Абсолютний максималіст

11 Березня 2011
34847
11 Березня 2011
14:12

Абсолютний максималіст

34847
Неопубліковані бесіди із популярним актором Владиславом Галкіним, який рік тому пішов із життя
Абсолютний максималіст

Хто з нас не пам'ятає чарівного й природного, як кішка, Гекльберрі Фінна у фільмі Станіслава Говорухіна «Пригоди Тома Сойєра і Гекльберрі Фінна», знятого 30 років тому на Одеській кіностудії?.. У цій ролі дебютував юний актор Владик Сухачов. Бойового, органічного в кадрі хлопчиська помітив київський режисер Володимир Попков - і в картині «Вантаж без маркування» (1984) з'явився герой на ім'я Вовчик. А через два роки Влад (уже взявши прізвище вітчима - популярного артиста Бориса Галкіна, який був для підлітка авторитетом, кого він прагнув наслідувати у всьому) знову приїхав на Кіностудію імені Олександра Довженка до режисера Муратова, який затвердив його на роль юнги Санді Прюля в картині «Золотий ланцюг» (1986). «Уже коли Владислав був на піку слави й приїжджав до Києва зніматися в серіалах, завжди телефонував, - пригадує Олександр Ігоревич. - Я запам'ятав його ніжним, чутливим хлопцем, хоча у нього було обличчя розбійника...»

 

Пізніше у фільмографії запитаного режисерами й улюбленого глядачами актора Влада Галкіна з'являться «Ворошиловський стрілок», «Далекобійники», «У серпні 44-го», «Майстер і Маргарита», «Диверсант», «Загибель імперії», «Котовський». Понад 50 ролей у кіно...

 

Ми були дуже добре знайомі з Владиславом: я робила про нього дві телепередачі, віддалені одна від одної шістьма роками, - влітку 2001-го і наприкінці 2007 року. Це інтерв'ю - мікст наших розмов із актором. Перша відбулася після яскравої прем'єри фільму Михайла Пташука «У серпні 44-го» на кінофестивалі «Кінотавр», друга - у Москві, незабаром після травми, яку Галкін отримав під час зйомок серіалу «Диверсант. Кінець війни». Матеріал друкується вперше.

 

Таємні кінопроби

 

- Вам самою долею було визначено стати артистом, адже ваш батько - відомий актор Борис Галкін, а мама, Олена Демидова - сценарист?

- І батько, і мати були категорично проти подібного рішення. Моя перша картина - фільм Станіслава Сергійовича Говорухіна «Пригоди Тома Сойєра й Гекльберрі Фінна». Потрапив я на зйомки так: бабуся таємно від батьків привезла онука на кінопроби. І лише коли мене затвердили на роль Гекльберрі, повідомила про таку важливу подію тата з мамою. Це була досить серйозна інтрига, оскільки проби відбувалися взимку, а зйомки фільму починалися лише восени. Процес виявився тривалим, але слід віддати належне нам з бабусею - ми не проговорилися. Мені було тоді вісім чи дев'ять років. Станіслав Сергійович, щоправда, потім сказав, що з дітьми він більше не працюватиме. На фільмі зібралося багато малолітніх бандитів!

 

- Ви справді були некерованою дитиною?

- Знаєте, коли я зараз дивлюся на себе в цій картині, дивуюся: такий собі восьмирічний мужичок! З характером! Зрозуміти в цьому віці, що зйомки - це робота, дуже важко. Я щодня близько восьмої години ранку виходив на пляж у Сухумі - і шукай вітра в полі... А коли група збиралася на зміну, то хтось спохвачувався: мовляв, «дрібного» ж немає! Мене називали «кількою», бо я з моря не вилазив. Вода взагалі тривалий час була для мене всім - спочатку навіть, читаючи сценарій, запитував: «А річка чи море там є»? Якщо подібний пейзаж не передбачався, відмовлявся зніматися. Так, на «Пригодах Тома Сойєра й Гекльберрі Фінна» мене шукали всією групою, регулярно прочісували пляж - знаходили й лише тоді їхали на роботу. Ось такий був мій перший кіношний досвід. Уже пізніше я почав розуміти, що кіно - нелегка праця: довкола люди, які від тебе залежать, і ти маєш бути відповідальним за те, що робиш і як поводишся. Звісно, це було вже щось інше! Не так цікаво!

 

- У школі, мабуть, одразу ж стали всезагальним кумиром?

- Було таке. Але частіше зачиняли в класі. Коли мені це набридло, почав займатися боксом - і все пішло на лад! Я в школі загалом навчався близько трьох із половиною років, решту часу знімався - до кінця десятого класу в мене було вже 14 чи 15 фільмів. Це не жарт!

 

- Ви маєте досить характерну зовнішність. Згідно зі стереотипами, акторові з таким обличчям мають пропонувати певні ролі - або героїв, або бандитів. Кому в дитинстві віддавали перевагу, які книжки читали?

- Читати почав рано, а говорити - взагалі у вісім місяців. Правда, розуміла мене лише бабуся. Це страшна історія: я не говорив - кричав, вигукував якісь гасла! І щось увесь час співав, як розповідає мама. Досить енергійний був «дрібний»... Читав усе підряд, захлинаючись - певні вподобання окреслилися набагато пізніше. Із загальновизнаних речей мало що пройшло повз мою увагу. Борхес, Бердяєв... Чому? Незрозуміло! Борхеса просто обожнював. І зараз моє ставлення до цього письменника не змінилося: він нічого не нав'язує, а синтезує накопичені знання й пропонує їх читачеві. Його проза - більше діалог, ніж догма.

 

Справжній мужик

 

- Кілька років тому у вашому житті з'явився ще й театр, ви зіграли Митю Карамазова у виставі «Справа N» у режисера Даші Михайлової (актриса, дружина Влада Галкіна.  - І. Г.). А окрім кіно й театру є якісь захоплення?

ФОТО З САЙТА KINOPOISK.RU

 

ПОСТЕР СЕРІАЛУ «КОТОВСЬКИЙ»

- Театр справді з'явився в моєму житті нещодавно. Цікаво, але, навчаючись у театральному інституті, на сцені ніколи не працював. Дещо лячно було, адже до училища я прийшов уже із серйозними кіноздобутками, а сутність театру й кіно є діаметрально протилежною. Справді, трохи боязко, тому я й цурався театру з його інтригами... Проте сьогодні це професійно необхідно - тренінг, навантаження, яке дуже потрібне акторові. Я отримував величезне задоволення, коли ми грали виставу... А захоплення?

Категорично ні на що не вистачає часу. Інколи думаю: а чи не поїхати на рибалку? Обожнюю автомобіль (коли буваю вдома, завжди за кермом), їжджу дуже швидко, друзі навіть бояться сідати до мене в салон. Але я воджу машину вже давно і, мені здається, досить грамотно. Люблю перегони, мотоцикл. Мені цікаві певні екстремальні ситуації. Наприклад, ми з батьком майже місяць були в експедиції в Сахарі - спецназ виживав у пустелі, а ми поїхали це знімати. Спецназ вижив - ми зняли... Багато хто «відколювався» дорогою, а в мене (страшно пригадати) - камера вагою кілограмів із шістнадцять! На верблюда її повісити не можна - вони йдуть, помирають дорогою... Надзвичайний край: серпень, спека люта, під 70 градусів, сонце, як ліхтар, тіні немає! Але при цьому усвідомлюєш - Море, Всесвіт! Хоча довкола пустка й піщані бурі. Але що цікаве: людський мозок є таким, що й у пустелі він все одно знаходить, за що зачепитися... На початку експедиції всі боялися шаленої кількості комах, які «товчуться» навколо тебе, тільки й думали, коли вони вкусять. Дехто намагався рятуватися від отруйних гадів, лягаючи спати біля верблюдів, і прокидалися в кліщах! Усі були покусані, але досвід цікавий...

 

- Ваші стосунки з батьком - родинні, колегіальні, дружні?

- Ми відчуваємо один одного навіть на відстані. Нещодавно я розповів батькові про одну не дуже симпатичну ситуацію, а він сказав, що апріорі знав про неї, хоча знаходився в той час за тисячу кілометрів від мене. Ми дружимо. Більш ніж дружимо... І з матір'ю в мене дивовижні стосунки. Батьки дуже близькі мені за духом люди. За якимись основними засадничими речами. І неважливо, часто ми бачимося чи ні - важливо, що завжди зустрічаємося з радістю.

 

- А які свята ви любили в дитинстві?

- Дуже любив свій день народження. І за півроку попереджав про це, щоб сім'я була в курсі.

 

- Озвучте для тих, хто ще не в курсі.

- 25 грудня. Козерог, який народився на Різдво Христове. До речі, у моєї сестри день народження 7 жовтня. А я з'ясував у батюшки, що в мене цього дня іменини! Ніхто не повірив: вирішили, що молодший Галкін знову тягне ковдру на себе!.. Маленьким я обожнював ці свята - день народження, Новий рік.

 

- Перепрошую за інтимне запитання: ви віруюча людина?

- Є таке, але питання віри дуже особисте. Щоправда, я давно не бачився зі своїм духовним отцем, а траплялося, ми з Митьком, сином моєї хрещеної (актриса Катерина Васильєва. - І. Г.) приїздили до батюшки в село й місяць-другий жили там, щось будували... Чудовий був час! Потім повертаєшся до Москви - інше життя. Проте, живучи в миру, все одно потрібно дотримуватися мирських законів. Якщо йти, то йти назовсім. А Митька, до речі, став священиком, служить у храмі, в Москві.

 

- На прес-конференції після прем'єри фільму «У серпні 44-го» вас запитали, яким ви хотіли зіграти смершівця старшого лейтенанта Таманцева? Ви відповіли: «Хотів зіграти мужика». А який він, справжній мужик, на ваш погляд?

- Відповідальний і надійний. Ось два основні критерії, на мій погляд, що характеризують справжнього чоловіка. І ще, мабуть, дуже важливо, особливо для жінок, щоб цей мужик мав почуття самоіронії, іронії, гумору. З цих якостей і складається привабливий образ людини. Щодо характеру - надійність і відповідальність. Вони - сила чоловіка. Сьогодні ж неймовірно багато якихось безхребетних, середньостатевих істот. Я не збираюся зараз вершити революцію в цьому питанні. Борони Боже! Навіщо?.. Просто Таманцев, яким я його бачу, якщо потрібно, може й крізь танк пройти, залишивши від нього уламки. Та все що завгодно може! Він - згусток енергії, здатний на неймовірні вчинки. У Стародавньому Китаї існувала школа гінців, які за будь-яких обставин повинні були доставити депешу за призначенням. Бували випадки, коли смертельно поранені люди незрозуміло як виконували свій обов'язок і одразу вмирали. Таманцев саме такий. Щоправда, нам закидають інколи, що ми звеличуємо образи смершівців. Убивць, насправді. Але водночас вони зберігали життя тисячам солдатів, які йшли в бій. Певно, були жертви й серед мирного населення, і все ж таки ці люди - герої, які так потрібні сьогодні.

 

- Не можу не запитати про провокаційне реаліті-шоу «Острів спокус», де ви були ведучим. А якби запропонували стати його учасником, погодилися б?

- Відмовився б категорично.

 

- Мотивація?

- Я ставив це саме запитання всім учасникам проекту. Вони плели якісь нісенітниці: мовляв, ми приїхали перевіряти почуття. Навіщо?! Якщо почуття є, їх потрібно берегти й примножувати, на мій погляд. А випробовувати навіщо? Що за маячня! Адже тут провокація - ти підставляєш і себе, і партнера. Отже, мотив інший: особистий піар, відпочинок «на халяву»... У цьому більше правди, така позиція набагато чесніша. Хоча б по відношенню один до одного. До речі, на нашому проекті розлучилися всі пари - дві в кадрі, дві - за кадром.

 

- Невже?

- Ну, а як потім існувати? Можливо, я так говорю, оскільки я абсолютний максималіст? Але навіть урівноважені люди, побачивши пікантні стосунки партнера чи партнерки з іншими учасниками проекту (а, повірте, ми багато чого залишали за кадром!), змінювали свою думку щодо ситуації. Я подібне міг передбачити й до програми, тому ніколи не поїхав би на «Острів спокус» як учасник, ніколи не підставив би ні себе, ні Дашу.

 

- Але як для актора цей досвід виявився цікавим?

- Та будь-який досвід цікавий. Усе - в скарбничку. Ми спілкувалися з учасниками - жодного тексту не було написано заздалегідь. Я казав хлопцям і дівчатам, що вони можуть звертатися до мене за допомогою, але прожити цей відрізок їхнього життя за них я не зможу. За свої вчинки вони відповідатимуть самі. Між нами не було прірви, існував людський контакт. Вони бачили в мені не ведучого, а співучасника, спостерігача. До речі, цей проект ліцензійний, він іде і в Європі, і в Америці, але наша версія була визнана найкращою.

 

- Читачі не зрозуміють мене, якщо не запитаю, чим зараз займається ваша дружина, Даша Михайлова?

- Даша знімається. Як режисер запускає нову виставу. Причому ми з нею намагаємося самі ініціювати якісь проекти, так цікаво працювати.

 

- Не хотіли б, щоб ваша кінематографічна династія продовжилася?

- Ніколи не думав про це.

 

- Ви мене не зрозуміли: я про дітей запитую - не плануєте?

- А! Щодо дітей - звісно, хочемо. Дай Боже, щоб усе вийшло. А щодо династії - вона вже поповнилася новим членом. Дочка Даші від першого шлюбу Василиса (дочка актора Максима Суханова. - Авт.) теж уклепалася в цю жахливу професію.

 

Сам собі режисер

 

- Здається, ви лідер. А існують люди, яким погодилися б підкорятися?

- Ні.

 

- Навіть Даші?!

- Тут від мене нічого не залежить. На жаль чи на щастя. Я неспроможний коритися в принципі. Маю бути над ситуацією або всередині неї. Але ніяк не поза нею.

 

- І ніколи не було бажання переломити цю ситуацію? Визнати: я не правий?

- Свою неправоту визнати можу. Але підкорятися?.. Чому? У зв'язку з чим? Ні, це дуже складне для мене становище. Можливо, лещу собі, але я зазвичай виявляюся правий. Не знаю... Поки що не було ситуації, щоб я міг піти за кимось не оглядаючись, комусь беззастережно довіряти. Я сам собі режисер у цьому плані, і підпорядкування мені просто не властиве.

 

- У вас красномовне ім'я - Владислав (той, хто володіє славою). Кому з батьків належить авторство?

- Мама дала мені це ім'я на честь польського короля Владислава.

 

- Чому саме польського, тут якась родинна таємниця? Ви знаєте своє генеалогічне дерево?

- Батько мій - нащадок Кутузова по лінії Зейдерів. У мені багато кровей намішано - німецьких, польських, єврейських, російських... Чого тільки немає!

 

- Яку понад усе відчуваєте?

- Першу групу, резус-фактор позитивний... Що я знаю про себе? Я дуже різний. Однозначно сказати не можу - такий чи сякий. Прагнути досконалості, звісно, потрібно. Мабуть, я пізніше щось зрозумію. Зараз не знаю...

 

Довідка «Дня»

Владислав Галкін народився 25 грудня 1971 року в Ленінграді. 1981 року під ім'ям Владик Сухачов дебютував у фільмі Станіслава Говорухіна «Пригоди Тома Сойєра й Гекльберрі Фінна».

Найбільш відомі роботи в кіно: «Золотий ланцюг» (1986), «Абориген» (1988), «Ворошиловський стрілок» (1998), «У серпні 44-го» (2000), «Далекобійники» (2001-2004), «По той бік вовків» (2002), «Спецназ» (2002-2003), «Диверсант» (2004), «Казароза» (2005), «Майстер і Маргарита» (2005), «Диверсант. Кінець війни» (2007), «Котовський» (2009).

Актора удостоєно званням заслуженого артиста Росії. Галкін пішов із життя 25 лютого 2010 року. Похований на Троєкуровському кладовищі поряд із колегами - Олександром Дедюшком, Ігорем Старигіним і Семеном Фарадою.

 

Ірина Гордійчук, «День»

Фото - www.day.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Гордійчук, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34847
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду