Білоруському опозиціонерові Ігорю Коктишу відмовили в наданні політичного притулку в Україні

11 Січня 2011
6177
11 Січня 2011
15:47

Білоруському опозиціонерові Ігорю Коктишу відмовили в наданні політичного притулку в Україні

6177
Білоруському опозиціонерові Ігорю Коктишу відмовили в наданні політичного притулку в Україні

Білоруський опозиціонер Ігор Коктиш та його дружина, громадянка України Ірина Коктиш, виграли апеляційний суд щодо отримання політичного притулку в Україні, однак  Держкомрелігій та прокуратура Севастополя подали касаційні скарги на рішення апеляційного суду та суду першої інстанції. Заперечення Ігор та Ірина  можуть подати до 14 січня. Про це ТК дізналася від пані Коктиш.

 

За її словами, у 2008 році Ігор попросив в Україні притулку, проте без пояснення причин йому було відмовлено на останній стадії цієї процедури. Він звернувся до суду і виграв справу. Після цього представник Держкомнацрелігій, що займається питаннями міграції та політичного притулку в Україні, Микола Бельський подав апеляційну скаргу.

 

У листопаді 2010 року із Вищого адміністративного суду Коктишам надійшов лист, у якому йшлося, що севастопольська прокуратура подала касаційну скаргу. В ній вказано: ця справа «безпосередньо входить у коло державних інтересів», тому прокуратура втручається в неї. Згодом надійшов ще один лист ВАСУ, в якому вказано, що касаційну скаргу Держкомнацрелігій також прийнято до розгляду. Термін для подачі заперечень встановлено до 14 січня 2011 року.

 

Представники генеральної прокуратури України у письмовій відповіді Коктишам від 30 грудня 2010 року заявили, що дії представника прокуратури не виходять за межі його повноважень.

 

«В мене виникають побоювання через втручання в цей процес прокурора, - каже Ігор Коктиш. - Незважаючи на те, що з точки зору закону це можливо, сам акт такої надмірної уваги наштовхує на ряд певних думок. До того ж я пам'ятаю гіркий досвід, коли на "прохання" прокуратури севастопольський суд видав безстрокову санкцію на мій арешт, яку пізніше Європейський суд визнав незаконною. В моїй справі достатньо лише простої об'єктивності».

 

Нині Ігор Коктиш разом із дружиною мешкає в Житомирі. Раніше, 2007 року, постановою Балаклавського районного суду Севастополя Ігоря Коктиша заарештували на необмежений термін, щоби забезпечити його екстрадицію в Республіку Білорусь. Після цього всесвітня організація «Міжнародна Амністія» визнала його в'язнем сумління. Персонально його питання піднімалося на засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи. Справу Ігоря Коктиша розглядав Європейський суд з прав людини і заборонив проводити екстрадицію.

 

Нагадаємо, в листопаді 2010 року білоруські опозиціонери і правозахисники, зокрема Ігор Коктиш, звернулися до регіонального представника Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні з вимогою надати їм міжнародну підтримку та захист від дій українських і білоруських силовиків.

 

3 листопада працівники обласного відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків прийшли до помешкання координаторів Міжнародної амністії в Житомирі Ігоря Коктиша та Ірини Тютюнник. Вони обшукали квартиру та затримали ще чотирьох білорусів: опозиційного активіста і визнаного Міжнародною амністією в'язня сумління Артема Дубського, опозиціонерів Тетяну й Віталія Тищенків та Олексія Закшевського, звинувативши їх у зберіганні наркотиків. Після цього їх відвезли до трьох різних РВВС, де протягом трьох діб утримували в умовах, які затримані прирівняли до тортур, без дозволу спілкуватися з адвокатом та рідними. Під час затримання Ігорю Коктишу зламали пальця на нозі, Артема Дубського вдарили в обличчя. За фактом перевищення службових повноважень працівниками відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Житомирській області порушено кримінальну справу та розпочато досудове слідство. У коментарях ТК Ігор Коктиш заявляв про те, що опозиціонерам постійно погрожують.

 

У Білорусі в січні 2001 року після погроз з боку влади, а також після з'їзду молодіжних лідерів, на якому було створено об'єднання «Неформальний молодіжний рух», що виступає за особисту свободу і демократію, Ігоря Коктиша звинуватили у вбивстві родички його друга. У грудні 2001 року Брестський обласний суд визнав Коктиша невинним і звільнив його з-під варти.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6177
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
хехе
4863 дн. тому
А какое эта новость имеет отношение к журналистике? Коктыш - журналист что ли? Или ТК снова демонстрирует свои политические пристрастия?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду