AMM/Vizeum: CPT в інтернеті зменшилося, в інших медіа – зросло

11 Листопада 2010
11262
11 Листопада 2010
11:46

AMM/Vizeum: CPT в інтернеті зменшилося, в інших медіа – зросло

11262
AMM/Vizeum: CPT в інтернеті зменшилося, в інших медіа – зросло

2010 року вартість тисячі рекламних контактів (CPT, cost per thousand) в Україні змінилася в усіх основних ЗМІ. Найпомітніше (+32,8%) - на телебаченні. Інтернет став єдиним медіа, де CPT у порівнянні з 2009 роком знизилося. 

 

Відповідні розрахунки на прохання «Детектор медіа» провела медійна агенція AMM/Vizeum Ukraine. За її даними, окрім телебачення CPT також збільшилося в пресі (+16,4% для газет та +13,1% для журналів), у зовнішній рекламі (+16,1%) та на радіо (+5,1%). Показник медійної (банерної) інтернет-реклами знизився на 12,5%.

 

Незважаючи на суттєве зростання CPT на телебаченні, в абсолютному вираженні найдорожчим ЗМІ залишається преса. Тисяча контактів у журналах наразі коштує 49,8 грн (без урахування ПДВ), в газетах - 29,8 грн. Як зауважує директор AMM/Vizeum Ukraine Оксана Стехіна, преса завжди була найдорожчим (за CPT) медіа, якщо не брати до уваги кінотеатри, але в неї особлива якість контакту, що у подібних формальних розрахунках не відображається.

 

Третім за вартістю тисячі контактів є радіо (10,3 грн), четвертим - телебачення (9,3 грн). Найдешевшими рекламоносіями залишаються інтернет (7 грн) та аутдор (3,6 грн).

 

 

 

 

Оксана Стехіна зазначає, що зниження цін на телебаченні у кризовий період простимулювало зростання попиту восени 2009 року і дало поштовх до помітної інфляції цього року. Випадки зміни телеканалами своїх комерційних аудиторій (Перший національний, «1+1», з нового року - «Інтер» - ТК) дозволяють говорити ще й про приховану інфляцію, оскільки після переходу на більш вигідну аудиторію зростає інвентар.

 

Зниження CPT в інтернеті (при постійному зростанні аудиторії) в холдингу Aegis Media/GMG, до якого входить AMM/Vizeum, пояснюють активізацією у 2010 році потужних російських ресурсів з великим інвентарем та вигідними цінами. Зокрема - Vkontakte та Mail.ru. Використання контекстної реклами дозволяє ще більше зменшити показник інтернету, але в даних розрахунках контекст не врахований.

 

У 2010 році спостерігається збільшення попиту на радіорекламу: зросла заповнюваність рекламних блоків. Відповідно, говорить Оксана Стехіна, було продано більше контактів з носієм, чия квартальна аудиторія коливається у межах 7%. На радіо спостерігалася незначна (у порівнянні з до кризовими часами) інфляція - до 10%, також у деяких радіостанцій змінювалася політика продажів.

 

На зміну CPT преси впливало як зниження аудиторії деяких видань, так і інфляція у провідних гравців ринку.

 

«При умовно сталій аудиторії після суттєвого зниження цін у кризовому 2009 році ми спостерігаємо поетапне відродження ринку та поступове повернення вартості до докризових показників. Однак говорити про вихід на такі показники у 2010 році ще зарано», - підсумовує пані Стехіна.

 

 

Ввідні оцінки СРТ

 

Радіо:

Пряма мережева реклама, розміщена на станціях, що присутні в моніторингу («Авторадіо», «Європа Плюс», Kiss FM, «Люкс ФМ», «Наше Радіо», «Радіо Алла», «Радіо Мелодія», «Радіо Шансон», «Ретро FM», «Русское Радио» та «Хіт FM») у фактичних ринкових обсягах, з урахуванням динаміки середньоринкових знижок, прайсових цін, націнок та аудиторій за відповідні періоди. Розрахунки перезважених на ролик 30" контактів для аудиторії людей 18-65 років, що проживають у містах з населенням понад 50 тис. мешканців.

 

Преса:

Пряма реклама розміщена у всеукраїнських газетах та журналах, аудиторія яких вимірюється та реклама в яких моніториться, у фактичних ринкових обсягах, з урахуванням динаміки середньо ринкових знижок, прайсових цін, націнок та аудиторій. Розрахунки перезважених на А4 контактів для аудиторії людей віком 18-65 років, що проживають у містах з населенням від 50 тис. мешканців.

 

Зовнішня реклама:

Розрахунок для формату 6х3 у містах, що охоплені моніторингом та вимірюваннями, у фактичних обсягах з урахуванням динаміки цін та аудиторій (особи віком від 18 років).

 

Телебачення:

Пряма реклама, розміщена на всеукраїнських телеканалах, охоплених вимірюваннями та моніторингом, у фактичних ринкових обсягах, з урахуванням динаміки середньоринкових знижок, прайсових цін, націнок та аудиторій за відповідні періоди. Розрахунок перезважених на ролик 30" контактів для аудиторії людей віком від 18 років, що проживають у містах з населенням від 50 тис. мешканців.

 

Інтернет:

Розрахунок СРТ (СРМ) для всієї аудиторії інтернету на основі низки фактично розміщених типових кампаній клієнтів Aegis Media/GMG з урахуванням динаміки цін, націнок та знижок на банерну рекламу у фактичних частках за відповідні періоди.

 

Усі цифри - в гривнях, не враховують податки та агентські винагороди.

СРТ розраховується як частка від ділення вартості на кількість контактів у тисячах. Зміна цієї величини може пояснюватися як зміною вартості, так і зміною аудиторії носія.

 

«AMM/Vizeum Україна» - медійна агенція повного циклу з акцентом на комунікаційне планування. Представляє інтереси мережевого агентства Vizeum (група Aegis). Входить до складу Aegis Media/GMG. Заснована 1998 року. Останні 7 років входить до числа провідних медійних агенцій України. Клієнти: «Оболонь», Sandoz, Johnson&Johnson, Evyap, Toyota, «Зеленая Марка», УСГ/Vienna Insurance Group та ін.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11262
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду