Від парламенту знову вимагають ухвалення закону «Про доступ до публічної інформації»

12 Січня 2011
10614
12 Січня 2011
16:19

Від парламенту знову вимагають ухвалення закону «Про доступ до публічної інформації»

10614
Від парламенту знову вимагають ухвалення закону «Про доступ до публічної інформації»

13 січня у Верховній Раді України знову заплановано розгляд законопроекту «Про доступ до публічної інформації». Відтак, громадськість та журналісти звертаються до всіх парламентських фракцій із закликом облишити внутрішні суперечки та нарешті ухвалити цей суспільно важливий закон, голосування за який через формальності відкладалося чимало разів.

 

«Ми закликаємо опозиційні фракції - БЮТ та НУНС - прийти до парламенту та віддати свої голоси за закон, а також провладні фракції - Партії регіонів, Блоку Литвина та КПУ - підтвердити свої декларації про підтримку документу позитивним голосуванням», - йдеться в заяві об'єднання «Новий громадянин».

 

Громадськість нагадує народним депутатам та Президенту Віктору Януковичу про дану обіцянку українському суспільству та зобов'язання перед міжнародними установами ухвалити закон «Про доступ до публічної інформації» ще до кінця минулого року.

 

Також з вимогою до народних депутатів виконати свою обіцянку та ухвалити закон «Про доступ до публічної інформації» виступила Київська незалежна медіа-профспілка. «Цей закон має загальносуспільне значення. Він допоможе громадянам ефективно контролювати владу та впливати на рішення. Він буде корисний також і журналістам, які безпосередньо кожен день стикаються з проблемою доступу до публічної інформації», - пояснив Юрій Луканов, голова КНМП.

 

Тим часом народний депутат, член Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко закликала опозицію підтримати законопроект про доступ до публічної інформації і нову редакцію закону про інформацію. Про це йдеться на сайті Партії регіонів. 13 січня Верховна Рада планує розглянути два важливих законопроекти - закон про доступ до публічної інформації та нову редакцію закону про інформацію. «Це саме ті закони, про які так довго говорять журналісти й експерти в сфері медіа права, а також представники опозиції, вимагаючи від провладної більшості негайного ухвалення цих документів», - зазначає Бондаренко.

 

Два тижні тому парламент уже виносив на розгляд до сесійної зали ці законопроекти, але тоді для їх ухвалення не вистачило всього 9 голосів депутатів. За ці документи голосували у повному складі фракції Партії регіонів та Блока Литвина. Відмовилися голосувати представники фракції КПУ і повністю проігнорували «НУ-НС» і БЮТ, нагадала народний депутат.

 

Олена Бондаренко закликала опозиціонерів прийти у четвер 13 січня до сесійної зали і підтримати ці законопроекти. «Сподіваюсь, що ці важливі для діяльності ЗМІ закони будуть прийняті вже завтра. З підтримкою опозиції чи без неї, - запевнила Олена Бондаренко. - Ми всі пам'ятаємо, як журналісти збирали підписи під листом до президента Європейського Союзу Ван Ромпея з проханням нагадати українській владі обіцянку ухвалити закон про доступ до публічної інформації. Тепер журналісти мають проявити таку ж солідарність і запитати в опозиції, чи дасть вона свої голоси за цей довгоочікуваний закон. Якщо раніше медіа-активісти погрожували лягти перед виходом із сесійної зали Верховної Ради, щоб хоча б таким чином змусити більшість прийняти цей закон, то тепер їм потрібно з такими ж вимогами і такими ж методами діяти з опозицією. Якщо ж завтра опозиція знову проігнорує ці закони, з нетерпінням буду чекати відповідного листа від журналістів, які засуджують дії опозиції, до Германа Ван Ромпея».

 

Нагадаємо, що окремі закони про доступ до інформації існують у 70 країнах світу. Серед пострадянських країн відповідні закони не ухвалені лише в Україні та Білорусі. Прийняття закону про доступ до публічної інформації є однією з вимог Ради Європи до України.

 

Українські громадські організації та журналісти протягом минулого року неодноразово вимагали ухвалення цього закону.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10614
Читайте також
29.03.2011 09:33
Іван Красіков, «Українська правда»
23 738
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду