Андрій Шевченко: разом із владою ми зробили тектонічний зсув у свідомості чиновників

20 Січня 2011
20315
20 Січня 2011
10:50

Андрій Шевченко: разом із владою ми зробили тектонічний зсув у свідомості чиновників

20315
Є все-таки точки перетину інтересів опозиції та влади. Є, навіть незважаючи на грудневе побоїще у ВР, арешти представників попереднього Кабміну на чолі з лідером БЮТ, на кримські конфлікти з телекомпанією, що належить одному з представників опозиційного уряду… Загалом останнім часом ситуація в країні є дещо сюрреалістичною. Бо з одного боку допити Тимошенко, з іншого – понад 400 голосів за законопроект, який було підготовлено її найближчим соратником, п’ятим номером БЮТ Андрієм Шевченком разом із представником Президента у ВР Ю.Мірошниченком і депутатом від ПР Оленою Бондаренко, яка опікується у партії питаннями мас-медіа. Про революційність нових законопроектів та унікальність співпраці БЮТ і ПР після приходу «донецьких» до влади ІМК розповів народний депутат, автор закону про доступ до публічної інформації, голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко.
Андрій Шевченко: разом із владою ми зробили тектонічний зсув у свідомості чиновників

- Андрію Віталійовичу, наскільки я знаю, прийняти Ваші законодавчі пропозиції щодо доступу до публічної інформації мали ще минулого року, але через бійку у ВР голосування зірвалося. Що Вас неабияк засмутило?

- Звичайно, розчарування щодо ухвали в нас було.

 

- І як розвивалися події, завдяки чому вдалося повернутись до розгляду законопроекту і прийняти його абсолютною більшістю у сесійній залі ВР?

- У нас унікальний випадок співпраці - це співпраця влади й опозиції, громадських активістів і журналістів. Справді унікальний випадок для українського парламентаризму, я думаю, що дуже треба оцінити сам факт такої переговорної групи. Так, ми тренувалися, вчилися слухати один одного, але результат дуже достойний. Я думаю, що ми отримали два блискучі закони, які розширюють права та гарантії...

 

- Скажіть, а Ви взагалі уявляли на виході, що будуть такі закони, чи розраховували на менш професійні?

- Ні, з самого початку були зафіксовані позиції, з яких ми були безкомпромісні.

 

- !?

- Те, що інформація про чиновника має бути апріорі відкритою, що інформація про бюджетні кошти також повинна бути відкритою. У принципі, з самого початку ми для себе розібрались у цих позиціях. Коли стало зрозуміло, що всі учасники процесу готові на цьому фундаменті стояти, тоді вже перейшли до вирішення технічних питань.

 

- Скажіть, які були найважливіші, найкритичніші питання під час діяльності робочої групи?

- Це питання конфіденційної інформації. Дуже вузький коридор - з одного боку, ми повинні забезпечити захист приватної інформації, персональних даних, конфіденційної інформації громадянину. З іншого боку, що стосується публічної особи, політика, ми розуміли, що вони мають бути менш захищені¬ - їхні персональні дані, конфіденційна інформація. От ми і шукали коридор між правом людей знати і між правом людини захистити своє приватне життя.

 

- І в який спосіб знайшли коридор?

- Ми вийшли на консолідовану позицію, яка полягає в тому, якщо ти йдеш в політику або на державну службу високого рангу - будь готовий, що інформація про тебе, про твоє приватне життя буде менш захищена.

 

- А які тепер права у журналістів?

- Для журналістів у новій редакції закону про інформацію з'явився дуже важливий цілий розділ. Це розділ про додаткові права та гарантії діяльності журналістів. Що передбачено? Є додаткові гарантії для журналістів для роботи у приміщеннях органів влади, у зонах стихійного лиха та надзвичайних ситуацій. Окрім того, запроваджується так званий «заявочний принцип» акредитації. Якщо журналіст надсилає певні документи про себе, орган влади не може йому відмовити в акредитації. І це дуже важливий момент.

 

Ми урівняли в правах Інтернет-журналістів, фрілансерів із працівниками традиційних мас-медіа. Четверте - стосовно акредитації для закордонних журналістів. Я думаю, що це дуже великий крок назустріч журналістам.

 

- А коли у Вас самого з'явилась упевненість?

- Я ніколи не сумнівався, що ми цей закон ухвалимо. Я знав, що Україна не є країною-виродком, і ми неминуче будемо у числі тих країн, де діють закони про доступ до інформації.

 

- Пане Андрію, а який зиск громадянам з Ваших законодавчих ініціатив?

- У законі про доступ до публічної інформації немає слова «журналіст». Усі права поширені на громадян України, тобто це закон, від якого виграють усі громадяни України. Просто журналісти - вони, природно, будуть використовувати цей закон набагато частіше, ніж інші.

 

- У документі щодо інформування є строк 5 днів - це, я так розумію...

- П'ять робочих днів.

 

- П'ять робочих днів, якщо людина не у відрядженні?

- Ні, про відрядження нічого у законопроекті немає. Якщо міністерство або мерія отримує інформаційний запит, через 5 робочих днів громадянин повинен одержати відповідь.

 

- І не важливо, чи є людина, якій адресовано запит, чи ні?

- Запит адресується суб'єкту владних повноважень.

 

- Як буде покараний чиновник, якщо він порушить закон?

- Перше - посилиться відповідальність у Кодексі про адміністративні правопорушення. Наскільки пам'ятаю - штраф може бути від 425 до 850 гривень. Усе-таки це відчутна сума тільки за те, що ти запізнився з відповіддю і не надав інформацію. По-друге, це службовець, це його відповідальність, тому що у кожному органі влади за законом має з'явитися людина або підрозділ, який відповідає за роботу з інформаційними запитами. І вже не буде так, що немає крайнього - ні, є конкретна людина, яка за посадою має надавати відповіді. Якщо не справилася, начальник зможе її покарати. І третє - це суд. Тому що з цими двома законами журналіст або громадський активіст у судах зможе захищатися набагато краще. Через суд добиватися оприлюднення інформації.

 

- А як Ви вважаєте, на самоцензуру це вплине?

- На самоцензуру? Що саме?

 

- Ну, прийняття такого закону.

- Поясніть.

 

- Ну не знаю, через те, що прийняли закон про публічну інформацію, люди почнуть більше відкриватися... Менше вказівок і менше самоцензури...

- Це довга дорога. Ми ж розуміємо, що говоримо про тектонічний зсув у свідомості чиновників. Це революційна зміна. Чиновник, який все життя вважав, що його місія полягає в тому, щоб закривати інформацію - зараз його розвертають на 180 градусів і кажуть: друже, твоя робота полягає в тому, щоб максимально віддати інформацію твоїм співгромадянам. Тому це, звичайно, революційна зміна у свідомості, на яку підуть роки. Але це дорога, яку треба починати.

 

- Зрозуміло. А які ще плануються законопроекти у тандемі влада-опозиція, чи є такі взагалі?

- Для громадянського суспільства є три дуже важливих закони, які мають стати «трьома китами» для українського громадянського суспільства. Це закон про доступ до публічної інформації, вже ухвалений, це новий закон про об'єднання громадян - він зареєстрований у Верховній Раді, серед його співавторів є Юрій Мірошниченко та Андрій Шевченко. І третій закон - про благодійні фонди. Ці три закони повинні стати «трьома китами», такими стовпами, на яких буде рости і, Дасть Бог, міцнішати громадянське суспільство.

 

Олексій Біловол, інформаційне агентство «Інтермедіа консалтинг»

Фото - www.intermedia.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олексій Біловол, «Інтермедіа консалтинг»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20315
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Аня
4890 дн. тому
Головне,що б зсув був у голові Шевченка.На трієчку журналіст,на двієчку нардеп.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду