Нацрада затвердила новий План розвитку національного телерадіоінформаційного простору

1 Грудня 2010
21587
1 Грудня 2010
11:48

Нацрада затвердила новий План розвитку національного телерадіоінформаційного простору

21587
Нацрада затвердила новий План розвитку національного телерадіоінформаційного простору

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення затвердила новий План розвитку національного телерадіоінформаційного простору. Відповідне рішення ухвалене 1 грудня.

 

Найсуттєвіші зміни плану стосуються порядку впровадження цифрового телебачення. Так, згідно з новою редакцією плану, розвиток впровадження цифри відбуватиметься в п'ять етапів.

 

На першому етапі, у 2010-2011 роках, передбачена розбудова національної мережі наземного цифрового телебачення у складі мультиплексів МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5, а також розбудова мультиплексу МХ-6 стандарту DVB-H. Зазначимо, що у МХ-5 Нацрада передбачила 4 місця для регіональних та місцевих мовників, з них - одне для ОДТРК.

 

На другому етапі, у 2011-2012 роках, заплановане одночасне аналогове і цифрове мовлення та забезпечення населення цифровими set-top-box'ами (так званий перехідний період).

 

Третій етап,  у 2012 році, передбачає часткове вимкнення аналогового сигналу і початок вивільнення радіочастотного ресурсу. На четвертому етапі, у 2013-2015 роках, Нацрада планує розбудовувати мультиплекси МХ-4, МХ-7 і МХ-8. І на останньому, п'ятому етапі, у 2015 році, відбудеться повний перехід від аналогового мовлення до цифрового.

 

У процесі переходу на цифру Нацрада покладає на себе зобов'язання визначити провайдера для мультиплексів і оголосити конкурс на отримання ліцензій на мовлення в Національній цифровій телемережі. Цей пункт, за словами голови Нацради Володимира Манжосова, народився в результаті дискусій регуляторного органу, адже раніше йшлося про переліцензування існуючих мовників: «Така можливість у цих компаній є. Якщо вони звертаються до Національної ради з проханням переоформити ліцензію з аналогового на цифрове мовлення, то ми переоформлюємо, але тоді компанія має  віддати свої частоти для розбудови цифрового мовлення. В одній ліцензії ми не можемо поєднувати одразу два види мовлення», - сказав Володимир Манжосов.

 

Тому, за його словами, пропозиція Національної ради - це конкурс на мовлення в багатоканальній цифровій мережі. Конкурс оголосять після того, як буде врегульовано питання зі статтею 31 Закону України «Про телебачення та радіомовлення», яка має передбачити методику нарахування ліцензійного збору.

 

Детальніше про новий План розвитку національного телерадіоінформаційного  простору читайте на ТК  незабаром.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21587
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
телек
4893 дн. тому
Так МХ-4 уже построен, скандал с лицензиями на вещание в нем уже был, что его вновь будут строить?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду