Мирослава Гонгадзе: У погіршенні ситуації зі свободою слова винні й самі журналісти

3 Лютого 2011
19196
3 Лютого 2011
18:18

Мирослава Гонгадзе: У погіршенні ситуації зі свободою слова винні й самі журналісти

19196
Мирослава Гонгадзе: У погіршенні ситуації зі свободою слова винні й самі журналісти

Мирослава Гонгадзе, вдова журналіста Георгія Гонгадзе, ведуча української служби «Голосу Америки», вважає, що в погіршенні ситуації зі свободою слова в Україні винна не лише влада, а й самі журналісти та власники медіа, а саме «нездатність журналістів та власників медіа за минулі роки створити дієві незалежні медіа та діючу систему захисту журналістської професії». Таку думку вона висловила у зверненні до учасників круглого столу на тему: «Демократія по-українськи», який 3 лютого відбувся в Інституті Горшеніна, пише УНІАН.

 

На думку пані Гонгадзе, принципи незалежної журналістики не вкоренилися в Україні за часів президентства Віктора Ющенка. «Хоча сам президент ніби сповідував демократичні принципи і був ліберальний до преси - діяльність журналістів більше нагадувала броунівський рух без чітких принципів діяльності», - зауважила вона.

 

Як вважає Мирослава Гонгадзе, для того щоб система незалежної преси запрацювала, необхідно, аби суспільство та самі журналісти прийняли спільні принципи взаємоіснування. На її думку, суспільство має відчути, що журналісти є захисниками суспільних інтересів і людей, а не рупорами та промоутерами представників влади.

 

«А журналісти, якщо вони дорожать професією та свободою, також мають погодити принципи роботи і їх дотримуватись. Журналісти, як казав колись Георгій, мають бути "сторожовими собаками" демократії. Свобода слова - це базовий принцип функціонування демократичного суспільства», - зазначила вона.

 

Мирослава Гонгадзе підкреслила, що інтерес Заходу полягає у тому, щоб Україна розвивалась як демократична держава. Але у Вашингтоні чи Брюсселі кажуть, що вони не можуть будувати в Україні цивілізоване суспільство замість самих українців.

 

За словами пані Гонгадзе, останні оцінки ситуації в Україні, критичні коментарі з боку західних експертів, урядовців пов`язані з тим, що режим в Україні серйозно перегнув палку. «Захід відчуває, що після авторитарних Росії та Білорусі втрачає останню надію демократії та плюралізму на пострадянському просторі, що дуже скоро може вилізти боком. Утиски та переслідування переростають у серйозну хворобу, нарив, який, якщо не почати лікувати, рано чи пізно прорве. І ні США, ні Європі не потрібна ще одна зона нестабільності в середині Європи», - зазначила вона.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19196
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Норика
4843 дн. тому
От вже хто б мовчав,то це Мирослава!Терпіти її не можу:за те,що скористалася шумом навколо чоловіка і змилася у Америку(хто її збирався вбивати?),брехливо визнала "таращанське тіло" та робить слабенькі репортажі.Бездара і брехуха.Вона краще інших знає все про зникнення Г.Гонгадзе.І непричетність її теж не доведено,хоча Георгій мав коханку Притулу і це не могло не викликати ревнощів у дружини.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду