Європарламент планує в резолюції по Україні закликати владу утриматися від контролю за змістом повідомлень ЗМІ

25 Листопада 2010
14533
25 Листопада 2010
11:46

Європарламент планує в резолюції по Україні закликати владу утриматися від контролю за змістом повідомлень ЗМІ

14533
Європарламент планує в резолюції по Україні закликати владу утриматися від контролю за змістом повідомлень ЗМІ

Європарламент занепокоєний останнім перебігом подій в Україні, який, на думку депутатів, може привести до підриву свободи ЗМІ і плюралізму. Про це йдеться в узгодженому проекті резолюції стосовно України, голосування за який має відбутися 25 листопада, повідомляє УНІАН. У документі міститься заклик до української влади: вжити всіх необхідних заходів для захисту цих основних аспектів демократичного суспільства, утримуватися від прямого чи непрямого контролю за змістом повідомлень національних ЗМІ.

 

Депутати також планують підкреслити термінову необхідність реформ законодавства, яке регулює медіа-сферу, привітати намір створити в Україні суспільне мовлення і, разом з тим, висловити жаль з приводу відкликання ліцензій у 5-го каналу і телеканалу TВi.

 

У проекті резолюції містяться заклики до українського уряду привести законодавство у сфері ЗМІ до стандартів ОБСЄ, та до всієї влади: уважно розслідувати зникнення журналіста Василя Климентьєва.

 

Документ також передбачає закликати українську владу до розслідування всіх повідомлень про порушення прав і свобод, а також - роль СБУ у втручанні в демократичний процес.

 

Крім того, Європарламент планує закликати українську владу до прискорення зусиль у боротьбі з корупцією, закликати Верховну Раду схвалити закон про доступ до публічної інформації, привітати План дій щодо лібералізації візового режиму для України, закликати країни-члени ЄС відмовитися від стягування зборів при видачі віз, а також закликати Єврокомісію й Україну підготувати спеціальні заходи для полегшення переміщення уболівальників між Україною і Польщею під час «Євро-2012».

 

У документі, зокрема, планується визнати право України (на основі статті 49 Угоди Європейського Союзу) подати заявку на членство в ЄС як європейської держави, що дотримується принципів свободи, демократії, пошани до прав людини і фундаментальних свобод, верховенства права.

 

При цьому депутати планують підкреслити, що Україна має європейську перспективу, а також привітати консенсусні заяви українського уряду та опозиції про прагнення до євроінтеграції з довгостроковою метою стати членом ЄС.

 

Разом з тим у проекті наголошується, що місцеві вибори 31 жовтня цього року не встановили нового позитивного стандарту, і висловлюється жаль, що Україна змінила виборче законодавство за кілька місяців до їх проведення.

 

«Європарламент шкодує, що через відмову виборчих комісій реєструвати запити опозиційних партій раніше, ніж списки Партії регіонів, правляча партія одержала перші номери в бюлетенях для голосування у 85% округів», - написано в документі.

 

У проекті також наголошується, що деякі партії, зокрема «Батьківщина», не змогли зареєструвати своїх кандидатів у ряді регіонів і взяти участь у виборах.

 

Спільний текст, узгоджений усіма групами Європарламенту, опублікований на офіційному сайті Європарламенту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14533
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду