Поет і свобода. Відкритий лист у ХХХІ століття

12 Лютого 2011
24459
12 Лютого 2011
01:15

Поет і свобода. Відкритий лист у ХХХІ століття

24459
Поет і свобода. Відкритий лист у ХХХІ століття
«Зачем вы отравили воду
И с грязью мой смешали хлеб?
Зачем последнюю свободу
Вы превращаете в вертеп —
За то, что я не издевалась
Над горькой гибелью друзей,
За то, что я верна осталась
Печальной Родине моей».
Анна Ахматова
 
Поет, який може показати людству шлях до визволення від бруду й фальшування, цинізму й міщанства, стає «притчею во язицех» і матеріальним об’єктом для поділу. По-іншому аж ніяк не випадає охарактеризувати ситуацію, що склалася навколо запланованого «туру» Ліни Костенко, яка вперше за багато років вийшла до читача не через книжку.
 
9 лютого Ліна Василівна перервала свій тур Україною, на який чекали мільйони. Як повідомляє видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «зустрічі з читачами Кривого Рогу та Острога відсуваються на невизначений термін, а львівські зустрічі — скасовуються». На жаль, ця подія стала топ-новиною, що облетіла всі українські ЗМІ. 10 лютого українські канали показали різні сюжети, в яких виринало, що поет «образився», що поет «помстився». За словами організаторів туру, «каталізатором такого рішення видатної письменниці стали провокативні інсинуації деяких львівських письменників, журналістів та діячів театру». Однією з причин «зриву», зокрема, стала «тепла зустріч» у львівському «Кабінеті», де Юрій Кучерявий та Ігор Котик намагалися не вельми культурно проаналізувати хиби «Записок українського самашедшого». Звичайно, в осерді будь-якої культури має бути передовсім критична настанова. Але критика не повинна переходити етичні межі. Висновки, озвучені в »Кабінеті», навряд чи можна назвати притомними й аргументованими. Деякі висловлювання, що пролунали на вечорі, можна побачити тут (http://zik.com.ua/ua/news/2011/02/07/270856), а почути вживу ось тут:http://dzyga.com/podcast/2011/02/10/poza-ochi-zapysky-ukrajinskoho-samashedshoho-liny-kostenko/.
 
Безперечно, кожний має право на критику. Але де межа в критиці посутній і критиці, орієнтованій на паплюження? Важливе питання для наших психологів і соціологів культури. Одразу після самої події були оприлюднені різні висловлювання й коментарі, мовляв, усе було не так, і журналісти, як завжди, все перекрутили. Але часу не повернути. Проте й це не було єдиним поштовхом до скасування зустрічей у Львові. На жаль, ситуація з розподілом запрошень набула нечуваної форми. Квитки продавали, спритні ділки перетворили зустріч з Поетом на бізнес і предмет збагачення. По-третє, як це часто буває в Україні, одну булаву не можуть поділити два гетьмани в одній Львівській області. А чи можна поділити не булаву, а Поета? Все це, на превеликий жаль, змусило Ліну Василівну скасувати зустрічі у Львові й перенести на невизначений термін подорожі до інших міст. Зрозуміло, ця новина стала громом серед ясного неба для тисяч читачів і шанувальників. Але в ситуації винні передовсім ми — ті, хто не зміг провести зустріч на належному рівні, хто вирішив, що Поет може бути власністю і джерелом для провокацій. А відтак Поет повинен відійти від абсурду і працювати.
 
Безперечно, зустрічі Ліни Костенко стали для українців рятівним озоном. Без нього українська нація захлиналася в словах, які втратили здатність бути джерелом солідарності. А розстаралися для цього наш політичний псевдобомонд і наша культурна «еліта». До чого привчило нас телебачення — до ґламуру? Ми ж знаємо тепер, скільки коштують діаманти, які купила дружина мера, куди літають відпочивати олігархи й де навчаються діти народних обранців. Ми знаємо все. «Навіщо ми до всього звикли? Навіщо звикло все до нас?» — запитує в одній з поезій у збірці «Річка Геракліта» Л.Костенко. А все до нас і не звикало. Здичавіле людство розплачуватиметься за свої вчинки апокаліпсисом, який буде логічним завершенням політики брехні, пристосуванства й користолюбства.
 
І лише Поет міг би позбавити нас цього душевного й дешевого бруду. Але ж це тепер сприймається як пуста балаканина, пафос. Може, легше, сидячи на форумах, підсміюватися над тим, як поливають брудом свої своїх? Не маючи хисту сприйняти текст критично й адекватно («Записки українського самашедшого»), ми краще спаплюжимо цей текст і себе заразом.
 
Акція у Львові, на жаль, не вкладається в рамки культурної реакції на вихід значущої (нехай і дискусійної) книжки в Європі чи Америках. Але не треба шукати причину переривання туру лише в одній дії молодих літераторів. Це лише малий і неприємний факт, який прокладає шлях до більших інсинуацій. Усі ми спричинилися до цього трагічного рішення. Львівщина показала себе не найкраще — на жаль, керманичі вирішили створити бізнес, використовуючи Поета, який узагалі-то живе на Парнасі й не потребує метушливої слави. Дивним чином зустріч з Поетом спровокувала конфлікти й непорозуміння в різних ешелонах. А для чого ці зайві заворушення? В час неспокою митцеві годиться дистанціюватися і працювати.
 
Поет страждає від навколишнього бруду. Поет повинен усамітнитися, аби працювати з відстані великого часу. «От і настав наш День Гніву. Лінію оборони тримають живі». Так завершується роман. А хто насправді триматиме оборону в Україні — «противсіхи», прихильники нібито ґендерної рівності й бізнес-демократії?
Ліна Костенко — це криголам. А головне — цей криголам (даруйте за поширення цього образу) об’єднує Україну. Перед лицем Поета Харків не ділився на україномовних і російськомовних. Так само було б і в Донецьку, і — не побоюся сказати — в Севастополі. Це засвідчили зустрічі з читачами в Рівному, Києві та апофеоз у Харкові. Всі України об’єдналися заради Поета. І лише мала частина тих, хто народився в час перемін, хто не зміг сформувати в собі адекватної системи цінностей, хто не став гідним для себе і для інших, знищив те, що давало порятунок сотням тисяч читачів. Усе це, безперечно, буде схвалене «на ура» і деякими можновладцями, і деякими «противсіхами».
 
У ХХІ столітті ми підхопили хворобу «неоцинізму», про яку попереджала Ліна Костенко на початку 90-х. Нові прибічники демократичного псевдокультурного, порнократичного тоталітаризму? Чому в постмодерний час з’являються хай плюгавенькі, але інквізитори? Чому в постпостмодерний час можлива інквізиція? Може, від нестачі справжньої України модерної?
Хто ми після цього? Народ чи чернь? Пристосуванці, які в усьому бачать те, що хочуть побачити, здичавілі від культури піару й культури інтелектуального порно? Чи можемо ми сказати: «Хвилино, спинись!». Чи можемо ми відчувати повагу до себе, до Іншого і до своєї культури?
 
У ХХІ столітті треба ділити Поета, не беручи до уваги народної любові, не беручи до уваги інтересів читачів, які так чекали на цю зустріч?! Може, колись, через тисячу років, у ХХХІ столітті, знайдуть неопалимі рукописи й здивуються нащадки з Росії, Європи, Австралії чи Америк, котрі прийдуть сюди: яка потужна нація була, які потужні рукописи лишилися! «Записки…» Ліни Костенко.
 
Поет, що вийшов з багатолітнього мовчання, опиняється в центрі непристойного балагану. Персонажі, яких учора заледве міг розшукати google, прокидаються «знаменитими» — нарешті! Десятки тисяч посилань, і все на них. І дешево ж здобулися на таку «славу»: вищирилися на поета — бо впізнали в романі себе. Розцитовано їхнє хамство — а як приємно. Шкода, що в академічному Львові не вчувається суттєвої відмінності між науковою критикою і гавкотом. І все це відбулося у Львові — в красивому місті з більшістю красивих людей. Тільки от зустріч із Поетом перетворили на щось некрасиве — і критики, і можновладці, і театр, де мала відбутися подія… Залишається тільки вибачитися перед тими, хто, не маючи зерна неправди за собою, просто чекав на цю зустріч з Поетом. Хочеться вірити, що зустріч буде перенесена й таки відбудеться, коли «страсті» вщухнуть і коли люди, причетні до таких заходів, зрозуміють, що не можна перетворювати красиве на балаган і спосіб наживи. І на сьогодні ми поки що — брудна нішка в цьому всесвітньому лабіринті брехні. Поет пропонує рентген наших фатальних хвороб, готовий до діалогу з нами, прагне разом зі своїм читачем збагнути, що буде з нами завтра? Ні, в нас від цього нервова гикавка — як від слів «патріотизм», «відповідальність».
 
Чи відповідальне Місто Лева за купку невігласів? І так — і ні. На жаль, не чутно Голосу, який перекрив би цей вереск і цинізм, що на них дехто хотів перетворити зустріч із Ліною Костенко. Тому сьогодні Ліна Василівна потребує передовсім розуміння, а не галасу. І вона прийде до свого читача — попри всі перешкоди тих, хто зустрічі перетворює на брутальний бізнес і самопіар.
 
Дмитро Дроздовський «Дзеркало тижня. Україна»
Фото – zik.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Дроздовський «Дзеркало тижня. Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24459
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду