«Экономические известия» звинувачують дніпропетровського письменника у плагіаті

2 Грудня 2010
13261
2 Грудня 2010
16:14

«Экономические известия» звинувачують дніпропетровського письменника у плагіаті

13261
«Экономические известия» звинувачують дніпропетровського письменника у плагіаті

Щоденна ділова газета «Экономические известия» (ЭИ) вважає, що журналіст та письменник Володимир Чередниченко у своїй останній книжці скопіював її статті.

 

2 грудня газета опублікувала матеріал за назвою «Кивалов лоббировал судью Зварыча», у якому докладно виклала відповідні факти. На думку журналістів газети, щонайменше два десятки сторінок книжки пана Чередниченка «Национальная идея» (видана 2010 року в Дніпропетровську видавництвом «Моноліт») скопійовані з раніше опублікованих статей газети. Так, там надруковано увесь початок великої аналітичної статті «Роль Онопенко в будущих выборах президента», що вийшла в ЭИ в номері 31 (794) від 20 лютого 2008 року. При цьому, зазначає кореспондент газети Андрій Уманець, частина передрукованої публікації подана нібито зі слів Івана Балаклицького, колишнього голови Державної судової адміністрації. Сам пан Балаклицький у телефонній розмові з кореспондентом ЭИ заперечив, що коли-небудь таке говорив.

 

За словами Андрія Уманця, Володимир Чередниченко також побудував 11 інших сторінок своєї книги на інтерв'ю голови Вищого адмінсуду Олександра Пасенюка, при цьому приписавши частину цього інтерв'ю Сергію Ківалову (Партія регіонів).

 

Подібних прикладів редакція нарахувала ще кілька.

 

Андрій Уманець повідомив ТК, що редакція передала відповідні матеріали юристам. Він не виключає, що потягом найближчих тижнів буде підготовлено судовий позов до Володимира Чередниченка. І додає, що позов може бути колективним - якщо до нього приєднаються інші видання, які багато уваги приділяють судово-правовим темам та діяльності силових органів (зокрема «Коммерсантъ» та «Юридична практика»).

 

«Детектор медіа» звернулася до Володимира Чередниченка із проханням прокоментувати ситуацію. Він відкинув звинувачення у плагіаті, проте підтвердив, що використовував матеріали видання: «Плагіату немає і бути не може. Інтерв'ю - це жанр співавторський. Уманець, скажімо, бере інтерв'ю у Ківалова. Я беру відповіді Ківалова и вставляю їх в інші тексти, не посилаючись, що це інтерв'ю Уманця. Його питання - це його власність за авторським правом. Потім я підходжу до Ківалова і кажу: "В інтерв'ю Уманцю ви казали те-то й те-то". Він каже, що так, це його слова, він за них відповідає. Тобто я справді використовував якісь слова Ківалова, опубліковані в "Экономизвестиях", але  із посиланням, що це слова Ківалова. Ось так».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13261
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрей Уманец
4900 дн. тому
Почему же не знаем -- еще как знаем. Я с Чередниченко лично знаком -- он даже как-то всунул мне книгу со своей подписью. Еще одну книгу (о ней как раз идет речь выше) Чередниченко мне почти подарил, но потом сам же выхватил свой подарок у меня из рук и унес в неизвестном направлении. Проблема в том, что этот человек пишет новую книгу. И у меня есть предварительные сведения, что уже наличествует в этом произведении. Именно поэтому и хотелось бы всеми силами предупредить ее выход. Главное, чтобы включились другие журналисты, чьи интересы могут быть затронуты в произведениях Чередниченко. По моей информации, коллегам из Коммерсанта и Юридической практики не лишним будет полистать страницы уже существующей книги и высказать свое мнение по этому поводу. Но, возможно, не только им. Проблема ведь даже не столько в том, что Чередниченко использует чужие работы. Он ведь еще при этом существенно искажает факты, вкладывая в уста высокопоставленных лиц слова, которые те никогда не говорили. И в итоге получается несуразное творение, представляющее интерес, вероятно, только для автора подобных "сочинений" и несведущих людей. Потому не менее важно предупредить не только коллег-журналистов, но и потенциальных клиентов Чередниченко. Ведь последние могут не сразу разобраться в соотношении "цена-качество" в книгах этого человека.
ЖУРНАЛИСТ
4900 дн. тому
Ви що, не знаєте, хто такий Чередниченко?.. Суцільний атавізм: він пише книжки "под заказ", фінансування просить заздалегідь, мотається по Раді у пошуках шари... Не дивно, шо поцупив чужу інтелектуальну власність, та й виправдовується дивно. За часів Кучми такі жучки процвітали... Але це й є рівень нашої журналістики...На жаль! Чередниченки процвітають, а авторська журналістика померла!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду