detector.media
14.12.2010 14:06
Генпрокуратура перевіряє факти щодо «відкатів» у програмі «Українська книга»

Генеральна прокуратура України перевіряє факти відкатів, які одержували співробітники Держкомтелерадіо в процесі видання книг за державний рахунок у рамках програми «Українська книга». Про це пише газета «Сегодня» з посиланням на голову громадської ради при Держкомтелерадіо Олександра Човгана.

 

Нагадаємо, включені до програми «Українська книга» видання друкуються за рахунок держбюджету, а потім безкоштовно передаються в бібліотеки, школи та інші бюджетні організації. Це художня, науково-популярна література, а також атласи й фотоальбоми. За інформацією видання, багато видавництв виставляли в заявці завищені ціни (скажімо, при собівартості в 40 000 гривень ціна могла бути виставлена в 200 000 гривень). Різниця нібито йшла в кишеню чиновникам, що курують «Українську книгу».

 

«Держава втрачала на цьому приблизно 10 мільйонів гривень на рік», - пояснив Олександр Човган.

 

Оскільки проводиться перевірка Генпрокуратурою, ані прізвища чиновників, ані назви книг, що начебто друкувалися за завищеними цінами в 2008-2009 роках, називати в Держкомтелерадіо не стали.

 

«Ми урізали більш ніж на 40% завищені кошториси видавців, які за сприяння несумлінних чиновників витрачали державні кошти на випуск книг. І затверджувалося все це, на жаль, департаментом видавничої справи і преси майже безвідмовно», - заявив голова Держкомтелерадіо Юрій Плаксюк.

 

За словами Юрія Плаксюка, у 2008 році департамент затвердив і видав 122 назви книг за 40 мільйонів гривень. У 2009 році за 33 мільйона - 126 назв. Цього року Держкомтелерадіо планує видати майже таку ж кількість книг (115-120 назв) за 19,7 мільйонів гривень.

 

Видавництва запевняють, що ціни не завищували: «Ми для програми "Українська книга" завжди виставляли видавничу ціну плюс витрати на логістику. Пропозицій завищити ціну від чиновників ми не одержували. Ми завжди працювали прозоро - у свій час відмовилися від роботи з низкою книжкових мереж, оскільки вони просили повертати їм готівкою в конверті відсоток від проданих ними книг», - заявляє комерційний директор видавництва «Грані-Т» Ірина Ярова.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY