Розслідування замаху на журналіста «Коммерсанта» передали слідчому з резонансних справ

10 Листопада 2010
17370
10 Листопада 2010
11:56

Розслідування замаху на журналіста «Коммерсанта» передали слідчому з резонансних справ

17370
Розслідування замаху на журналіста «Коммерсанта» передали слідчому з резонансних справ

Справу про напад та побиття кореспондента газети «Коммерсантъ» Олега Кашина передали 1-му відділу з розслідування особливо важливих справ слідчого правління по Москві, повідомляє «Коммерсантъ».

 

Як повідомив виданню офіційний представник Слідчого комітету при прокуратурі (СКП) Володимир Маркін, керівником слідчої групи призначено начальника відділу Ірину Кирчанову, яку пан Маркін назвав «легендарним слідчим».

 

Зазначимо, що спочатку справа по статті 30 і статті 105 КК РФ («Замах на вбивство, здійснене групою осіб за передчасною змовою») розслідувалося управлінням СКП Центрального округу Москви.

 

За словами Володимира Маркіна, передача справи у міське управління не свідчить про відсутність компетенції у попередніх слідчих: «Напад на вашого колегу викликало великий суспільний резонанс, а тому керівництво СКП прийняло рішення про те, що розслідуванням повинні займатися слідчі, які спеціалізуються на розкритті саме таких резонансних злочинів», - прокоментував представник правоохоронних органів.

 

Співробітники 1-го відділу 9 листопада розпочали опитування свідків у справі про напад на Олега Кашина.

 

Офіційно хід розслідування в СКП не коментують, щоб не зашкодити слідству. За інформацією «Коммерсанта», за однією з пріоритетних версій, напад на журналіста пов'язано з його висловлюваннями в блогах. Наразі слідчі і залучені ними експерти вивчають записи і публікації, відеозаписи з камер спостережень, встановлених на місці інциденту.

 

Як пише видання, є версія, що один із нападників - той, хто завдавав журналісту ударів «предметом», міг мати відношення до правоохоронних органів, оскільки палиця чи обрізок арматури є специфічною зброєю. Нею, як правило,  добре володіють люди, які пройшли таку спецпідготовк , як бійці ОМОНа чи спецназу ФСВН.

 

За словами експертів, «бійці спецпідрозділів вчать завдають ударів палицею з-за щита. Після багатогодинних тренувань виробляється рефлекс, при якому ліва рука, яка раніше тримала щит, залишається в напівзігнутому стані біля грудей і при нанесенні ударів уже без щита». У випадку з Олегом Кашиним характерна для бійця-професіонала позиція не зберігається. На думку експертів, нападники, швидше за все, проходили навики рукопашного бою на тренуваннях якоїсь охоронної структури молодіжного екстремістського угрупування. Ймовірність такої версії підтвердили і в МВС, де розповіли, що скінхеди активно використовують палиці і обрізи арматури при нападах, при чому завертають їх для маскування в газету. Нагадаємо, що нападники ховали палиці в букеті хризантем.



Зазначимо, що вчора Олегу Кашину зробили чергову операцію. Журналіст і досі знаходиться у стані медикаментозного сну. За словами головного лікаря міської лікарні №36 Віталія Французова, найближчими днями він буде виведений з цього стану, і його відімкнуть від штучної вентиляції легень. Тоді журналіст отямиться і зможе розмовляти. Як стверджують лікарі, за останні дві доби серйозних змін у стані здоров'я Олега Кашина не відбулося.



Як повідомляла ТК, у суботу опівночі на Олега Кашина напали двоє невідомих. Вони чекали на журналіста у дворі його будинку з букетом квітів. За словами очевидців, Кашина били «предметом». Лікарі зафіксували у нього переломи верхньої та нижньої щелеп, гомілки, струс головного мозку і травматичний відрив фаланг пальців.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17370
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду