Авторитарні режими прагнуть контролювати світовий інтернет

25 Січня 2011
23907
25 Січня 2011
08:52

Авторитарні режими прагнуть контролювати світовий інтернет

23907
Науковий співробітник New America Foundation Євген Морозов у своїй книжці «Ілюзія мережі: темна сторона свободи в інтернеті» попереджає, що світовою павутиною навчилися вміло користуватися й вороги свободи слова та демократії. Автор також не виключає, що владам на Заході варто більше думати про політичні рішення, щоб не допустити «великої китайської стіни» в світовому інтернеті та приділяти більше уваги «нетехнологічним загрозам свободі у світовій мережі» чи загрозам соціальних атак в інтернеті з боку представників авторитарних режимів.
Авторитарні режими прагнуть контролювати світовий інтернет

Євген Морозов попереджає у своїй книжці, що авторитарні режими на кшталт Росії, Китаю, Ірану швидко пристосувалися до широкої активності в інтернеті і винайшли нові шляхи протистояння демократії в мережі для нейтралізації її активістів, наслідуючи при цьому деякі комерційні інструменти для стеження за інтернетом розробки західних корпорацій.



Частина аргументів книжки Морозова присвячена тому, як авторитарні уряди намагаються мати вигоду з мережі інтернету, сказав дослідник Радіо Свобода.



Науковий співробітник New America Foundation Євген Морозов «Я виділяю тут три можливості: одна - пропаганда, інша - знайти нові шляхи цензури, і ще одна - посилення нагляду, більш розвинений нагляд за мережею. «Чому КДБ хоче, щоб ви стали учасником Facebook?» - Бо це їм дозволяє вивчити вас краще здалека», - каже Морозов, пояснюючи назву одного з розділів книжки.



«У деяких країна є проблема цензури в інтернеті, коли уряд забороняє певні сайти, в інших країнах беруть на озброєння кібер-атаки на небажані сайти чи активізують використання мереж спецслужбами», - додає фахівець.



Євген Морозов вважає, що сьогодні Кремль фактично вже не практикує формальну цензуру інтернету і надає перевагу не технологічним обмеженням, а соціальному контролеві. Дозволяючи прокремлівським компаніям і активістам мережі виконувати поліцейські функції у цифровому просторі, уряд позбувається необхідності переживати з приводу кожного критичного виступу в блогах, тобто покладається на приручених проурядових активістів , котрі самі «вступають у «війну коментарів» із ворогами політбюро».



Китай теж тихцем бере на озброєння чимало з російських практик на кшталт «армії коментаторів в мережі» під назвою «50-центової партії», яка за жалюгідні гонорари накидається на ворогів режиму в блогах і на форумах ворожих сайтів.



Для свободи інтернету потрібні політичні рішення - дослідник



«Ілюзія мережі: темна сторона свободи в інтернеті»Автор книжки «Ілюзія мережі: темна сторона свободи в інтернеті» вважає, що сьогодні «американські політики навряд чи усвідомлюють у повній мірі розмах зусиль, до яких вдаються авторитарні режими з метою встановити соціальний контроль над інтернетом».


Тому Євген Морозов пояснює Радіо Свобода одну з головних цілей своєї книжки: «Я написав її головним чином як пам'ятку для політиків. І таким чином я сподіваюся, що люди, котрі формують зовнішню політику, знайдуть час, щоб прочитати цю книжку. І головне послання для них - це те, що інтернет є політичним і всі зміни норм використання інтернету мають політичні наслідки. А безліч припущень, до яких вдаються політики, інтелігенція, журналісти, коли думають про політичну силу інтернету, наївні, і це ставлення треба змінити».



Автор книжки про «ілюзію мережі» вважає, що протистояння соціальному вимірові контролю над інтернетом вимагатиме політичних, а не технологічних рішень, однак це не причина чіплятися за застарілу метафору «великої китайської стіни» в інтернеті.

 

Василь Зілгалов, «Радіо Свобода»

Фото - www.radiosvoboda.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Василь Зілгалов, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23907
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду