Чи роздратував президента журналіст Бі-Бі-Сі?

3 Березня 2011
24823
3 Березня 2011
17:24

Чи роздратував президента журналіст Бі-Бі-Сі?

24823
Три британські часописи написали про те, в якому вигляді кореспондент Бі-Бі-Сі брав інтерв'ю в президента України. Всі три пишуть про обурення
Чи роздратував президента журналіст Бі-Бі-Сі?

 

Читаючи український Інтернет, можна зробити висновок, що надто розслаблений вигляд Джастіна Роулетта обурив модного оглядача газети «Гардіан» Імоджен Фокс.

Якщо почитати саму Фокс, то обуреними виявляються «експерти з питань моди». А згідно з думкою її колег у газеті «Дейлі Експрес», безкраватковість кореспондента обурила самого президента Віктора Януковича, який, за словами газети, «жахнувся. Можна зрозуміти роздратування Януковича: його дитинство було таким злиденним, що він не міг собі дозволити купити черевики, отож, звісно, він дуже пишається тим, що тепер живе в президентському палаці».

 

 

Краватка вийшла з моди серед тележурналістів

Краватка вийшла з моди серед тележурналістів

 

«Сандей Таймс» (яка перша й опублікувала цю історію) єдина згадує, що президент міг відреагувати й на питання журналіста, але доходить висновку, що винною була все-таки краватка: «Це не тому, що питання були надто глибокими; це, напевно, більше стосувалося почуття стилю того, хто брав інтерв'ю».

Жодна з газет не пише, звідки їй стало відомо про обурення чи то експертів, чи то президента Януковича.

 

Читачі цих трьох газет не дізналися також, про що ж, власне, запитував президента Януковича Джастін Роулетт.

Отож, у понеділок, 21 лютого, за тиждень до того, як три британські часописи практично одночасно повідомили про джинси Роулетта, в ефір Другого каналу телебачення Бі-Бі-Сі вийшов його сюжет про Україну в авторитетній програмі «Ньюзнайт». «Як провалюються революції? Джастін Роулетт в Україні розслідує, як, через шість років, Помаранчева революція повернулася на висхідну точку», - так було оголошено його сюжет.

 

На відео Роулетт - справді в сорочці, з-під якої визирає футболка, піджаку і джинсах - говорить про Майдан 2004 року на тлі високого зеленого паркану, яким обнесено головну площу країни. «Уряд каже, що паркан встановлено на час ремонтних робіт, бо його пошкодили під час демонстрацій проти податкового кодексу минулого року», - каже журналіст.

«Більшість українців не вірить цьому: вони вважають, що у паркана гірше призначення». Далі письменник Андрій Курков говорить про те, що влада хоче не пустити людей на Майдан, щоб у самому серці країни не відбулося чогось такого, що можуть показати по телебаченню за кордоном.

 

Пізніше в інтерв'ю з президентом Віктором Януковичем він кілька разів запитує, що означає цей паркан.

Джастін Роулетт: «У час, коли відбуваються протести на Близькому Сході, чому довкола Майдану встановлений паркан?»

Президент Янукович: «Я вважаю, що ніяких парканів там не повинно бути».

Джастін Роулетт: «Але він там є - навіщо?»

 

Я цього не знаю - у нас немає ніякої заборони, і в будь-яких місцях проводяться протестні заходи. Вони у нас не мають ніяких обмежень

Президент Янукович про паркан навколо Майдану

Президент Янукович: «Я цього не знаю - у нас немає ніякої заборони, і в будь-яких місцях проводяться протестні заходи. Вони у нас не мають ніяких обмежень».

 

Джастін Роулетт (очевидно, після іншого запитання, яке було вирізане): «Тобто ви хочете сказати, що не хочете бачити демонстрацій, якщо люди невдоволені ситуацією в Україні?»

Президент Янукович: «Ви, мабуть, погано розумієте, про що я кажу. Я хочу сказати, що я нічого не лякаюся. Я не схожий, здається, на людину, яка перелякана. Чи вам здається, що я схожий на тих, хто переляканий?»

 

Після чого Джастін Роулетт за кадром запитує, чи потрібні революції, які розчаровують своїх учасників, і сюжет закінчується.

Отож, чим роздратував Роулетт президента - питаннями чи вбранням, - достеменно невідомо. Газети критикують не лише його, а й інших журналістів Бі-Бі-Сі: Річард Уотсон на тому-таки «Ньюзнайт» передавав репортаж із Лівії в невипрасуваній сорочці, нарікає Моріс Чіттенден із «Сандей Таймс». Він цитує коментар Бі-Бі-Сі: «Дрес-коду як такого в корпорації немає, є лише вимога виглядати відповідно до нагоди і професійно».

 

А «Дейлі Експрес» у середу, 2 березня, пише про інцидент із речником британського прем'єра Крейгом Олівером - ще недавно одним із менеджерів на Бі-Бі-Сі, який перейшов на нову роботу рівно місяць тому (здивувавши багатьох колег). У перший день на посаді речника його не пустили в галерею преси в парламенті, бо він з'явився без краватки, за інформацією газети. Преса тут часто оплакує старі добрі дні, про які я лише чула, коли навіть радіодиктори на Бі-Бі-Сі вдягали смокінг і метелик: бо вони «приходили в мільйони віталень щовечора».

 

Чому експерти з питань доброго смаку зауважили стилістичний промах Роулетта через тиждень після ефіру, також лишається питанням. У британській пресі часом трапляється, що недільні газети пишуть про певну історію, яку пропустили їхні щоденні колеги, а ті вже підхоплюють її пізніше - особливо якщо мова йде про такі «вічнозелені» теми, як одяг. Трапляється й інше.

 

Але колеги в Києві кажуть, що після того, як сюжет вийшов в ефір на Бі-Бі-Сі, паркан з Майдану зник.

 

Світлана Пиркало, Бі-бі-сі

Фото - www.bbc.co.uk

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Світлана Пиркало, Бі-бі-сі
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24823
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду