Генпрокуратура перевіряє факти щодо «відкатів» у програмі «Українська книга»

14 Грудня 2010
8001
14 Грудня 2010
14:06

Генпрокуратура перевіряє факти щодо «відкатів» у програмі «Українська книга»

8001
Генпрокуратура перевіряє факти щодо «відкатів» у програмі «Українська книга»

Генеральна прокуратура України перевіряє факти відкатів, які одержували співробітники Держкомтелерадіо в процесі видання книг за державний рахунок у рамках програми «Українська книга». Про це пише газета «Сегодня» з посиланням на голову громадської ради при Держкомтелерадіо Олександра Човгана.

 

Нагадаємо, включені до програми «Українська книга» видання друкуються за рахунок держбюджету, а потім безкоштовно передаються в бібліотеки, школи та інші бюджетні організації. Це художня, науково-популярна література, а також атласи й фотоальбоми. За інформацією видання, багато видавництв виставляли в заявці завищені ціни (скажімо, при собівартості в 40 000 гривень ціна могла бути виставлена в 200 000 гривень). Різниця нібито йшла в кишеню чиновникам, що курують «Українську книгу».

 

«Держава втрачала на цьому приблизно 10 мільйонів гривень на рік», - пояснив Олександр Човган.

 

Оскільки проводиться перевірка Генпрокуратурою, ані прізвища чиновників, ані назви книг, що начебто друкувалися за завищеними цінами в 2008-2009 роках, називати в Держкомтелерадіо не стали.

 

«Ми урізали більш ніж на 40% завищені кошториси видавців, які за сприяння несумлінних чиновників витрачали державні кошти на випуск книг. І затверджувалося все це, на жаль, департаментом видавничої справи і преси майже безвідмовно», - заявив голова Держкомтелерадіо Юрій Плаксюк.

 

За словами Юрія Плаксюка, у 2008 році департамент затвердив і видав 122 назви книг за 40 мільйонів гривень. У 2009 році за 33 мільйона - 126 назв. Цього року Держкомтелерадіо планує видати майже таку ж кількість книг (115-120 назв) за 19,7 мільйонів гривень.

 

Видавництва запевняють, що ціни не завищували: «Ми для програми "Українська книга" завжди виставляли видавничу ціну плюс витрати на логістику. Пропозицій завищити ціну від чиновників ми не одержували. Ми завжди працювали прозоро - у свій час відмовилися від роботи з низкою книжкових мереж, оскільки вони просили повертати їм готівкою в конверті відсоток від проданих ними книг», - заявляє комерційний директор видавництва «Грані-Т» Ірина Ярова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8001
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду