Росія боїться своїх класиків?

26 Березня 2011
28333
26 Березня 2011
11:36

Росія боїться своїх класиків?

28333
Спроба «Московских новостей» «назвати речі своїми іменами» завершилася демонтажем
Росія боїться своїх класиків?

У центрі Москви без пояснення причин зняли перетяжки з провокативними цитатами відомих людей, що є частиною рекламної кампанії газети «Московские новости», повідомило цього тижня РІА «Новости».

Напередодні виходу першого номера газети в Москві стартувала рекламна кампанія під загальним девізом «Називаймо речі своїми іменами». Для рекламної кампанії було вибрано навмисно провокативні цитати відомих людей з їхніми оцінками тодішніх російських реалій, які, на думку редакції, повинні привернути увагу аудиторії до сучасних викликів, з якими стикається Росія.

За основу взято сім гасел: «Росія - країна фасадів» (Астольф де Кюстін), «Чесність невіддільна від свободи, як корупція - від деспотизму» (Анатоль Франс), «Есть легионы сорванцов, у которых на языке «государство», а в мыслях - пирог с казенной начинкою» (Салтиков-Щедрін), «Услужливый дурак опаснее врага» (Іван Крилов), «Велика імперія, як і великий пиріг, найлегше обгризається з країв» (Бенджамін Франклін), «Слава Богу, я всегда любил свое отечество в его интересах, а не в своих собственных» (Петро Чаадаєв), «Русская история до Петра Великого - одна Панихида, а после Петра Великого - одно уголовное дело» (Федір Тютчев).

Головний редактор газети «Московские новости» Володимир Гуревич сказав, що не чекав такого. «Боязнь чиновників до цитат із російської класики, чи то Тютчева, Гоголя чи Салтикова-Щедріна, не нова. Саме так було в 80-ті роки, коли почала виходити газета «Московские новости», - коментує Володимир Гуревич.

У вівторок у своєму Твіттері Володимир Гуревич повідомив, що «фірма Newsoutdoor офіційно пояснила, що зняла їх (банери. - «День») з технічних причин - не витримали погоди».

Тим часом російські журналісти вже відреагували на зникнення плакатів із московських вулиць.

Московські старості 

Вражаюче, до чого наївні люди. Володимир Гуревич - головний редактор газети «Московские новости», яка перезавантажилася, уявіть собі, не чекав, що плакати з цитатами з класики буде конфісковано столичною владою. Питається, а на що він чекав?

Вітчизняні класики - це взагалі такий народ, від якого краще триматися подалі. Одного, бачте, лихий поплутав народитися в Росії з душею і талантом. Розумієте? Ще до народження замислив він втечу кудись до Франції, тобто буквально з колиски можна було витягувати й судити за зраду Батьківщини. Інший точно й смачно плюнув у добре обличчя царя: «Страна рабов, - сказав, - страна господ». Третьому й цього здалося замало, він дописався до того, що згори донизу - всі раби.

То чи можна таке піднімати на розтяжки?

З іноземцями ще гірше. Або нашпигунить, як останній сучий син, або ж капризами всі нерви вимотає: і те йому не так, і це не так! Або цілу книгу напише з назвою, наприклад, «Россия в 1839 году», та так, падла, хитромудро напише, що й сто років опісля читається, немовби вчора набріхано, й сьогодні, й ще за триста років, ймовірно, так само читатиметься. А ви його на бігборд підносите, причому з двічі провокаційною цитатою: «Росія - країна фасадів». Начебто передчували, що приберуть розтяжку з фасаду й з'явиться новий привід для знущання з начальства.

Кюстін - це взагалі такий міжнародний класик, на зразок лікаря-шкідника й агента імперіалістичних розвідок, про якого справжній син Вітчизни й досі не може згадувати не здригнувшись. Гірше лише Салтиков-Щедрін. Справжній ворог Росії царської, комуністичної, перебудовної, олігархічної і тандемократичної, а також столичного комітету з реклами. Це ж треба було додуматися вивісити цитату Щедріна про «шибеників, у яких на язиці «держава», а в думках - пиріг із казенною начинкою» у той самий час, коли з вказаного комітету назовсім звільнений його знаменитий голова Макаров. Що вкрав, як стверджували государеві люди, сотні мільйонів рублів, який відсидів за цей наклеп у СІЗО, який потім повернувся на службу, а тепер ось відставлений і все ще перебуває під судом.

Добрішим треба бути до людей, ось що я скажу. Уявіть лишень, мчить на службу до Держдуми та інших установ Партія злодіїв і шахраїв, і що ж вона бачить, виглядаючи із затемненого вікна? Яку цитату Тютчева? Про «особливу стать» своєї багатостраждальної Батьківщини? Якби ж то! «Російська історія, - читає, розгублено блимаючи блималками, Партія шахраїв і злодіїв, - до Петра Великого - одна панахида, а після Петра Великого - одна кримінальна справа». З 70-річним заїздом у панахиду, додамо від себе, і щасливим поверненням до криміналу. Але навіщо ж про це вголос, та ще й на розтяжках?

Із такими цитатами жити, як гуляти з дзеркалом, прив'язаним до живота. Незручно, невміло й поремствувати, головне, ні на кого. Лишень розбити об асфальт. А бігборди - здерти разом із цитатами, конфіскувати й розтоптати, щоб не псували настрій. Цензура, в тому числі й вулична, - адже це теж наша класика. Ще й старшою буде, ніж газетна, яку безвідповідальний поет римував зі словом «дура». Той самий, із душею і талантом, убитий французом на Чорній річці.

 

Репліка

На злодієві шапка горить

Після історії із забороненими в Москві цитатами з Тютчева, Крилова та Салтикова-Щедріна керівництву нових «Московских новостей» якраз на часі завішати столицю портретами Собяніна і Ко з єдиною цитатою з Пушкіна:

«Приятней, если он, друзья,
Завоет сдуру: это я!»

 

Ілля Мільштейн, «Грани»

Текст опубліковано в газеті «День»

Віктор Шендерович, www.ej.ru, 21 березня 2011 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ілля Мільштейн, «Грани»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28333
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду