Freedom House: Янукович не зміг забезпечити умови для розвитку незалежних медіа

28 Квітня 2011
18109
28 Квітня 2011
13:02

Freedom House: Янукович не зміг забезпечити умови для розвитку незалежних медіа

18109
«Телебачення все частіше перетворюється на платформу для розваг, а не новин»
Freedom House: Янукович не зміг забезпечити умови для розвитку незалежних медіа

Американська неурядова організація Freedom House стверджує, що за перший рік президентства Віктора Януковича Україна стала менш демократичною та продовжує рухатись до авторитаризму, у тому числі це стосується і ЗМІ в Україні. Як вважає організація, уряд Януковича не зміг забезпечити сприятливі умови для розвитку незалежних медіа. Про це йдеться у спеціальному звіті Freedom House під назвою Sounding the Alarm: Protecting Democracy in Ukraine, який було оприлюднено на офіційному сайті.

 

«Ситуація з пресою в Україні в минулому році була неоднозначною, однак все ж таки тенденції розвитку медіа є не дуже сприятливими. Для України, як і для інших країн, важливою є діяльність різноманітних засобів масової інформації, які не контролюються державою або певною групою бізнес-магнатів з політичними зв'язками», - йдеться у звіті.

 

Доповідь вказує на те, що більшість великих ЗМІ в Україні, особливо газет, а також декілька національних телеканалів, підконтрольні олігархам. А українці отримують новини та інформацію від телебачення, де домінування провладного середовища дає глядачам викривлену картину.

 

Як зазначається, відносини між власниками ЗМІ та політичною владою стали більш приватними, ніж раніше, зокрема згадується, що медіахолдинг «Інтер» є власністю глави СБУ, головний державний телеканал перебуває у віданні близьких до Януковича політичних союзників, а багато ключових регіональних ЗМІ підконтрольні групам, лояльним до правлячої Партії регіонів. «У результаті, багато хто з наших співрозмовників зазначив, що цензура на сьогодні в Україні полягає не в письмових інструкціях із "центру", як це було при Леоніді Кучмі, а у культивуванні культури  самоцензури», - наголошують у Freedom House.

 

За словами авторів доповіді, представники Адміністрації президента підкреслюють наявність можливості в Україні висловлювати альтернативні, незалежні й опозиційні погляди, у тому числі згадують низку прямоефірних політичних ток-шоу, на яких опозиційні політики, такі як Юлія Тимошенко, з'являються і вільно висловлюють свою думку.

 

Як зазначають автори звіту, хоча незалежні ЗМІ все ще існують, медіамоніторингові групи заявляють, що помітно зменшилися телевізійні виступи опозиційних політиків у перші місяці цього року і що серйозні коментарі про поточні події з'являються все рідше, особливо від неурядових представників.

 

«Висвітлення новин у цілому погіршилося. За словами медіаоглядачів, телебачення все частіше перетворюється на платформу для розваг, а не новин, роблячи інтернет більш важливим джерелом достовірної інформації», - йдеться у звіті.

 

Автори додають, що ситуація зі свободою ЗМІ в регіонах значно гірша. Тісні зв'язки між ЗМІ та політиками «очевидні», так само як і випадки переслідування журналістів владою і службою безпеки.

 

Ця доповідь стала результатом тижневої місії в Україні у лютому 2011 року трьох експертів Freedom House - виконавчого директора Девіда Дж. Крамера, виконавчого віце-президента Атлантичної ради Деймона Вілсона, а також старшого наукового співробітника Атлантичної ради Роберта Нуріка. Автори доповіді зустрілися й опитали понад 50 осіб, які представляють широкий спектр інтересів в Україні. Зустрічі були проведені в таких містах, як Київ, Харків, Львів за участі експертів та фахівців зі сфер державного управління, громадянського суспільства, бізнесу, ЗМІ та освіти.

 

«Україна не рухається у правильному напрямку при нинішньому уряді, коли мова йде про демократію і права людини, - говорить Девід Крамер, виконавчий директор Freedom House. - Сучасні тенденції в Україні призведуть до посилення авторитаризму, і це буде величезним кроком назад для України, а також позбавленням надії на реформи в Євразії в цілому».

 

У звіті зазначається, що існує очевидна відсутність уваги з боку Заходу до України: «Це необхідно змінити, щоб ситуація в Україні покращилася».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18109
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду