Громадськість вимагає ухвалити закон про заборону реклами тютюну до 31 травня

23 Квітня 2011
1148
23 Квітня 2011
08:10

Громадськість вимагає ухвалити закон про заборону реклами тютюну до 31 травня

1148
До Всесвітнього дня без тютюну
Громадськість вимагає ухвалити закон про заборону реклами тютюну до 31 травня

Громадські організації звернулися до парламенту з вимогою ухвалити законопроект № 5164 про повну заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів до Всесвітнього дня без тютюну, а саме 31 травня. Про це повідомляє прес-служба «Форуму порятунку Києва».

 

Законопроект потрібно негайно передати до сесійної зали Верховної Ради і проголосувати без урахування поправок, внесених в інтересах тютюнових компаній, вважають голова правління регіонального центру громадянського представництва «Життя» Андрій Скіпальський, головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський та директор Інституту медіа права Тарас Шевченко.

 


На їхню думку, будь-яке затягування з ухваленням проекту відбувається в корисливих інтересах тютюнових корпорацій. Вони переконані, що парламент має ухвалити проект закону без урахування поправок противників проекту, оскільки «дискутувати з тютюновими комерсантами і тютюновими лобістами немає сенсу».

 


Тарас Шевченко впевнений, що процес підготовки закону затягується. Він висловив стурбованість, що до робочої групи увійшли занадто багато представників організацій, які не підтримують заборону реклами тютюнових виробів.



За словами Шевченка, якщо не буде сильного громадського тиску на процес підготовки законопроекту до другого читання, він може затягтися на тривалий період. «Більше того, він може завершитися тим, що остаточний текст буде спрямований не на користь, а на шкоду інтересам суспільства, оскільки від формулювання норм сильно залежить ефективність закону. Тому ми боїмося не стільки затягування, скільки того, що до Верховної Ради буде поданий поганий документ», - підкреслив він.



Як писала ТК, 30 листопада 2010 року парламент прийняв за основу проект закону № 5164, за який проголосували 303 народні депутати.

 

Про своє рішення створити робочу групу Комітет оголосив ще 16 лютого.

 

Громадські організації закликають парламент розглянути проект про заборону реклами тютюну якнайшвидше.

 

Нагадаємо, законопроект пропонує заборонити рекламу тютюнових виробів в інтернеті, а також проведення будь-яких промоакцій, безкоштовної роздачі, зокрема для маркетингових досліджень і дегустації, а також обміну тютюнових виробів на інші товари, роботи і послуги. Також повинні зникнути всі смс-повідомлення, електронні розсилки, поштові листи, вкладки в пачки, які часто використовувалися в рекламних і акційних цілях виробниками.

 

Крім того, передбачається заборонити спонсорство телевізійних і радіопрограм, театрально-концертних, спортивних та інших заходів з використанням знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, крім реклами в спеціалізованих виданнях і на спеціалізованих виставкових заходах.

 

Штраф за порушення перерахованих норм передбачається в розмірі від 30 тис. до 50 тис. грн за кожен факт реклами на окремому рекламному носієві або за кожен окремий захід з метою стимулювання продажу тютюнових виробів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1148
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду