Микита Михалков: «Україна мусить сама піднімати свою кіноіндустрію, — за рахунок інших не вийде!»

12 Лютого 2011
40247
12 Лютого 2011
01:21

Микита Михалков: «Україна мусить сама піднімати свою кіноіндустрію, — за рахунок інших не вийде!»

40247
В ексклюзивному інтерв’ю DT.UA пан Михалков дав важливу пораду Україні у справах кіновиробництва; повідав про політику Путіна; повідомив, що для щастя російського кіно необхідний мільярд доларів; визначив, «чому» на нього ополчився російський Інтернет, і відкрив деякі творчі плани: поставити на сцені Чехова, екранізувати Буніна
Микита Михалков: «Україна мусить сама піднімати свою кіноіндустрію, — за рахунок інших не вийде!»
Навколо персони Микити Сергійовича останнім часом раз у раз вибухають інформаційні бомби. Починаючи з критичної атаки на «Стомлених сонцем-2», продовжуючи «війнами» навколо Спілки кінематографістів, а «на порядку денному» — проблеми його новобудов у центрі Білокам’яної та постійні сімейні теми. Михалков — як може, так і тримає лінію оборони.
 
...Але, природно, не в усьому можна (і слід) погоджуватися зі знаменитим режисером. Особливо це стосується його недавніх, свідомо тенденційних публічних висловлювань щодо майбутності «єдиної» країни, яку утворили б Україна — Росія...
В ексклюзивному інтерв’ю DT.UA пан Михалков дав важливу пораду Україні у справах кіновиробництва; повідав про політику Путіна; повідомив, що для щастя російського кіно необхідний мільярд доларів; визначив, «чому» на нього ополчився російський Інтернет, і відкрив деякі творчі плани: поставити на сцені Чехова, екранізувати Буніна.
 
— Микито Сергійовичу, критика, якої ви зазнаєте останнім часом (і не тільки за фільми), — має пояснення, мотиви? Судячи з усього, і ви, приймаючи на себе цей шквал, виробляєте якусь лінію «захисту»?
 — Мій «захист» від будь-якої критики полягає в тому, що я намагаюся бути максимально щирим. Мало кого не влаштовує те, що я думаю і як я думаю. Чиясь «незгода» ще не змінює моєї позиції. Я так живу. Істина викрешується в діалозі.
Мене мама в дитинстві навчила: якщо тебе хочуть образити, то не принось задоволення тому, хто цього прагне, і не ображайся. Якщо ж не хотіли образити, але це сталося, — то завжди можна вибачити.
 
Отож я захищений від образ цією мудрою рекомендацією. Уявляєте, що зі мною буде, якщо я почну відповідати в Інтернеті на все, що про мене пишуть?!
Зауважте: з появою інтернет-форумів дуже поменшало настінних написів у вбиральнях. Люди знайшли інше місце для самовираження — раніше писали на стіні, а тепер в Інтернеті. Ну не відповідатиму ж я кожному, якщо він пише щось у сортирі?
 
— Але ж пишуть не тільки в сортирі! І не лише про кіно. Під прицілом ЗМІ і ваша сім’я. Дружина, діти, брат. Такий «серіал про Михалкових» — з невгамовними пристрастями.
 — Не люблю робити зі свого приватного життя і життя моїх рідних та близьких гламурні посиденьки.
Приватне життя — приватна справа кожного.
Що стосується моїх дітей, то вони мені розповідали й розповідають інколи те, чого, буває, не скажуть матері... Це означає, що вони мене не бояться. У них є природне (і правильне) небажання показувати мені незавершену річ і оголошувати про те, що ще не визріло...
 
Це правильна позиція, яка свідчить про відповідальне ставлення людини до того, що вона робить.
Я не критикую дітей. Єдине, що їх просив би: за будь-яких обставин пам’ятати, звідки вони родом, хто їхні батьки, хто їхні предки.
На мою радість, вони це усвідомлюють.
 
— Але ж часто не на порожньому місці навколо вашого імені виникають ті чи інші «новини»?
 — А звідки виникають чутки про те, що Путін подарував мені сто мільйонів доларів? Звідки?!
Звідки виникають чутки, що я руйную образ Москви, і в Козихінському провулку будується бордель?
Хіба має значення, звідки? Важливіше зрозуміти: напівправди не буває! Є або правда, або брехня.
Чому я в таких випадках нікому не відповідаю? Чому спокійний? Тому що все це — брехня?
 
Проблема в тому, що наше суспільство страшно скалічене... Якби у США, які я не вважаю еталоном, у ЗМІ з’явилася інформація, буцімто Кевін Костнер обікрав гільдію акторів і режисерів, продав землю, програв у карти Будинок кіно американський... Що б сталося в »їхньому» суспільстві? Американці жахнулися б!
А що жахає наше, російське, суспільство, коли воно дізнається, буцімто Михалков щось «вкрав», «зламав», що він «звір», «узурпатор», «грабує народ» і так далі?.. Виникає шок від того, що немає... доказів! Тільки тпрум, тпрум, тпрум. Свист...
Нехай свистять! Не страшно, коли ненавидять ні за що, страшно, коли є за що ненавидіти.
 
Я спокійно можу дивитися людям в очі. Я знаю, скільки народу бажає мені добра і молиться за мене...
А за що мене мочать в Інтернеті? Запитання риторичне. І відповідь дуже проста: «За те, що я люблю свою Батьківщину». Але про це сказати не можна. Тоді треба мочити за те, що в нього мигалка, щось «украв», вигнав дочку, пограбував Спілку кінематографістів... А доказів немає!
 
— Ви давно виступаєте апологетом російського православ’я. І в Росії зараз саме на православ’я робиться помітний наголос, що автоматично поділяє націю на різні вірування, конфесії... Чи це не небезпечно в такій багатонаціональній і багатоконфесійній країні, як Росія?
 — А як Росія жила дві тисячі років? Усі конфесії, дозволені синодом, у ній мирно співіснували, хоча країна була православна.
Якщо домінанта православна, то це не скасовує решти. Є титульна нація, є титульна віра, яка не заперечує ні ісламу, ні іудаїзму, ні буддизму, — вони мирно уживалися.
 
Це було абсолютно природно. І має бути природно. Як писав Тютчев, пошкреби будь-якого росіянина, і ти побачиш татарина.
Тому я не соромлячись кажу, що Росія — православна країна. Але це не означає, що вона — «тільки для православних». Вона для всіх тих, хто, може сповідувати будь-яку релігію, дозволену, яка не є сектою! Релігію, яка існує в межах тих законів, за якими живе країна...
 
— Від божественного — до земного... Скільки коштів потрібно сьогодні вже російському кінематографу для повного «щастя»? Як гадаєте?
 — Річ в індустрії. Нашому кінематографу потрібен одноразовий мільярд доларів, щоб підняти всю структуру! Як кажуть китайці, людину потрібно не нагодувати рибою — людину потрібно навчити ловити рибу.
Необхідно насамперед будувати кінотеатри. Особливо в малих містах. У так званих стотисячниках, у яких сьогодні немає кінопрокату.
Потрібно вирішувати питання цифрової апаратури, електронних квитків, необхідно оснащувати студії.
 
Якщо цей мільярд не буде розкрадений дорогою, а грамотно увіллється в індустрію, — то розпочнеться новий етап розвитку кіногалузі.
А так... По копійці давати...
Звісно, щось жеврітиме. Але це не вирішення питання. Питання вирішується тоді, коли воно стає національною ідеєю. Як, наприклад, свого часу в американців. Такою ідеєю стало для них будівництво шляхів, медичне обслуговування...
 
— Судячи з деяких висловлювань, ви без особливого захоплення ставитеся до так званого артхаузного російського кіно. Чому?
 — На жаль, часто убоге, принизливе для людської гідності, непрофесійне, епатажне, погане, неталановите кіно критики відразу оголошують «артхаузом». І воно стає «священною коровою».
 
Але на артхаузі кінематограф жити не може.
Як людина не може жити на устрицях.
Так, це смачно, дорого, престижно. Але якщо є тільки устриці, то ти збожеволієш. Захочеться хліба.
Отож: артхауз — це устриці. А хліб — це кіно, яке дивляться люди. І їх потрібно виховувати на хорошому кіно. А то кажуть: «Ось, погляньте, зняли картину за мільйон, а в прокаті вона зібрала вісім!»
Так, але ця картина — «Яйця долі»! Ну й що хорошого в тому, що вона зібрала великі гроші?! Замислюєтеся ви над тим, що відбувається з глядачем, який іде на таке дивитися й »задовольняється» тим, що бачить? Щоб була індустрія, потрібно, щоб і кіно будувалося не тільки на артхаузі...
 
— «Чинник Путіна»... Наскільки саме цей чинник сьогодні визначає «діагноз» кіно? Як відомо, днями Путін публічно заявив про необхідність збільшення кількості кінотеатрів, про чергові фінансові вливання в кінобізнес.
 — Гадаю, для Путіна кінематограф — це »одне з»...
Чудово, що прем’єр вкладає в кінематограф час, сили, переконання. Вибиває кошти. Але їх все одно замало...
Має бути створена система, що передбачала б особисту відповідальність за кошти, які та чи інша студія отримує.
 
Але коли це розмито, коли міністерство культури може роздати мільйони на різні проекти, а далі починаються неконтрольовані речі...
У нас бувало, що фільм уже вважався зданим у Держфільмофонд, а договори з акторами підписані тільки після цього, і так далі. Тому потрібно піднімати індустрію за рахунок вливання великих грошей і ставити на чолі цього процесу серйозних людей, які відповідатимуть головою. А якщо щось не те, то їх садитимуть у в’язницю. Ось і все.
 
— Що думаєте про перспективи української кіноіндустрії? Наскільки ефективний у цьому плані шлях копродукції з Росією?
 — Поки що не бачу жодних перспектив. Україна мусить сама піднімати свою кіноіндустрію. За рахунок інших нічого не вийде! Навіть якщо ми дуже цього захочемо...
Що таке копродукція? Це коли з двох сторін вкладаються гроші. А коли на роль українки в російський фільм береться українська актриса, яка тут отримуватиме гроші й буде дуже задоволена, — то це ж не копродукція!
 
Це жодним чином не підніме українську кіноіндустрію.
В українське кіно, якщо ми хочемо його підняти, потрібно зробити серйозні, відповідальні вливання. Хай і не такі великі, як у російське. І в Україні цією справою мають займатися відповідальні люди. І їхня діяльність має бути прозорою.
 
— Ваше недавнє висловлювання в Києві про майбутню «спільність» України — Росії не минулося непоміченим: Інтернет вибухнув. З вашого боку це що — туга за минулою імперією? Тяжко змиритися з незалежністю України? Особисто ви, до речі, сприймаєте Україну як суверенну державу?
 — Для мене Росія і Україна — одна країна. Можуть бути дві різні держави. Але країна одна.
Можна намагатися механічно їх роз’єднати на рівні паспортів, штампів. Проте це формальне розділення. А живе все одно проростає. А воно живе. Ви можете обрубувати гілки, однак якщо корінь живий, то дерево все одно ростиме.
 
— Тобто «розлучення», на ваш погляд, усе-таки не оформилося?!
— Думаю, «розлучення» для дев’яноста відсотків людей, котрі населяють наші держави, навіть не передбачалося! Так само, як не треба вірити всьому тому, що пишуть блогери в Інтернеті, — не треба вірити й керівникам, які оголошують на весь світ, що »розлучення» двох народів відбулося. Це, може, відбулося в їхніх головах і в їхніх бажаннях. Але розділити такі узи, такі зв’язки...
...Звісно, західноукраїнські землі завжди схилялися до того, щоб рушити в Європу. Але це — тільки частина України.
 
— Ви завершили роботу над «Цитаделлю», третьою частиною «Стомлених сонцем». Виставлятимете й цю картину на якийсь міжнародний фестиваль?
 — Для мене — це перший випадок, коли одна й та ж стрічка (тільки дві її різні частини) запрошені на один і той самий фестиваль. Але це не від мене залежить. Для цього є відбіркові комісії...
 
Звісно, участь у Каннському фестивалі багато важить із погляду піару, престижу і так далі. Але я впевнений: наша робота справді серйозна, важлива, довгограюча. І розуміння цих картин приходитиме поступово.
Емоції глядача важливіші, ніж фестивальна сюхвилинна слава.
Вісім років пекельної й напруженої праці над «Стомленими...» і така безмежна любов до того, що ми робили, не можуть минутися дарма. Гадаю, Господь не допустить, щоб усе, зроблене нами, кануло в Лету...
 
— Кажуть, наступною вашою картиною стане екранізація «Сонячного удару» за Буніним.
— Так, зараз завершую роботу над сценарієм.
 
— Ви колись хотіли поставити Чехова в театрі. Якщо не перехотіли, то що й де плануєте ставити?
— Таке бажання залишилося. Це буде не конкретний театр, швидше антреприза, в яку запрошу акторів із різних театрів.
Хочу поставити «Дядю Ваню», «Механічне піаніно», «Чайку», «Іванова».
 
— Як складаються сьогодні ваші стосунки з братом Андроном Кончаловським? Судячи зі ЗМІ, він поділяє не всі ваші погляди.
— Я не обговорюю цих стосунків Це мій старший брат. Тому, хоч я й можу думати все що завгодно, — публічно таких тем не обговорюю.
 
— «Стомлені сонцем» середини 90-х — про політичну репресивну систему, про бездушну владу, яка не рахується з людьми. Але для мене важливіша в цьому фільмі глибша тема: хиткість нашого становища й існування «тут»... Герой на початку фільму одним помахом руки зупиняє танки, але вже під кінець того ж дня перетворюється на безпорадного раба, на криваву відбивну...
— І перша, і наступна, і вже третя картина «Стомлені сонцем» про це ж саме — наскільки все хистко й незбагненно, коли поряд — біда, смерть.
Різниця лише в тому, що »Предстояння» — це метафізика руйнування, а »Цитадель» — метафізика творення.
 
Чи було у вас у дитинстві, в юності передчуття успіху, віри в подальшу вдалу долю?
 — Я з дитинства вірив не в долю, а в Бога.
 
— А чи є взагалі в художника якесь передчуття успіху?
— Як написав чудовий літературознавець Юрій Лощіц у книжці про Гончарова, щастя — це не коли «вийшло», щастя — це коли виходить. Тобто щастя у процесі, — коли Бог дає тобі таку можливість, і ти злітаєш. Це найдорожче. А вже що там вийде...
 
— У вас є якісь страхи?
 — Маса.
 
— Які?
— Про це я священику розповідаю.
 
— Часто сповідаєтеся?
— Раз на тиждень.
 
— Культура. Який основний (лаконічний) зміст ви вкладаєте в це поняття?
— Лаконічно я на це запитання не відповім. Культура — спосіб життя. Все! Усе, в тому числі і вміння правильно тримати виделку, ходити із застебнутою ширінкою, вміти слухати й чути, розуміти, що ти — не найвище створіння на землі. Культура — це також і здатність до каяття. Культура — це Чехов, Достоєвський, Толстой. Усі питання, які вони порушували, належать до сфери культурно-моральної.
 
До речі...
Про культуру Микита Михалков незабаром говоритиме і в Києві: 21— 22 лютого — на сцені екс-Жовтневого палацу. Режисер повідомив DT.UA, що в Україні вперше покаже кілька повноцінних кіноепізодів із »Цитаделі» — завершальної частини «Стомлених сонцем» (прем’єра відбудеться наприкінці квітня 2011 року).

 
Фото - www.dt.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Дишкант, «Дзеркало тижня. Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
40247
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду