Мусульманське телебачення

22 Січня 2011
31266
22 Січня 2011
14:18

Мусульманське телебачення

31266
Мусульманське телебачення

У Росії жваво обговорюють можливість появи першого мусульманського супутникового телеканалу. Про це сказав голова Ради муфтіїв Росії Равіль Гайнутдін.

 

Равіль Гайнутдін, однак, не пояснив яким буде новий телевізійний канал, ким він буде фінансуватися і як ставиться до ідеї поширення такого телеканалу російська влада. І що цей канал буде транслювати? Релігійні програми? Передачі просвітницької тематики? І хто буде його робити?

 

Враховуючи те, що в російському мусульманському світі немає сьогодні єдиного центру управління, заява Гайнутдіна може бути всього лише спробою нагадати про власну роль - і в створення телеканалу він зіткнеться з конкуренцією всередині релігійної ієрархії. Але те, що пропозиція про створення телеканалу з'явилася незабаром після подій на Манежній площі - саме по собі важливий симптом. 

 

Відчуття штучності

 

Російське керівництво усвідомило, що в країні існують серйозні проблеми, пов'язані з міжнаціональними і міжрелігійними відносинами. І поки що концептуальної відповіді на питання про те, як вирішувати ці проблеми, не видно. Виникає справжній вакуум - і ось вже поряд з політиками і громадськими діячами з'явилися і представники релігійних кіл. 

 

Російська православна церква заявила про необхідність створити Раду народів Росії, її представники все частіше говорять про необхідність поваги до регіональних традицій. Але православна церква навряд чи може розраховувати на розуміння мусульманського населення в ситуації, коли влада надає їй все більше сприяння. При цьому у церкви є і свій телеканал, і програми на федеральних каналах, і прямі трансляції урочистостей. А у мусульманського населення нічого цього немає.

 

У Москві я можу приймати по кабельній телемережі телебачення Татарстану - але в ньому украй невеликий відсоток програм релігійної тематики, все ж таки це телеканал багатонаціональної і багатоконфесійної республіки. І він, звичайно ж, працює для татарської діаспори в інших регіонах Росії, а не для мусульманського населення в цілому. І аж ніяк не татари сьогодні в центрі міжнаціонального протистояння, а вихідці з республік Північного Кавказу.

 

Але стверджувати, що ісламський телеканал вирішить пов'язані з усім цим проблеми, я б не став. Якщо він з'явиться за підтримки влади - багато мусульман будуть ставитися до нього з підозрою. Якщо влада не буде його підтримувати - він взагалі не з'явиться. Та й взагалі - створювати мусульманське телебачення потрібно було раніше, коли в самих пропозиціях про його появу не відчувалося штучності.

 

«Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віталій Портников, для «Дзеркала тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31266
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду