Газета «Блик» не змогла звільнити Костицького через суд

30 Січня 2011
13499
30 Січня 2011
14:41

Газета «Блик» не змогла звільнити Костицького через суд

13499
Газета «Блик» не змогла звільнити Костицького через суд

25 січня Київський апеляційний адміністративний суд відмовив ТОВ «Фрі медіа Україна ГмбХ» (видавець газети «Блик») у звільненні Василя Костицького з посади голови Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Про це йдеться на сайті НЕК.

 

Апеляційний суд залишив у силі постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 17 травня 2010 року про відмову в задоволенні позовних вимог за адміністративним позовом ТОВ «Фрі медіа Україна ГмбХ» до голови НЕК Василя Костицького і Кабінету Міністрів України. Цим позовом видавець «Блика» просив суд скасувати розпорядження уряду від 25 червня 2008 року про призначення Василя Костицького на посаду голови НЕК.

 

Адвокат «Блика» Олег Веремієнко пояснив ТК, що причиною позову стала інформація від одного з членів НЕК про те, що виборів голови комісії влітку 2008 року не було, а отже розпорядження уряду про призначення Василя Костицького є нелегітимним.

 

«Один з членів комісії (згідно із законом про адвокатуру я маю право не розголошувати ім'я свого свідка) мені розповів, що Василя Костицького призначили з боку уряду, після чого їздила людина, яка збирала підписи під протоколом НЕК про його обрання. Ми вирішили перевірити цю інформацію: подали адвокатський запит до НЕК і Кабміну, попросивши надати нам лист реєстрації присутніх на засіданні НЕК, яке нібито відбулося 23 червня 2008 року. Вони нам надали протокол засідання, але листа реєстрації так і не було. Тому ми подали до суду», - розповів він.

 

За словами пана Веремієнка, суд задовольнив клопотання про витребування листа реєстрації, але документ так і не був представлений навіть у суді. «Значить, це було підтвердження того, що цього засідання НЕК не було», - наголосив він. Так само до суду не викликали жодного члена комісії в якості свідка, який зміг би підтвердити проведення засідання.

 

Якби «Блик» у суді довів неправомірність призначення Василя Костицького на посаду, це означало б, що всі підписані ним рішення НЕК за останні два з половиною роки не мають юридичної сили.

 

Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив «Блику» в задоволенні позову через порушення строків оскарження. «Розпорядження уряду було опубліковане ледь не наступного дня в газеті "Урядовий кур'єр", а на такого роду розпорядження є строк позовної давності - один рік. Але я посилався на статтю 99 КАС, де сказано, що строк іде не з моменту публікації оголошення, а з моменту, коли ми дізналися про факт фальсифікації документу. А дізналися ми в жовтні 2009 року», - додав Олег Веремієнко.

 

За словами адвоката, він готує касаційну скаргу на рішення апеляційного суду. «Ми готові йти і до Європейського суду з прав людини», - підкреслив він.

 

Нагадаємо, ТОВ «Фрі медіа Україна ГмбХ» також оскаржує в суді рішення НЕК про визнання низки публікацій газети «Блик» порнографічними і такими, що ображають почутя віруючих. Засідання Київського апеляційного адміністративного суду в цій справі відбудеться 15 лютого о 10:00.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13499
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду