Це вже війна

19 Березня 2011
37263
19 Березня 2011
22:14

Це вже війна

37263
Це вже війна

Завжди буває такий момент, коли ще вчора можна було домовитися, а сьогодні вже війна. Що значить, що оцінки колег походу однієї з журналісток у владу розділилися полярно? Це означає, що тільки частина розуміють, що війна вже почалася. Це питання інтуїції. Хтось зберігає дистанцію від влади і розуміє, що вона вже не просто чужа, а ворожа. Хтось не зміг втримати дистанцію, хоча б всередині своєї свідомості, і не відчув, коли чужа влада стала ворожа. Саме тому момент переходу від конфлікту до війни завжди такий сумнівний.

 

Що таке свій? Свій це той, чия самоідентифікація збігається з твоєю. Хто такий чужий? Чужий це той, чия ідентифікація не збігається з твоєю. Якщо ці ідентифікаційні розбіжності є непорозумінням, вони виясняються в комунікації і чужий стає своїм. Якщо ці розбіжності є другорядними, неважливими, можна піти на компроміс: з чужим можна мати стосунки, знаючи, що він чужий. Якщо ці розбіжності є суттєвими, тобто такими, що торкаються фундаментальних засад самості як свого, так і чужого, то конфлікт набуває антагоністичного характеру. І будь-яка необережна дія перетворює його на війну. Війна це такий конфлікт, де бажають не просто змінити ідентифікацію чужого, а знищити його. Тільки в ситуації війни перехід від свого до чужого є зрадою. Поза війною перехід від свого до чужого це просто зміна самості, яка оцінюється байдуже, тобто неекзистенційно.

 

Чи розуміємо ми, що фактично сьогодні почалася війна з владою? Чи розуміємо ми, що ця війна розмежує друзів, знайомих, рідних, що вона розділить партії, корпорації, сім'ї, кола спілкування і цілу країну?

 

Війна - завжди гра з нульовою сумою: тобто там є переможець і той, хто програв. Не буває воєн конструктивного змісту. Війни завжди руйнівні. Отримає перевагу той, хто раніше за інших позбавиться ілюзій миру. Переможе той, хто буде готовий піти до кінця і його жертовний дух буде більший.

 

Всяка локальна чи обмежена війна не буває ефективною. Коли починається війна обидві сторони бажають дотримуватися правил, що існують в мирній ситуації, поступово перестаючи дотримуватися правил. Настає момент, коли війна стає тотальною - всіма засобами без будь-яких компромісів і обмежень.

 

Сьогодні вже пізно хотіти чи не хотіти війни. Сьогодні війну можна визнавати чи не визнавати. Даремно сподіватися, що війна буде локальною чи обмеженою. Війна неодмінно стане тотальною, бо невизначеність протистояння всім набридла. Всі втомилися від протистояння. Втома від протистояння більша, ніж страх втрати себе. Саме в таких ситуаціях руйнуються країни.

 

Я дуже чудово розумію, що нема сенсу нікого ні до чого закликати. Я просто хочу, що ви усвідомили прості оцінки. Це війна. Війна не довго буде обмеженою і швидко перетвориться на тотальну. Тотальна війна розділить країну.

 

«Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Дацюк, для «Української правди»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37263
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду