З днем журналіста! Справжнім

3 Травня 2011
19947
3 Травня 2011
11:17

З днем журналіста! Справжнім

19947
Справжній «день журналіста» у всьому нормальному світі – це 3 травня
З днем журналіста! Справжнім
В Україні існує номенклатурне свято – День журналіста, який відзначається 6 червня. Це свято, запроваджене чиновниками і встановлене указом президента. Так само як День міліціонера і День танкіста.
Особливо цинічно, коли напередодні офіційного Дня журналіста 6 червня різноманітні депутати або можновладці намагаються привітати редакції з їх «професійним святом».

Апогеєм же цього абсурду є картина, коли влада починає нагороджувати лояльних до себе представників медіа різноманітними орденами «За заслуги».

Це приблизно так само, як м'ясник мав би вітати корову з Днем яловичини.

Справжній «день журналіста» у всьому нормальному світі – це 3 травня, Міжнародний день свободи преси. Це день, коли журналісти нічого не святкують, а згадують про убитих колег, про політиків, які заважають їх роботі, та про владу, яка запроваджує цензуру.

За останні 10 років Україна обзавелася ще одним брендом на світовій арені – окрім Чорнобиля, Шевченка та Кличків це також Гонгадзе.
 
Злочин, що стався десять з половиною років тому, є одним з найрезонансніших убивств журналістів у сучасному світі. Точніше, одним з чотирьох найрезонансніших.

Гільєрмо Кано – колумбійський журналіст, убитий наркокартелями прямо на вході до свого офісу.
Деніел Перл – американський журналіст, страту якого пакистанські ісламісти зняли на відео.
Анна Політковська – російська журналістка, вбита, очевидно, російською владою.
Та Георгій Гонгадзе – український журналіст, вбитий українською владою.

Кано, Перл, Політковська і Гонгадзе – ці чотири прізвища назвав під час церемонії відкриття Всесвітнього дня свободи преси у Вашингтоні Карл Гершман, президент Національного фонду в підтримку демократії.

Вдови Гільєрмо Кано, Деніела Перла і Георгія Гонгадзе були в залі.

Коли на прохання ведучого вони підвелися на ноги, оплески були проявом того, чим справжній «день журналіста» відрізняється від українського аналога 6 червня. Тим, що в цей день нічого не святкують.
 

Сергій Лещенко, «Українська правда»
 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Лещенко, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19947
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду