Кінець ілюзій оновлено!

6 Липня 2004
860
6 Липня 2004
17:38

Кінець ілюзій оновлено!

860
Сьогодні, 6 липня, голова парламентского комітету з питань свободи слова Микола Томенко підтвердив вчорашні оцінки "Детектор медіа", оприлюднивши темник, в якому давались установки по висвітленню на телеканалах висування кандидатів у президенти.
Кінець ілюзій оновлено!
Ми повторно публікуєм цю статтю з доповненнями - текстом темника і відповідними розшифровками телепрограм Сьогодні, 6 липня, голова парламентского комітету з питань свободи слова Микола Томенко підтвердив вчорашні оцінки "Детектор медіа", оприлюднивши темник, в якому давались установки по висвітленню на телеканалах висування кандидатів у президенти.Ми повторно публікуєм цю статтю з доповненнями - текстом темника і відповідними розшифровками телепрограм

На старті президентської кампанії телеканали, контрольовані Адміністрацією Президента, продемонстрували, як вони розуміють вимогу чесних та прозорих виборів.

Початок президентської кампанії – подія знакова для будь-якої держави, що претендує на звання демократичної. Для телебачення ж акції, на яких кандидати проголошують свої наміри поборотися за найвищий державний пост, – це, без сумніву, топ-новини. Тим більше, якщо йдеться про кандидата із найвищим на сьогодні рейтингом. Але для українських телевізійників, принаймні тих, що працюють на провідних загальнонаціональних каналах, – все зовсім по-іншому. Підкоряючись помахам незримої "диригентської палички", вони представили вчорашній старт президентської кампанії згідно з давно відпрацьованими сценаріями. Просто їх реалізація перейшла з "прохолодної" фази у "фазу" гарячу.

В основі цих сценаріїв – абсолютно прості прийоми. По-перше, для жодного каналу – за винятком "5 каналу" – день 4 липня, день семи (!) з’їздів, на яких висували претендентів у президенти – не став приводом не те що для інформаційного марафону, а взагалі для виходу в ефір з оперативними випусками новин. Навпаки, для деяких каналів події 4 липня навіть не були топ-новинами, по верстці вони були відсунуті у середину або і на закінчення програм. Але просто замовчування реальних подій було замало. Тому, по-друге, за кількістю прийомів маніпуляції, які були використані загальнонаціональними телеканалами, 4 липня увійде в історію навіть не української, а світової історії чорних піар-технологій.

Наприклад, висунення головного кандидата від влади – Віктора Януковича – проходило в Запоріжжі у стилістиці засідань партійно-господарських активів часів брежнєвського застою і явно не давало можливості забезпечити переконливу "картинку" у порівнянні із нестандартним, багатолюдним і – чого гріха таїти – справді вражаючим мітингом на Співочому полі, де висували Віктора Ющенка. Тож жоден із загальнонаціональних телеканалів не зробив жодної спроби хоча б просто і коротко подати реальну інформацію (як це зробили, скажімо, на мережевих каналах, підконтрольних Вікторові Пінчуку). Жоден з національних телеканалів, контрольованих СДПУ(о) – Перший Національний ("Вісті"), "1+1" ("Епіцентр"), "Інтер" ("Подробности недели") – не показав жодного загального плану зі Співочого поля, не назвав кількості присутніх на мітингу, не розповів, що висуненню Ющенка передував концерт, в якому взяли участь популярні виконавці Пономарьов, "ВВ", "Океан Ельзи", Тарас Петриненко, не показав вражаючої пішої ходи прихильників кандидата від "Нашої України" до центвиборчкому...

Натомість були показані виключно середні плани маленьких купок молодиків із пивом, крупні плани пластикових порожніх стаканчиків... Провокації, щодо яких попереджав Олександр Зінченко ще напередодні подій 4 липня – з роздачею на шляху пішої ходи прихильників Ющенка партією "УНА" безкоштовної горілки, пікетуванням Українського дому, де проходив з’їзд комуністів, начебто прихильниками Ющенка, розписами пам’ятника Леніну гаслами "комуняків на гіляку" – були на повну котушку використані цими ж каналами.

Телеканал "Інтер" у сюжеті неназваного автора стверджував, що висунення Ющенка було організоване в американському стилі, вже першою фразою пробуючи спекулювати на вигаданій "американоцентричності" кандидата.

А далі канал "зарядив" цілий ряд "неаргументованих тверджень", намагаючись переконати глядачів у тому, що за рішенням Ющенка балотуватись як самовисуванець стоїть, начебто, бажання уникнути залежності від партій, що входять до блоку "Наша Україна". Потім у авторів сюжету "виникають i деякі не надто приємні запитання. Наприклад, хто саме вніс за кандидата, в якого зарплатня – три тисячі на місяць, півмільйона застави". До Януковича, зарплата якого не набагато вища, таких неприємних запитань, певна річ, не виникає. Як і до типових політичних аутсайдерів типу Базилюка чи Ржавського.

Усе, що вважали за потрібне повідомити своїм глядачам журналісти "Інтера" про збори, на яких, навіть за явно заниженими оцінками правоохоронців, було 20 тисяч чоловік, вмістилося в один красномовний абзац:

"Сьогодні ж головною проблемою "нашоукраїнцiв" було утримати прихильників від відпочинку в не відведених для цього місцях, виловити та нейтралізувати провокаторів i тих, хто просто прийшов за обіцяною дешевою горілкою. Схоже, що служба безпеки "нашоукраїнцiв" не знайшла нічого ліпшого, як одібрати оковиту в тих, хто встиг скористатися нагодою. I, звичайно, знищити. Проте святковий горілчаний запах стояв біля Центрвибочкому до самого вечора".

Натомість, на зборах із висунення Януковича у Запоріжжі все йшло як по маслу. Перший національний вважає, що висунення Януковича 630-ма депутатами з’їзду Партії регіонів – це "висунення всією Україною". А ось як коментує "Інтер": "По підтримку прем`єр звертається до звичайних людей. Бо першим своїм завданням уряд уважає підвищення платні. Насамперед – медикам i вчителям. Та й усім іншим – запевнив Янукович – за 2-3 роки зарплати i пенсії можна підняти удвiчi-тричi. Головний супротивник – тi, хто наживається на чужому горі".

Кого буде ближчим часом призначено на роль "тих, хто наживається на чужому горі", ми поки що можемо лише здогадуватися. Але досить кумедно чути від прем’єра слова на зразок: "Я б ніколи не зважився балотуватися в президенти, якби не знав, як швидко і рішуче поліпшити стан у країні. А я про це знаю". Цікаво – хто вже два роки заважає Януковичу реалізувати своє знання на своїй, скажемо так, не найнижчій владній посаді?

Головний інформаційний "бастіон" влади – "Епіцентр", як і годиться, теж продемонстрував весь актуальний маніпулятивний набір, який було рекомендовано "до виконання".

Спочатку Піховшек розповів про євроінтеграційні "звершення" Леоніда Кучми і навів розлогі цитати з великого інтерв’ю прем’єра Януковича "Євроньюсу" (16% акцій цього каналу, який патронується Европейською мовною спілкою, до речі, належать віднедавна Росії, ВГТРК, яке таким чином може впливати на стратегію діяльності великого европейського консорціому). Потім йшов сюжет про висунення чинного прем’єра у Запоріжжі.

Акцію про висунення Ющенка згадали в "Епіцентрі", як і на "Інтері", в штучно-тісному контексті "з молодими людьми у футболках із символікою "Так Ющенко", які чіплялись до комуністів. На стіні з’явився надпис "Ющенко наш президент" і "Комуняку на гілляку".

І, звичайно, з уже згаданою темою безкоштовного алкоголю, який насправді був відібраний у групи невідомих молодиків-провокаторів службою безпеки "нашоукраїнців".

У викладі "Епіцентру" це виглядало дослівно так: "Прихильники Ющенка відзначали його самовисування. Якихось значних інцидентів зафіксовано не було. Перед акцією рекламували безкоштовний алкоголь. Цей безкоштовний алкоголь служба безпеки Ющенка, у тих, хто прийшов відзначити його самовисування, – відібрала. Що далі сталось з алкоголем не відомо".

І наостанок всіма трьома телеканалами була використана ще одна традиційна "фішка", покликана маргіналізувати Ющенка як націонал-екстреміста: вибіркове цитування виступу нардепа Олега Тягнибока – лідера об’єднання "Свобода" – яке теж підтримало Ющенка. Фразу Тягнибока "Треба очистити владу, навести порядок в державі і повернути Україну українцям" було ось так подано „Епіцентром”: "Україна для українців" – гасло Українських націоналістів, із Всеукраїнського об’єднання "Свобода", колишньої Соціал-національної партії. Вони вирішили не висувати свого кандидата у президенти, а підтримати Віктора Ющенка. Націоналісти вважають його найбільш прийнятною кандидатурою для себе".

Перший національний, до речі, дуже промовисто у цьому контексті розповів своїм глядачам, що Ющенко, мовляв, обіцяє виборцям, що через рік вони не впізнають України...

Отже, провідні українські телеканали, які контролюються безпосередньо Адміністрацією Президента, перейшли на "військовий стан”. Були на другий день президентської кампанії підтверджені і головні напрямки боротьби з Ющенком: представлення його як кандидата від націонал-екстремістів (тоді як Янукович – це кандидат від усієї України). Перехоплення у правих лозунгів європейської інтеграції (до речі, цій темі – ненав’язливо, але у викладеному контексті досить промовисто – було присвячено і недільну програму Д.Кисельова "Подробно"). Використання під Януковича і зазвичай опозиційних вимог боротьби з бідністю та корупцією...

День 4 липня поставив жирну крапку на будь-яких ліберальних ілюзіях щодо методів використання владою підконтрольних інформаційних ресурсів. Якщо вони в кого ще залишалися.

Нижче ми наводимо тест темника, оприлюдненого 6 липня народним депутатом Миколою Томенком та фрагменти розшифровок інформаційноих прогам провідних телеканалів:

Увага

04.07.2004

16.30

1. 4 липня в Україні розпочалося висунення кандидатів в президенти України.

Коментар. Тема важлива і актуальна. Аналітики вважають, що при її висвітленні ЗМІ суворо дотримуватиметься наступної логіко-інформаційної рамки:

1. Подадуть вищенаведену інформацію.

2. З'їзд Партії Регіонів України в Запоріжжі висунув кандидатом в президенти діючого прем'єр-міністра В.Януковича. В роботі з'їзду взяли участь делегати з усіх регіонів України і представники інших партій, зокрема, лідер фракції СДПУ(О) Л.Кравчук і лідер партії „Трудова Україна" С.Тігіпко, який очолив передвиборчий штаб В.Януковича. На з'їзді було зачитане привітання Президента України Л.Кучми, в якому зокрема сказано: "Ваша партія зайняла одне із провідних місць серед найвпливовіших політичних сил у державі". Л.Кучма у своєму привітанні також висловив упевненість у тому, що Партія регіонів залишається одним з вагомих чинників перетворень в Україні.

Виступаючи на з'їзді, В.Янукович, зокрема, заявив, що зарплати в Україні можна підняти в 2-3 рази впродовж 2-3 років, а система оподаткування є недосконалою. Прем'єр-міністр зазначив, що не збирається миритися з ситуацією, коли "кращими платниками податків е представники найбідніших верств населення, а великі фірми, банки замінюють податки хабарами, які роздають урядовцям і таким чином одержують канікули від податків". "Я не тільки їм скасую канікули, але й примушу відпрацювати всі пропущені уроки", - заявив В.Янукович.

В Янукович заявив, що на посту Президента України виступатиме за перехід до інвестиційно-інноваційного розвитку економіки, збільшить асигнування на освіту і медицину, зосередиться на боротьбі з корупцією, завершить земельну, військову і регіональну реформи, не псуватиме відносини з Росією: "Росія була, є і буде для нас країною, пов'язаною з нами кровними узами історичних, релігійних і духовних цінностей. І ці відносини ми ніколи не зрадимо!". Він підкреслив, що не можна розглядати східного сусіда лише як головне джерело енергоносіїв або просто найважливішого ділового партнера.

В.Янукович висловив намір перемогти на виборах Президента у першому турі. Про це він заявив на прес-конференції у Запоріжжі після завершення VI з'їзду Партії регіонів України, на якому його було висунуто кандидатом у президенти. "Будемо намагатися це зробити", - сказав він. В.Янукович висловив упевненість у своїй перемозі на президентських виборах, оскільки, за його словами, знає, що необхідно зробити для зміни життя в Україні на краще.

Коментар до концертної програми на початку з'їзду Партії Регіонів — відсутній.

3.В Києві відбулися з'їзди лівих партій - КПУ, СПУ і ПСПУ, які висунули кандидатами в президенти своїх лідерів П.Симоненка, О.Мороза і Н.Вітренко.

4.Першими документи на реєстрацію в ЦВК подали висунені Слов'янською партією О.Базилюк та політичним об'єднанням „Єдина родина" О.Ржавський.

5. Лідер блоку „Наша Україна" В.Ющенко вирішив іти на вибори самовисуванцем.

6. В ході висунення В.Ющенка на Співочому полі у Києві зафіксовані численні випадки пияцтва та торгівлі горілкою. (При висвітленні не подавати загальних планів акції, виду натовпу, показувати виключно групи нетверезих людей з асоціальною, девіантною поведінкою).

7.В.Ющенко прибув на мітинг уже після здачі документів до ЦВК, вочевидь, побоюючись неконтрольованої поведінки власних прихильників.

8.Симпатики В.Ющенка біля „Українського дому", де проходив з'їзд КПУ, брутально ображали комуністів, а потім розфарбували пам'ятник Леніну на Хрещатику.

9.Того ж дня висунення В.Ющенка підтримав з'їзд радикальних націоналістів - ВО „Свобода" (донедавна - Соціал-Національна Партія України).

10. Коментар до акції на Співочому полі, походу прихильників В.Ющенка до ЦВК та мітингу там, абсолютно всіх заяв, виступів, коментарів, поїздок В.Ющенка, до будь-якого відео і згадувань, крім викладеного в п.5, 6, - суворо відсутній.

РОЗШИФРОВКИ:

004.07.УТ-1,Вісті, 21.00

Вісті (УТ0

СТУДІЯ: Цьогорічний президентський марафон сьогодні назвав конкретні прізвища претендентів на пост глави держави. Прагнучи бути найпершими, деякі партії не чекали ранку і розпочали свої з‘їзди в ніч із суботи на неділю.

РЕПОРТАЖ: Автор: Олег МАЩЕНКО. Передвиборчий марафон із висуванням кандидатів у президенти України стартував відразу після опівночі. Першим його розпочали Всеукраїнське політичне об‘єднання "Єдина родина". 210 делегатів з різних регіонів України зібралися в зеленому театрі столиці на свій четвертий з‘їзд. Їхнім висуванцем на пост глави держави став 45-річний голова ВПО Олександр Ржавський. Основні пункти його кандидатської програми базуються на принципі "Єдина родина – майбутнє України". Пройшовши жорстку школу минулих президентських виборів, лідер "Єдиної родини" переконаний, його електоральна поділка не буде нижчою 10 відсотків. Боротися він налаштований до кінця. За ранку розпочала свій 13 з‘їзд і Слов‘янська партія України. Її висуванець староста Конгресу російських організацій в Україні Олександр Базелюк, який долучається до президентських перегонів вдруге. Свою програму обіцяє реалізовувати через єдність слов‘янських народів та стримування націоналістичних настроїв в українському політикумі. Втім, лідер Слов‘янської партії впевнений - навіть якщо перемога йому не дістанеться, це все одно суттєво допоможе їхньому політичному об‘єднанню на парламентських виборах-2006. Віктор Ющенко вирішив іти на вибори з власної ініціативи, самовисуванцем. На зібранні своїх прихильників на Співочому полі він прибув вже після подання відповідних документів до Центрвиборчкому та пообіцяв, що через рік Україна зміниться до невпізнанності, якщо його оберуть президентом. В очікуванні свого лідера певна частина його прибічників до наметів, які просто біля місця проведення акції, торгували міцною лікеро-горілчаною продукцією та пивом. Сьогодні ж висунення Ющенка підтримали делегати з‘їзду Радикальних націоналістів від виборчого об‘єднання "Свобода", яка донедавна була відома як Соціально-національна партія України. Вони провели свій захід під гаслом "Україна для українців".

СИНХРОН: Олег ТЯГНИБОК, лідер всеукраїнського об‘єднання "Свобода": "Новий український націоналізм буде відроджуватися з території великої України і це буде ще сильніший, ще потужніший і ще патріотичніший рух, і тому треба зробити 3 речі, очистити владу, навести порядок в державі, і повернути Україну українцям".

4 липня у Києві відбулися з‘їзди Комуністичної, Соціалістичної і Прогресивно-соціалістичної партій СТУДІЯ: Сьогодні у Києві відбулося 3 з‘їзди партії лівого спрямування - Комуністичної, Соціалістичної і Прогресивно-соціалістичної партії. Делегати з‘їздів висунули своїх лідерів кандидатами у президенти України.

РЕПОРТАЖ: Автор: НЕ ТИТРОВАНО. Уже у перший день висунення кандидатів у президенти політичні сили вразили своєю оперативністю. Сьогодні відразу низка партій та виборчих об‘єднань у ході з‘їздів офіційно повідомили імена своїх висуванців. Хоча нічого сенсаційного у списку претендентів на президентське крісло немає. Соціалісти на своєму з‘їзді одностайно підтримали висунення свого лідера Олександра Мороза. Ветеран президентських кампаній у разі своєї перемоги обіцяє контролювати цінову політику та підвищувати мінімальну зарплату і пенсію за рахунок введення монополії на енергетику транспорт та алкоголь. Та спочатку все ж слід внести зміни до Конституції, - каже Олександр Мороз.

СИНХРОН: Олександр МОРОЗ, лідер СПУ: "Все могло бути надійнішим і спокійнішим, якби для добробуту президента були внесені зміни до Конституції. Здійснення реформи дозволило скоротити б відстань від народу до влади, поставити її під контроль суспільства".

РЕПОРТАЖ: Від нашого з‘їзду вашому. У ході свого з‘їзду соціалісти надіслали комуністам листа з пропозицією продовжити консультації щодо можливості висунення єдиного кандидата від обох партій на президентських виборах. Раніше подібні переговори завершувались провалом. На своєму ж з‘їзді комуністи також звернулись до соціалістів щодо єдиного кандидата, проте якщо члени СПУ наполягають на кандидатурі Олександра Мороза, то представники Компартії виключно на Петрові Симоненкові. Соціалісти кажуть, що можуть за більше шансів пройти у другому турі виборів, оскільки вважають, що Симоненко повторить свій провал на виборах глави держави 99 року. Сам же лідер КПУ розраховує на електоральну підтримку не меншу, ніж на минулих виборах 20 відсотків. З ким комуністи будуть співробітничати у першому турі виборів, чи у другому, якщо пройдуть, Симоненко каже, що партія орієнтуватиметься по ситуації.

СИНХРОН: Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: "Будут конкретные результаты и мы четко определим свою позицию, одно могу сейчас утверждать и заявить - мы никогда не поддержим ни представителей власти, ни представителей нашей страны".

РЕПОРТАЖ: Український дім, де проходив 38 з‘їзд Компартії, пікетувала група прихильників Віктора Ющенка, принаймні про це можна було судити по їхньому одягу. Одне з гасел пікету все традиційне "Комуняку на гілляку". Із досить критичними заявами на адресу як Петра Симоненка, так і свого колишнього колеги по Соцпартії Олександра Мороза виступила сьогодні вічно прогресивна Наталя Вітренко. На 14 з‘їзді Прогресивної соціалістичної партії України кандидатура Вітренко була одностайно підтримана у якості кандидата у президенти. У разі перемоги вона обіцяє не допустити вступу України в НАТО та переконана, що за її президентства буде утворено єдину державу Росія-Білорусь-Україна.

04.07.04, "1+1",Епіцентр,19-30

А сьогодні Віктора Федоровича офіційно висунули кандидатом у президенти. У Запоріжжі, в будинку культури заводу "Дніпроспецсталь", його одноголосно висунув з’їзд Партії регіонів. Від соціал-демократів об’єднаних Януковича підтримав Леонід Кравчук, від "Трудової України" – Сергій Тігіпко, він очолив штаб Януковича. Привітав з’їзд і президент такими словами: Ваша партія зайняла одне із провідних місць серед найвпливовіших сил в державі. Сам Янукович на з’їзді виступив і заявив про можливість вдвічі підняти в Україні зарплати протягом двох трьох років, скасує урядовцям канікули, примусить їх працювати. Що зосередиться на освіті, медицині, і на боротьбі з корупцією, завершить земельну, військову та регіональну реформу, не псуватиму відносин з Росією і висловив бажання перемогти на виборах в першому турі.

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр міністр України: "Я Віктор Янукович, вирішив балотуватися на посаду президента України. Я розумію складність завдання, що стоїть переді мною і проте вважаю, своє рішення зваженим і твердим. Я не звик програвати, якщо я йду на вибори то я йду з впевненістю в перемозі. Мене часто обвинувачують у максималізмі, але, ніхто ще не обвинувачував, що я будь-коли не виконав свої зобов`язання. Тому я хочу всіх вас запевнити. Що роблячи цей відповідальний крок, ставлю перед собою тільки найвищі завдання".

***

СТУДІЯ: Висунення від партії - загальноєвропейська практика, партія бере на себе відповідальність за свого висуванця, політик самовисуванець представляє швидше себе. Тим часом, Віктор Ющенко теж минулого тижня шукав підтримки, і знайшов її у Юлії Тимошенко. Ющенко і Тимошенко створили коаліцію, і координаційний комітет, який очолив Віктор Андрійович, а Юлія Володимирівна стала його заступником. Я говорив, і ця точка зору відома Віктору Андрійовичу Ющенку, що ще не знати, як це вплине на результат кампанії. За опитуванням, рейтинг недовіри населення до Тимошенко просто зашкалює. Позиція Януковича сильніша за Ющенка, навіть при підготовці "Нашої України" акцій протесту в випадку невдалих для неї виборів, громадська думка проти них, зафіксовано української та закордонною пресою.

ТИТРОВАНО: "Дзеркало тижня", 3 липня 2004 року: Громадяни не готові до активних дій у випадку фальсифікації виборів. Виразними симптомами є переконаність майже 40 відсотків опитаних у тому, що перемогу на виборах отримає представник влади".

ТИТРОВАНО: "Guardian", 24 червня 2004 року: Опозиції доводиться боротися проти цинізму виборців: 35 відсотків каже, що Янукович все одно переможе".

Календар президентських виборів СТУДІЯ: Календар президентських виборів на найближчі два місяці такий.

ТИТРОВАНО: НЕ ТИТРОВАНО. 4-27 липня – висунення кандидатів. До 12 липня – утворення виборчих округів. До 15 липня – публікація списку виборчих округів. До 2 серпня – подання документів кандидатів для реєстрації у ЦВК. Протягом п’яти днів з дня прийняття ЦВК документів – прийняття рішення про реєстрацію кандидата або відмові у реєстрації. 6 серпня – закінчення реєстрації кандидатів на пост президента України.

***

РЕПОРТАЖ: Біля Українського будинку, де проходив партійний з’їзд, молоді люди у футболках із символікою "Так Ющенко" чіплялись до комуністів. На стіні з’явився надпис "Ющенко наш президент" і "Комуняку на гілляку". За рік Україна стане іншою. Влада працюватиме на людей, усі будуть рівні перед законом, бандити сидітимуть у тюрмах. Це гало зібрання на столичному співочому полі. Сам він оголосив само висуванцем кандидатом в президенти. Після вирушення промови Ющенко вирушив до ЦВК віддавати документи, необхідні для реєстрації.

СИНХРОН: Віктор ЮЩЕНКО, лідер "Нашої України": "Ми побачимо, як мільйоні українців, щодня і щогодини працюють, добуваючи вугілля, виплавляючи метал, вирощуючи хліб. Ми побачимо вчених, які розробляють найсучасніші технології. Які здатні конкурувати на всіх світових ринках. У нас є все, щоб бути заможною, європейською процвітаючою державою".

***

РЕПОРТАЖ: Прихильники Ющенка відзначали його самовисування. Якихось значних інцидентів зафіксовано не було. Перед акцією рекламували безкоштовний алкоголь. Цей безкоштовний алкоголь служба безпеки Ющенка, у тих, хто прийшов відзначити його самовисування – відібрала. Що далі сталось з алкоголем не відомо. "Україна для українців" – гасло Українських націоналістів, із Всеукраїнського об’єднання "Свобода", колишньої Соціал-національної партії. Вони вирішили не висувати свого кандидата у президенти, а підтримати Віктора Ющенка. Націоналісти вважають його найбільш прийнятною кандидатурою для себе.

СИНХРОН: Олег ТЯГНИБОК, лідер Всеукраїнського об`єднання "Свобода": "Ми хочемо грати у вищій лізі української політики і не просто грати, а добиватись серйозних успіхів. Треба зробити три речі, очистити владу. Навести порядок в державі і повернути Україну, українцям".

04.07.04,ІНТЕР,Подробности недели,20.00

РЕПОРТАЖ: Автор: НЕ ТИТРОВАНО. Висування Вiктора Ющенка було опоряджено в американському стилi. I рiч не лише в сценарiї, складеному за законами шоу, спецефектах, спецiальному знiмальному кранi i телетрансляцiї. Показовим був сам принцип, коли не прихильники певної програми визначають кандидата, здатного втiлити її в життя, а сам кандидат звертається до прихильникiв, повiдомляючи, що таки так - вiн вирiшив балотуватися i їм залишається лише його пiдтримати. Щоправда, недоброзичливцi кажуть, що сценарiй змiнили вимушено. Адже висуватися вiд "Нашої України" - це ставити себе в залежнiсть вiд партiй, якi створили цей блок. Наскiльки це ризиковано, продемонструвала сьогоднi Лiберальна партiя. Засновниця "Нашої України" за кiлька годин до висування Ющенка вирiшила, що Вiктор Янукович як кандидат усе ж лiпший. До того ж самовисування звiльняє вiд обов`язкiв зважати на побажання партiйцiв. Ющенко i так змушений був дати багато обiцянок Юлiї Тимошенко, аби вона йшла з ним в однiй зв`язцi. Шлюбний контракт оформили лише за два днi до висування - i, за певними даними, лiдерцi БЮТ - як посаг - дiсталися письмовi гарантiї "нашоукраїнцiв" вiддати її людям ключовi посади не тiльки в урядi, а й у парламентi. Не кажучи вже про захист вiд притягнення до кримiнальної вiдповiдальностi. Щоправда, поглиблювати свою залежнiсть вiд колишньої керiвницi ЄЕСУ i висуватися вiд тандему Тимошенко-Ющенко лiдер "Нашої України", вочевидь, теж не схотiв. Тож самовисування здається логiчним кроком. Хоча виникають i деякi не надто приємнi запитання. Наприклад, хто саме внiс за кандидата, в якого зарплатня - три тисячi на мiсяць, пiвмiльйона застави. Але це буде потiм. Сьогоднi ж головною проблемою "нашоукраїнцiв" було утримати прихильникiв вiд вiдпочинку в не вiдведених для цього мiсцях, виловити та нейтралiзувати провокаторiв i тих, хто просто прийшов за обiцяною дешевою горiлкою. Схоже, що служба безпеки "нашоукраїнцiв" не знайшла нiчого лiпшого, як одiбрати оковиту в тих, хто встиг скористатися нагодою. I, звичайно, знищити. Проте святковий горiлчаний запах стояв бiля Центрвибочкому до самого вечора.

Всеукраїнське об`єднання "Свобода" 4 липня висловилася на пiдтримку Вiктора Ющенка СТУДІЯ: I все ж була одна партiя, яка вже сьогоднi висловилася на пiдтримку Вiктора Ющенка - Всеукраїнське об`єднання "Свобода". Як пояснив його голова Олег Тягнибок, нацiоналiсти хочуть грати у вищiй лiзi української полiтики i домагатися серйозних успiхiв. А його заступник Євген Гiрник пояснив, що без пiдтримки українських нацiоналiстiв не вiдбудеться нi українська Україна, нi український президент. I додав, що вони зроблять усе, аби допомогти своєму кандидатовi здобути перемогу.

***

СТУДІЯ: Поки що єдиною полiтичною фiгурою, яка постраждала пiд час першого дня виборчої кампанiї, став Володимир Ленiн. Його пам`ятник навпроти Бесарабського ринку розмалювали. Послiдовники вождя переймалися сьогоднi iншими питаннями - вони висували власних кандидатiв у президенти. I попри взаємнi заклики об`єднатися й надати вотум довiри єдиному представниковi, їх вiд лiвих сил виявилося аж троє.

РЕПОРТАЖ: Автор: Ірина ЮСУПОВА. Соцiалiсти свого лiдера на президентство благословили у Жовтневому палацi. На сцену Олександр Мороз пiднявся як лiдер партiї, а зiйшов як кандидат у президенти. Пiсля партiйних формальностей, протоколу та виступу керiвникiв обласних органiзацiй, соцiалiсти перейшли до головного - висування кандидата у президенти. "За" - проголосували всi пристунi на збiговиську члени партiї. Новоспеченого кандидата вiтали стоячи. Головний соцiалiст пообiцяв не розчарувати свого електорату й довести справу до переможного кiнця.

СИНХРОН: Олександр МОРОЗ, кандидат у президенти: "Ми можемо перемогти. Ми переможемо обов`язково. Шановнi товариші, я не кажу, що моя кандидатура найкраща, але я кажу, що моя кандидатура названа найкращою партією України".

РЕПОРТАЖ: Найкраща партiя одразу взялася до справи і почала шукати союзників. Аби переконати комунiстiв у тiм, що Мороз буде лiпшим вiд Симоненка кандидатом у президенти, соцiалiсти направили в червоний табiр вiдповiдного листа.

СИНХРОН: Йосип ВІНСЬКИЙ, представник Олександра Мороза в ЦВК: "Ми реалiсти i прекрасно розумiємо, що з Ющенком ми не домовимся, i розумiємо результат для Ющенка у другому турi. Вiн програє. Тому ми шукаємо пошук варіанта, як виграти вибори. Сьогодні єдиний реальний варiант, однозначно виграти - це пiдтримка комунiстами Мороза. Ми з ними вели перговори, ми з ними продовжуємо вести розвмову і будем вести далі".

РЕПОРТАЖ: Про звернення соцiалiстiв iз закликом пiдтримати Олександра Мороза як єдиного кандидата вiд СПУ та КПУ лiдер комунiстiв чув, одначе пiдписуватися пiд ним поки не збирається. Натомiсть у табiр соцiалiстiв скерували посланця з аналогiчним пропонуванням, тiльки на свiй лад - Симоненко-президент вiд КПУ та СПУ.

СИНХРОН: Петро СИМОНЕНКО, кандидат у президенти: "Я можу сказати тiльки одне, i iсторiя це доводить: якщо ми проаналiзуємо найскладнiшi перiоди Незалежної України починаючи з 17 року, то якраз тiльки тодi, коли навколо бiльшовикiв обїєднувалася всі решта лiвих партiй, тiльки тодi перемагала лiва iдея".

РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Комуністична партія України прийматиме участь у президентських виборах як самостійна політична сила - таке рішення 37 з`їзд КПУ ухвалив одноголосно. Визначилися комуністи і з гаслом під яким підуть на вибори. Звучить воно так: "Власть коварна и хитра - вся надежда на Петра!".

СИНХРОН: Петро СИМОНЕНКО, кандидат у президенти: "Сьогодні в одному вимiрi намагаються представити виборчу кампанію i намагаються сформувати думку через черговий мiф, чи що у людей немає вибору, чи вiд влади в одному варіанті вибирати кандидата, чи від "нашистiв", а це не так".

РЕПОРТАЖ: Люди повиннi обирати за своїми уподобаннями - каже головний комунiст. Такої ж думки дотримується ще один кандидат у президенти - Наталя Вiтренко. Схоже, що на крiсло цього разу вона налаштована бiльше, нiж рiшуче. З комунiстами та соцiалiстами спiвпрацювати не буде. I навiть обiцяє вiдкрити другий фронт. Воювати має намiр з усiма й одразу - Морозом, Симоненком, Ющенком, Януковичем, будь-ким, хто встане їй на дорозi. У цьому їй допомагатимуть колеги з партiї та "потенцiйний електорат", який складають лiтнi люди та жiнки. Останнi волiють бачити майбутнього президента - жiнкою та матiр`ю в однiй iпостасi. Тож i сьогоднi на своєму з`їздi вмовляли Наталю Михайлiвну йти на президентськi вибори. Навiть грошi обiцяли знайти. З миру по гривнi. Прогресивнi соцiалiсти кажуть, що так назбирають кандидатцi 500 тисяч, необхiдних для реєстрацiї.

СИНХРОН: Лiдiя КУКСА, голова Київської органiзацiї ПСПУ: "Ми знаємо, що боротьба буде надзвичайно важка ми звичайно переживаємо за здоровя Наталiї Михайлiвни, за її життя але все-таки ми просимо дати згоду балотуватись" РЕПОРТАЖ: Розчулена Наталя Михайлiвна погодилася. Найближчими дняими претенденти на найвищу посаду повиннi з`явитися в ЦВК, щоб юридично зареєструватися як кандидати. А тодi вже можна й братися до агiтацiї.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
860
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду