Три питання до ЗМІ

15 Березня 2011
18553
15 Березня 2011
09:53

Три питання до ЗМІ

18553
Три питання до ЗМІ

Нічна бійка на «Большой политике с Евгением Киселевым» між дискутантами Шевченкіади, письменником та художником, за сумісництвом «VIP-запрошеним представником українського народу» на останніх ефірах, вражає «сміливістю, розгубленістю та підступністю» авторської передачі.

 

Вражає в тому сенсі, що «сміливість та розгубленість» ведучого й режисера прямого ефіру була настільки яскравою, що канал миттєво «не встигли» переключили на рекламу.

Після першого зіткнення «дискутанти» досить швидко повернулися до студії й, навіть, зайняли свої місця за трибунами. І лише після другої спроби бійки «відомих особистостей» та «захищаючи власну честь і гідність», ведучий таки видалив зі студії чомусь тільки одного з «козаків», і дав команду на рекламу.

Навіщо це?

 

Зіштовхнути в цій «дискусії» саме таких осіб, які не тільки своїми думками, але й діями зможуть спровокувати один одного до того, щоб «засвітити» весь свій «інтелектуальний і моральний потенціал». А анонсовану ведучим ґрунтовну розмову щодо місця й ролі Кобзаря в минулому й сучасному України - звести нанівець та, у черговий раз, «засвідчити» Україні й світу нашу «історичну й національно-культурну ментальність»...

Заради справедливості, відзначу, що рекламна пауза певною мірою пішла на користь і ведучому, і іншим учасникам «круглого столу». До честі Кисельова, йому вдалося продовжити дискусію в іншому стилі й тональності, хоча й він не зміг утриматися від спокуси провокувати учасників своїми коментарями та відверто провокаційними питаннями, явно спрямованими на «розбрат і протистояння».

 

У цілому ж, на мій погляд, розмова відбулася цікавою й змістовною саме завдяки її учасникам, а не її організаторам.

Водночас було сумно й соромно - і за себе, і за Україну - спостерігати цю бійку, яку нескладно було передбачити, тільки-но побачивши на екрані цих «дуелянтів», правда, бійку у вербальному, а не у фізичному варіанті. Переконаний, що й автори передачі могли, і повинні були передбачати таких варіант розвитку події!

А, можливо, вони цього і бажали?..

Тому що, коли оператори показують крупним планом очі ведучих ток-шоу, навіть за окулярами, у їхньому погляді можна розгледіти лише іноді гумор. Частіше - іронію та сарказм. А іноді й підступність їхньої авторської задумки...

І гірко думати про те, що це стосується моїх співвітчизників і моєї країни, а учасники цих подій допомагають своєї поведінкою формувати у частини глядачів і слухачів саме такі роздуми... Хоча не впевнений, що в більшості глядачів та учасників цих програм взагалі виникають будь-які роздуми...

 

На тлі цієї події, та й інших сучасних політичних і гуманітарних «ток-шоу», радіопередач і публікацій, виникають деякі думки.

 

По-перше, щодо організації телевізійних «ток-шоу» на центральних телевізійних каналах та радіо.

Під організацією маю на увазі, у першу чергу, постаті ведучих цих програм і запрошених «спікерів» та експертів.

Журналістський професіоналізм ведучих, наприклад, Савіка Шустера, Євгена Кисельова, Анни Безулик, як правило, не викликає сумнівів. Сумнів викликає політологічна й, часом, психологічна й культурологічна провокативність їхніх запитань до учасників цих передач. А ще - некоректність і багатозначність сформульованих питань для опитування аудиторії, як у студії, так і за її межами, відповіді на які часто-густо не можуть об'єктивувати суспільну думку, а, навпаки, заплутують та нівелюють її .

Тепер щодо підбору запрошених «спікерів» та експертів. Тут ситуація значно гірша - адже обертається «обойма» максимум із трьох десятків одних і тих же облич і думок.

Ось що дає ґрунтовний аналіз персоналій:

 

1. Цех правлячої сили, «команди політиків і можновладців» найчастіше представляють:

- від ПР: Богословська, Бондаренко, Болдирєв, Колесніченко, Мірошніченко, Олійник, Пеклушенко, Стоян, Чечетов. Іноді ще декілька особистостей із числа керівників уряду та комітетів ВР.

Де інші 170 нардепів та урядовців?! Де представники їх місцевих організацій та органів місцевої влади й самоврядування?.. Вони що, не здатні репрезентувати політику правлячої більшості? Чи вони не мають власної думки й власних пропозицій, як «покращити життя народу вже сьогодні»?

- від НПУ Литвина: Баранов, Зарубінський, іноді Гриневецький.

Де інші 15 нардепів та представники цієї політичної сили з уряду та регіонів країни?

- від КПУ: Бевз, Голуб, Кілінкаров, Царьков, іноді Симоненко, був ще Грач.

Де інші 16 нардепів та представники цієї політичної сили з уряду та регіонів? Хоча слід відзначити, що КПУ в інформаційному просторі представлена в кількісному складі спікерів значно краще інших політичних сил. Чому? Більше довіряють своїм членам, менше розбіжностей в ідеології, усі члени партії краще думають і, відповідно, висловлюють свої та чужі думки?..

 

2. Від так званої «опозиції» - БЮТ і НУНС: Бондаренко, Власенко, Геращенко, Григорович, Гриценко, Доній, Жебрівський, Королевська, Міщенко, Пашинський, Соболєв, Стецьків, Стретович, Третьяков, Шкіль, Яворівський.

Де інші 150 нардепів та представники цих політичних сил із регіонів країни?!

 

3. Від «позафракційних та групових»: Жванія, Литвин, Томенко, колись був Чорновіл. Та й названі особистості - лише іноді, по «великих» святах, інформаційних приводах, чи то перед черговими та позачерговими виборами.

 

4. Цех експертів представлений ще більш вужчим колом осіб: Бондаренко, Видрін, Грабовський, Єрмолаєв, Карасьов, Небоженко, Полохало, Фесенко, ще дві-три особистості соціологів та економістів.

Більше експертів в Україні немає? Чи вони, інші, не хочуть брати участь у цих передачах? І чому?! Де експерти з НАН України й ще 5-ти Національних галузевих Академій наук? Де академіки і член-коресподенти, які не є політичними діячами чи держслужбовцями, і до того ж отримують із державного бюджету щомісячну пожиттєву не маленьку стипендію за власні наукові розробки, що мають сприяти розвитку суспільства і держави? Чи виявляється, що ці розробки, нікому, крім самих науковців, у нашій державі непотрібні?

 

5. Цех професійних журналістів, які представляють у цих просвітницьких передачах «п'яту гілку влади» в країні - взагалі обмежений прізвищами, які можна порахувати за допомогою пальців однієї руки.

По-друге, виникають питання до авторських колективів таких передач та редакційних колегій ЗМІ: чому до участі запрошуються одні й ті самі особи?

Тому що вони здатні надати «специфічний колорит» програмі - посваритися публічно, вживаючи часто-густо не публічні висловлення; «злити» один на одного «компромат», цинічно брехати й вводити в оману глядачів і читачів? Чи «захищати до останньої краплі крові» свої політичні сили та їх лідерів - таким чином підвищуючи рейтинг програм і видань?

Чи, можливо, тому що ці особи включені до «особливого списку презентантів політики» та отримують за свою «спікерську» діяльність додаткові преференції? Чи тому, що саме так вирішили «на горі» владних структур, а ЗМІ абсолютно байдуже, хто і як буде інформувати та просвіщати суспільство щодо його сьогодення, минулого й майбуття?

 

По-третє, постає питання щодо мети таких передач/публікацій та їх ефективності для суспільства.

У сфері політичної й соціальної інформації своїм основним завданням ЗМІ вважають інформування суспільства та формулювання проблем, що його хвилюють, а також представлення різних точок зору на ці проблеми. При цьому практично зовсім відкидається завдання просвітництва й виховання загальної, політичної, професійної культури та відповідальності в правлячої верхівки й суспільства в цілому, або хоча б їх частини, за результати своєї діяльності.

Можливо, саме така ідеологія сучасних ЗМІ не дозволяє їм створити в себе підрозділи, щоб аналізувати реакцію суспільства й, у першу чергу, можновладців на зміст своїх програм і публікацій, та регулярно, у своїх же програмах інформувати суспільство про таку реакцію?!

 

Чи треба лише випустити «пар» із киплячого котла суспільної думки та народної невдоволеності, «прорекламувати» обойму політиків/експертів/журналістів із київських пагорбів, поконкурувати між собою та з КВН-ом, чи «95 кварталом», чи «Домом-2»?..

 

І, як наслідок, задовольнити «інформаційну спрагу народу», отримати свої гонорари - та й піти знов кататися на старому-новому Оглядовому Колесі, спостерігаючи з його «висоти» наше «українське чудо» життя-буття?

Життя тих, хто дуже хоче жити в ЄС, працювати й дурити один одного як у СРСР, думати як козаки в Запорізькій Січі та спілкуватися між собою як на весіллі в Малинівці.

А може, я взагалі-то й дуже сильно помиляюсь у своїх роздумах?..

 

Володимир Сущенко, кандидат юридичних наук, доцент, завкафедрою конституційного та адміністративного права і процесу Миколаївського Чорноморського державного університету імені Петра Могили

 

Володимир Сущенко, спеціально для «Української правди»

Фото - www.pravda.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Володимир Сущенко, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18553
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду