EBU впровадить стандарт ультрависокої чіткості у два етапи – UHDTV1 та UHDTV2

20 Квітня 2011
8253
20 Квітня 2011
15:13

EBU впровадить стандарт ультрависокої чіткості у два етапи – UHDTV1 та UHDTV2

8253
EBU впровадить стандарт ультрависокої чіткості у два етапи – UHDTV1 та UHDTV2

EBU (Європейська спілка телемовників) впроваджуватиме стандарт ультрависокої чіткості (UHDTV) у два етапи - UHDTV1 та UHDTV2. Про це повідомляє видання Media Business Reports з посиланням на доповідь Європейської спілки телемовників.

 

Перший етап UHDTV1 стане в чотири рази «якіснішим» у порівнянні з якістю картинки HDTV, тобто його роздільна здатність буде в чотири рази більшою. У свою чергу роздільна здатність другого формату UHDTV2 стане в 16 раз вищою.

 

«Нам варто зробити ці дуже важливі кроки у розвитку графічної роздільної здатності», тому як "закон квадрата" також дійсний і для графічної роздільної здатності», - йдеться у заяві.

 

EBU планувала на виставці електронних медіа в Лос-Анджелесі NAB 2011 представити технологію UHDTV2 від японської телекомпанії NHK, однак подію було скасовано через трагічні події після землетрусу 11 березня.

 

Зазначимо, що одна година нестисненого відео у форматі UHDTV (формат передбачає не менше 32 млн елементів зображення з максимальною роздільною здатністю до 7680x4320) буде займати близько 25 терабайт. Частота кадрової розгортки UHDTV складає 60 кадрів у секунду. Передбачається, що UHDTV-зображення буде проектуватися на екран з діагоналлю до 450 дюймів, а для передачі звуку буде використовуватися більше 20 аудіоканалів.

 

Наразі цей стандарт в експериментальному режимі підтримується телекомпаніями NHK (Японія), Бі-бі-сі (Велика Британія) і RAI (Італія). Основним розробником нового відеоформату є японська державна телекомпанія NHK. При цьому влада Японії планує зробити стандарт міжнародним і використати його для мовлення вже у 2015 році.

 

Стандарт UHDTV, за словами представників NHK, може застосовуватися у кіноіндустрії, телебаченні, медицині,освіті, мистецтві. Реальні тестові покази можливостей UHDTV уже були проведені декілька разів (уперше в Японії у 2005 році, пізніше - 2006-го - в Нідерландах). Наразі стандарт UHDTV придатний тільки для використання в кінотеатрах. На ринку уже присутня технологія відеопроектора JVC DLA-RS4000, яка підтримує роздільну здатність UHD.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8253
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду