Українською бібліотекою в Москві займаються на федеральному рівні

26 Січня 2011
16903
26 Січня 2011
11:17

Українською бібліотекою в Москві займаються на федеральному рівні

16903
Українською бібліотекою в Москві займаються на федеральному рівні

Врегулюванням ситуації навколо Бібліотеки української літератури в Москві займаються на федеральному рівні. Про це 25 січня в Бібліотеці української літератури заявила заступник мера Москви із соціальної політики Людмила Швецова, пише УНІАН.

 

«Найвищі керівники всіх федеральних інстанцій, які мають відношення до розбору цієї ситуації, тримають її під контролем. Жодне рішення не буде віддано на відкуп лінійному виконавцю слідчої процедури», - запевнила Швецова. За її словами, ситуацію навколо бібліотеки розбирають та аналізують і можна бути впевненим, що все вирішиться в інтересах бібліотеки.

 

Людмила Швецова зазначила, що мер міста Сергій Собянін, міністр закордонних справ Сергій Лавров, голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін особисто контролюють ситуацію, знають, що відбувається в бібліотеці, й ухвалюватимуть відповідні рішення. Вона зазначила, що слідчі органи працюють у своєму режимі й підпорядковуються Президенту Росії.

 

Швецова запевнила, що інцидент і непорозуміння з бібліотекою не слід сприймати як наслідок нагнітання проблем між Україною та Росією. За її словами, ці відносини розвиваються дуже сприятливо, й усе, що тут відбувається, в будь-якому випадку й за будь-яких обставин ніколи не призведе до того, що українську бібліотеку буде закрито.

 

Вона нагадала, що Бібліотека української літератури в Москві має майже столітню історію, й уряд Москви зробив усе, щоб ця бібліотека була однією з найкращих у російській столиці.

 

Нагадаємо, 23 грудня 2010 року відділ боротьби з екстремізмом МВС РФ під час обшуку вилучив із Бібліотеки української літератури в Москві більш як 50 книг для проведення психолого-лінгвістичної експертизи. Працівники міліції в електронному каталозі набрали слово «націоналізм» і вилучили всі видання, в яких було виявлено це слово.

 

24 грудня посол України в РФ Володимир Єльченко повідомив, що книги з бібліотеки вилучено в рамках кримінальної справи за фактом поширення екстремістської літератури.

 

26 грудня директор бібліотеки Наталія Шаріна повідомила, що після цього бібліотеку було опечатано й закрито. За її словами, 24 грудня в бібліотеці відбувся другий обшук, у результаті якого було вилучено жорсткі диски з комп'ютерів, а також читацькі квитки.

 

12 січня в Міністерстві закордонних справ України повідомили, що бібліотека повністю відновила роботу в звичайному режимі, 13 січня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що МЗС Росії зацікавлене в роботі Бібліотеки української літератури в Москві. Проте 14 січня відбувся третій обшук, під час якого було вилучено сервер, а директора побив співробітник міліції.

 

16 січня надзвичайний і повноважний посол України в Російській Федерації Володимир Єльченко повідомив, що ситуацію навколо бібліотеки буде остаточно врегульовано найближчим часом.

 

24 січня мер Москви заявив, що уряд міста налаштований продовжувати підтримку діяльності Бібліотеки української літератури.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16903
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду