с чего "ПРАВОЗАЩИТНИКОМ", перед этим для порядку поторговав лицом в популистской программе у Шустера, и выйти на центральную площадь Минска с такими же моральными уродами псевдо- "Правозащитниками" (не ясно - прав кого и чего) из России, держа плакаты "Лукашенка потц!" о! вот это деятельность! вот это "правозащита"! о! да! ведь за это ж добрый дяденька из госдепа США платит нехилое бабло, а вдвойне заплатит, если за публичное обзывательство первого лица Беларуссии виновного в этом посадят. Это ж вам ни какого-то несчастного киевского пенсионера с неизвестной фамилией защищать, которого выселяют на улицу коллекторы(находящиеся за гранью закона), придумав ему на основе паспортных данных несуществующие долги, с целью завладения жилплощадью в центре города. Это ж не то, что защищать жертв и их родственников,оказавшихся под колесами очередной машины мажора или многочисленных обманутых клиентов сети магазинов COMFY....Что вы!!! Ведь ЧМОмерис и ему подобные мыслют куда более высокими материями! они- правозащитники!их основная деятельность-ездить по соседним государствам и публично обзывать их лидеров "гАн...онами",а потом кричать, что "нас невинных арестовали/наказали".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду