Сергій Тігіпко: Янукович обов’язково візьме участь у теледебатах

28 Вересня 2004
786
28 Вересня 2004
10:06

Сергій Тігіпко: Янукович обов’язково візьме участь у теледебатах

786
Керівник виборчого штабу кандидата від влади думає, що пройдуть теледебати перед другим туром, і впевнений, що від їхніх результатів залежатиме дуже багато.
Сергій Тігіпко: Янукович обов’язково візьме участь у теледебатах
У п’ятницю, 24 вересня, в "Детектор медіа" відбулася чат-конференція за участю Сергія Тігіпка, керівника Центрального виборчого штабу кандидата у Президенти України Віктора Януковича.

Сьогодні ми друкуємо відредагований виклад цього чату.

Повну версію читайте тут

Чат-конференцію було проведено у рамках спільного медіа-проекту „Детектор медіа”, Українського незалежного центру політичних досліджень та газети „Україна молода” – „Організація громадянського суспільства на шляху до відкритості інформації: спільна стратегія”.

Пане Сергію, чому досі не було покарано жодного чиновника, який порушує закон, проводячи агітацію за кандидата від влади? Ви вже якось заявляли, мовляв, чиновники тільки шкодять, коли змушують підлеглих збирати підписи за Януковича, зривати агітаційні матеріали його конкурентів тощо. Але ж чому ви досі не виявили волі і не покарали жодного такого "шкідника". Може, у вас немає фактів? Тоді "їх єсть у мєня" – прикріпленим файлом надсилаю "хіт виборчого сезону" з Кривого Рогу. Ознайомтеся і скажіть: що світить цьому порушникові, коли він відповість за порушення виборчого законодавства?

– По-перше, якщо є такі порушення, то штаби наших політичних опонентів повинні звертатися і звертаються до ЦВК. Я скажу, що жодного такого серйозного зауваження чи випадку порушення в ЦВК не зареєстровано. Це пов’язано з біл-бордами чи виступами Януковича у ЗМІ. Якщо є якісь факти, я готовий їх розглянути. Ще раз хочу сказати: будь-яка агітація представників владних структур заборонена законом, і нам вона не потрібна, вона тільки шкодить нам.

Хотелось бы узнать, что реально произошло с Януковичем, а то интернет-пресса дает противоречивые факты – то яйцом, то камерой, то тупым предметом...

– За тією інформацією, якою володію я на цей час, Янукович отримав удар акумулятором від телекамери. Зараз він знаходиться в лікарні. Загрози життю немає, і ввечері він повертається до Києва.

Поясніть, що сталося в Івано-Франківську? Знаючи охорону прем’єра, важко повірити, що близько до Януковича міг підступитися хтось чужий. Мер Івано-Франківська так прямо і сказав, що схоже на розроблений командою Януковича сценарій...

– Я не читав висловлювання мера Івано-Франківська, але якщо це дійсно так, то можна невідомо до чого договоритися...

І ще... Зразу можу сказати, що робити з цього політичну подію ми не будемо і розкручувати навколо цього виборчу кампанію ми не будемо. У Януковича є інші завдання, він буде займатися тим, щоб ефективно працювала економіка, підвищувалися стипендії, пенсії, щоб було легше жити людям.

Влітку Віктор Янукович обіцяв, що до кінця жовтня ціни на бензин залишаться стабільними, а зараз уже навіть на автозаправках „Лукойла” 95-й бензин виріс до 3 гривень 05 копійок за літр. Експерти взагалі обіцяють паливну кризу. Виходить, прем’єр казав неправду і його уряд не зміг втримати ринок?

– Якісь тимчасові коливання на ринку нафтопродуктів, на валютному ринку можуть бути. Але я вважаю, що це не тенденція. Про це 100-відсотково можу сказати щодо валютного ринку, і найближчими днями ціни на долар і на пальне мають впасти. Я би не радив комусь чи у великій кількості міняти гривню на долар, чи робити великі запаси пального, бо ці люди програють економічно. Хоча можу сказати, що утримувати ціни на пальне стане все важче і важче уряду України, бо ціна на нафту у світі зростає.

Уже те, що я бачив у Києві, – ціни вже менші. Ціни піднімаються щороку у вересні, і така ціна тримається сім-десять днів. Я переконаний: зараз буде реакція Національного банку – буде завезено велику кількість готівкової валюти, і ціни швидко впадуть.

Ув. Сергей Леонидович, располагаете ли вы данными об изменении рейтингов кандидатов в президенты после повышения пенсий?

– Пока широкого исследования реакции, прежде всего пенсионеров, на повышение пенсий мы не проводили. И будем это делать после того, как будет произведена выплата пенсий всем пенсионерам. За сентябрь месяц это будет сделано до конца этого месяца.

Чому після 9.44, коли відбувся ексцес в Івано-Франківську, в пресі з'явилась така величезна кількість різноманітних і суперечливих "офіційних" версій? Чи відповідатиме хтось за "офіційну" дезінформацію?

– Це не до мене запитання – це запитання до тих, хто надавав цю інформацію.

Спасибо – это будет сказано в эфире телеканалов, а как насчет информации о задержанном сыне декана с яйцом в кармане?

– Я этого не знаю...

Сергей Леонидович, вам известно, сколько всего времени провел Янукович в местах заключения?

– Сколько бы ни провел Янукович времени в местах заключения, в 78-ом году он был полностью реабилитирован и судом было признано, что обвинения в его адрес были ложными. После этого решения он не считается судимым человеком. После этого решения он был принят в парию, а в КПСС, как известно, осужденных не принимали. После этого времени он окончил Донецкий политехнический институт и долгое время работал на руководящих должностях.

Каким образом в случае победы г. Янукович будет бороться с ПОВАЛЬНОЙ коррупцией?

– Я считаю двумя самыми эффективными способами в экономической сфере дерегуляцию и либерализацию, то есть, человеческими словами – отмену тех запретов, тех лицензий, тех разрешений, которые не нужны и без которых предприятия смогут свободнее себя чувствовать. И для работы тех или других предприятий тогда уже не нужно будет обращаться в те или иные государственные органы и не будет возникать повода для коррупции.

Политический метод – это проведение политической реформы, после которой возникнет реальная политическая конкуренция между партиями, и тогда сами политики будут следить за своими соперниками и любой факт коррупции будет максимально доступен средствам массовой информации, а значит – людям.

Известно ли вам о чернопиаровских антиющенковских роликах, регулярно показываемых по "1+1" и "Интеру"? Имеет ли к этому отношение ваш штаб? Считаете ли вы такие методы борьбы с оппонентом достойными?

– Пока что ни одного какого-то чернопиаровского хода штаб Януковича не делал по отношению к Виктору Ющенко. В своих выступлениях сам Янукович предельно корректен по отношению к своим конкурентам, мы не распространяем по стране листовки грязного содержания, однако не можем сказать, что в отношении нас действую так же. Миллионы листовок грязного содержания против Януковича сегодня распространяются штабами конкурентов, да и в своих выступлениях тот же Виктор Ющенко достаточно жестко оценивает Виктора Януковича.

Я считаю, что всегда надо помнить, что после выборов жизнь не заканчивается и нам необходимо будет доброе отношение, чтобы работать вместе, сотрудничать для решения важных задач государства. И сегодня не надо переходить границ, которые не позволят нам сделать это.

Почему до сих пор В.Ф.Янукович не предъявит публике судебных решений, подтверждающих отмену обвинительных приговоров? Мне кажется, это сняло бы много вопросов, если, конечно, существование таких решений соответствует истине.

– Это общеизвестный факт, и еще раз говорить об этом мы не считаем нужным. Реабилитация была полной.

Останніми днями житлові будинки Києва (а може, й інших міст) обходять молоді люди із „анкетами”, в яких значиться всього лише два запитання: „Чи голосуватимете ви за Віктора Януковича?” і „Назвіть, будь ласка, ваше ім'я та прізвище”. Оскільки навіть період збору підписів, які збиралися здебільшого під примусом і страхом звільнення з роботи (панові Тігіпку про це, сподіваємося, відомо), уже минув, для чого потрібні такі технології? І чи не здається Сергієві Леонідовичу, що таким чином „хтось” просто хоче використати бюлетені людей, які не прийдуть на голосування, на користь кандидата від влади?

– По-перше, я хотів би сказати, що фальсифікації під час виборів, на мій погляд, будуть, фактично, неможливі, бо прийнятий новий закон, який встановив дуже жорсткі норми під час голосування: прозорі скриньки для голосування; невеликий розмір щілини, який не дасть можливості кинути декілька бюлетенів разом; під час виборів буде велика кількість спостерігачів, від опозиційних сил в тому числі, й від різних міжнародних організацій. Це закон був проголосований 400-ми голосами у Верховній Раді і був запропонований опозиційними депутатами. Я вважаю, що сьогодні більше йде про це розмов.

Що стосується цих молодих людей, які ходять по будинках Києва, то я не знаю, що це за акція. Ми зараз проводимо акцію лише одну – "Нова взаємодія", на предмет саме болючих питань, які потрібно вирішити у конкретних районах. Врешті хочемо вийти на соціальний договір між громадянами району і кандидатом у президенти В.Януковичем, який візьме на себе зобов’язання вирішити ці питання і назве час.

Не потянет ли поднятие пенсий увеличение налога с физических лиц?

– Нет. Более того, сейчас правительство рассматривает возможность снижения налогов на предприятия, которые начисляются при выплате заработной платы. Так как тот шаг правительства Януковича по снижению налога на доходы физических лиц до 13% не только не уменьшил поступления от этого налога, но и увеличил его. Это реальный путь решения проблемы увеличения поступлений в бюджет: снижение налогов и расширение налоговой базы.

Во-первых, пенсии повышаются, потому что растет бюджет Пенсионного фонда ввиду роста заработных плат в государственном и в частном секторе по всей стране. А также правительство будет выплачивать адресную помощь частично за счет поступлений из государственного бюджета. Рост государственного бюджета определен, прежде всего, большим – 13,5% – ростом ВВП.

Зараз росте курс долара, вливання у вигляді виплачених пенсій тисне на ринок, розкручується інфляція. Чи не є це занадто високою ціною за перемогу вашого кандидата?

– Ціни з початку року виросли на 4,3%. За серпень і липень вони падали. Нормальне зростання для умов нашої економіки – 6-7% на рік. Я вважаю, що у цьому році максимальне зростання буде 8%. Ніякого зростання цін, спричиненого зростанням адресних допомог і пенсій, не буде, тому що Національному банку дуже легко зв’язати надлишкову ліквідність банківського сектору.

Але тут потрібно пам’ятати інше: якщо в економіці буде недостатньо грошей, то це буде гальмувати економічне зростання, тому потрібно постійно шукати розумну середину. Мені здається, останні два роки така середина знайдена.

Чем вы можете объяснить стабильный рост рейтинга Виктора Януковича?

– На мій погляд, все дуже просто. У першу чергу, результатами роботи уряду – зростає середня заробітна платня в Україні. За один рік з 462 грн. (у 2003) до 607 (у 2004). І це відчули і освітяни, і працівники охорони здоров’я, і культури. З вересня більше ніж удвічі зросла стипендія студентів: із 46 грн. до 108 у вищих навчальних закладах. У учнів професійно-технічних училищ – з 34 грн. до 72,5 грн. Студентів навчальних закладів І та ІІ рівня акредитації – з 37 до 90 гривень. На все це не реагувати люди не можуть.

Вы молодой перспективный политик, вроде бы имевший собственный политические амбиции. В какой момент вы осознали, что Янукович – наиболее подходящая кандидатура?

– Партия "Трудовая Украина" входит в парламентское большинство, и после консультации со своими коллегами по большинству мы приняли решение, что все будем поддерживать единого кандидата. Договорившись о том, что он поддержит решения основных проблем, которые в программах ставили перед собой партии большинства. А после этого мы все определились, что самые хорошие возможности для избрания у Януковича, который в то время занимал и занимает сейчас пост Премьер-министра. Поэтому пришлось пожертвовать личными амбициями в пользу решения программных целей партии.

Під час роботи на посаді голови Донецької облдержадміністрації В.Янукович щопонеділка проводив зустрічі з журналістами, де спілкувався переважно за допомогою тюремно-табірного жаргону. Чи позбувався В.Янукович звички використовувати в розмові „фєню” після переїзду до Києва?

– Він досить багато зараз спілкується, і я жодного разу не чув, щоб він розмовляв "по фєнє". Чесно кажучи, я не дуже вірю, щоб це відбувалося в Донецькій області, в якій рейтинг Януковича більше 60%. Разговаривая по фєнє, такой рейтинг у людей не заработаешь.

Как вы можете прокомментировать "сумской студенческий вопрос"? Мне кажется, вы (как и ЯВФ) до сих пор в нем не разобрались.

– Я думаю, что я разобрался в этом вопросе, и общий вывод такой: хорошую идею загубили плохим исполнением. Идея объединения трех университетов, на мой взгляд, абсолютно правильная, но были сделаны ошибки в реализации. Я считаю, не надо было назначать одного из ректоров трех учебных заведений исполняющим обязанности ректора объединенного университета. Необходимо было давать максимум информации и студентам, и жителям Сум. И тогда все было бы в порядке.

Кого ви бачите міністром інформації при президенті Януковичі? А при прем'єрі Тігіпку?

– Я є прихильником коаліційного уряду, який підтримується парламентською більшістю і має з нею спільну відповідальність. Тому вважаю, що усі ці питання ми будемо обговорювати після виборів з тими партіями, фракції яких увійдуть у парламентську більшість: там буде вирішено, хто буде Прем’єр-міністром і обійме ті чи інші посади в Кабінеті Міністрів.

Чи вважаєте ви нормальною ситуацію, коли кандидат на посаду Президента України не володіє науками хоча би в обсягах шкільної програми?

– Що стосується кандидата в президенти, то, безумовно, ми би хотіли бачити ідеальних людей на цих посадах, але, на жаль, ідеальних і святих серед політиків України немає. Але є більш чи менш ефективні управлінці, і я вважаю найефективнішим із 26 кандидатів Януковича. І це він демонструє як Прем’єр-міністр.

Что вы будете делать, когда Янукович проиграет выборы? Уже придумали, чем бы хотели заняться? Ну, там пчел разводить или огородик вскапывать?

– В отличие от многих политиков, у меня есть прекрасная профессия – я банкир и достаточно долго и эффективно управлял со дня создания "Приватбанком", поэтому огородики-пчелки, в худшем случае, подождут до пенсии.

Сергію Леонідовичу, я чув, що ваша донька навчається в Оксфордському університеті. Якщо це не є порушенням вашого права на приватне життя, дозвольте поцікавитись, у якому вона коледжі! Пробачте за аполітичне запитання.

– Дійсно, моя донька навчається в одному з університетів Лондона. По завершенню буде фінансистом.

Чи правда, що Рінат Ахмєтов таємно спонсорує виборчу кампанію Віктора Ющенка?

– Це запитання до Віктора Ющенка.

У меня мать медсестра с 20-летним стажем, 600 гривень я не заметил что-то у нее, а зарабатывает столько, сколько сейчас будет получать всюжизньничегонеделающий пенсионер. Хотелось бы услышать комментарии.

– Что касается поднятия пенсий для пенсионеров, я считаю, что в первую очередь нужно действительно помогать им, так как они не могут сами дополнительно заработать деньги. Однако, это не говорит, что надо забыть о врачах, учителях, военнослужащих – тех, кто получает деньги из бюджета. Необходимо реформировать систему охраны здоровья путем перехода к страховой медицине, разрешению платных услуг лечебным заведениям при сохранении необходимого объема бесплатных услуг для всех нуждающихся.

Реформа эта очень сложная, почти во всех странах проходила очень болезненно, но только после этого можно рассчитывать на то, что ваша мать будет получать значительно больше. В советское время моя мама, которая работала тоже медсестрой на полторы ставки, получала 130 рублей. К сожалению, мы всегда недооцениваем труд медиков.

Скажите, как долго вы и Гавриш будете говорить за Януковича? Мы увидим его настоящего? Например, в дебатах с Виктором Ющенко? Мне кажется, что Янукович просто не способен говорить, те редкие моменты, когда он что-то такое "рожает", вызывают только жалость. Говорите за него ВЫ и ГАВРИШ. Будут ли дебаты? Или вы боитесь полного интеллектуального разгрома Януковича?

– Дебаты обязательно будут. Это предусмотрено Законом "О выборах". Я думаю, пройдут они во втором туре, и уверен, что от их результатов будет зависеть многое. Давайте дождемся и убедимся. Всем спасибо за внимание. И до новых встреч!
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Рябокінь, «Детектор медіа»Фото Українських новин
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
786
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду