detector.media
04.05.2011 22:03
У Білорусі затримали українського правозахисника Чемериса

У Білорусі затримали правозахисника Володимира Чемериса - члена Української Гельсінської спілки з прав людини, керівника Інституту «Республіка», одного з організаторів акції «Україна без Кучми». Про це повідомляє «Українська правда».

 

Як розповів виданню сам пан Чемерис, він приїхав до Мінська для участі в конференції з прав людини. «Це була презентація доповіді місії ОБСЄ щодо подій у Білорусі у грудні минулого року. За півгодини до презентації туди вдерлася міліція, затримала всіх, хто знаходився усередині. Зокрема, представники міліції затримали мене, ще щонайменше 5 громадян Росії, правозахисників, і одного громадянина Білорусі», - розповів він.

 

За його словами, міліцією керував чоловік у цивільному, який сказав, що 11 квітня у Білорусі стався теракт, тому необхідно перевіряти всіх підозрілих осіб. «Проте жодного звинувачення ніхто мені не пред'явив», - додав він.

 

Володимир Чемерис зазначив, що досі перебуває у міліції і швидше за все не встигне на поїзд до Києва.

 

«У мене взяли пояснення, в яких я описав увесь сьогоднішній день», - сказав правозахисник. На питання, чи брали у нього пояснення з приводу причетності до теракту, пан Чемерис відповів: «Ні, це були пояснення з приводу презентації».

 

Водночас посол України в Білорусі Роман Безсмертний в ефірі 5-го каналу сказав, що посольство намагається перевірити інформацію про причини затримання Володимира Чемериса: «Поки що ми не отримали офіційної інформації про цей інцидент, однак за нашою інформацією, він був затриманий під час спілкування чи то з колегами, чи то з журналістами. Жодні матеріали щодо причин затримання чи конкретних звинувачень нам не надавали. Коли у нас з'явиться якась інформація, ми її доведемо до відома МЗС».

 

Пізніше стало відомо, що Роман Безсмертний прибув до Первомайського РУВС Мінська, де перебуває Володимир Чемерис.

 

За даними 5-го каналу, затримання Чемериса може бути пов'язане з останнім конфліктом в україно-білоруських стосунках. Як відомо, президент Білорусі Олександр Лукашенко не приїхав на роковини аварії на ЧАЕС, після чого негативно і зневажливо висловився на адресу керівництва України.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY