Вінницький міськвиборчком відмовляється надавати ЗМІ інформацію

5 Листопада 2010
11843
5 Листопада 2010
13:02

Вінницький міськвиборчком відмовляється надавати ЗМІ інформацію

11843
Вінницький міськвиборчком відмовляється надавати ЗМІ інформацію

Вінницький міськвиборчком відмовився повідомляти журналістам дані про голосування на місцевих виборах, повідомляє УНІАН.



За цією інформацією, 4 листопада, коли журналісти місцевих ЗМІ звернулися із запитаннями щодо результатів оброблених протоколів до заступника голови міськвиборчкому Миколи Станкевича, він спочатку відмовився спілкуватися з представниками медіа, а пізніше намагався закрити перед ними двері виштовхати з приміщення. Як зазначає УНІАН, щоб уникнути необхідності відповідати на запитання, пан Станкевич намагався привернути увагу міліції і перевернув стіл.

 

Міліція не відреагувала, і заступник голови міськвиборчкому заявив, що він не володіє інформацією про хід підрахунку голосів, оскільки займається організацією прийому виборчої документації.

 

На прохання журналістів викликати до преси голову виборчої комісії, пан Станкевич відповів: «Зараз голова комісії веде засідання комісії і не може відповісти на питання». На запитання, чому журналісти не можуть отримати поточну інформацію про хід виборчого процесу, він заявив, що «жодна телекомпанія чи газета не зверталася до комісії з проханням надати таку інформацію».



Пізніше до журналістів вийшов голова міської виборчої комісії Дмитро Шевчук, який повідомив, що комісія не підраховувала проміжних результатів виборів і оприлюднені будуть лише остаточні результати.

 

Журналісти вирішили взяти участь у засіданні Вінницької МВК і зареєструвались у секретаря комісії. Однак пан Шевчук оголосив усім, що відповідно до статті 79 закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських селищних, міських голів» остаточні результати виборів оприлюднюються в друкованих ЗМІ не пізніше, як на п'ятий день з моменту встановлення результатів виборів. «Другого тут не передбачено. Покажіть мені закон, за яким ми повинні вам що-небудь повідомляти?» - звернувся голова комісії до журналістів.

 

На зауваження, що журналісти мають право бути присутніми на засіданні комісії, більше того, у даному випадку, відповідно до закону «Про інформацію» журналісти мають право безперешкодно отримувати будь-яку інформацію, яка має суспільно важливе значення, а перешкоджання у цьому несе за собою кримінальну відповідальність відповідно до ст. 171 Кримінального кодексу України, Дмитро Шевчук зазначив, що усне звернення журналістів до представників комісії не є офіційним зверненням, тому ніхто нічого повідомляти представникам ЗМІ не збирається.

 

Після цього, заступник голови міськвиборчкому Микола Станкевич запросив до зали близько десяти представників дільничних комісії, які почали кричати, що вони вже по кілька діб не сплять, і журналісти заважають їм здавати виборчі протоколи міській комісії.

 

«Я хочу звернутися до представників виборчих комісій: чи звертались до вас представники ЗМІ, щоб отримати інформацію про вибори?» - сказав пан Станкевич. «Ні», - хором відповіли представники ДВК.

 

Після цього голова комісії запропонував проголосувати за виведення журналістів із зали. «Шановні члени комісії, представники ЗМІ заважають нам вести засідання. Тому я вважаю за необхідне викликати співробітників міліції, щоб вони вивели з зали журналістів. Хто "за"?» - запитав Дмитро Шевчук. Це рішення одностайно підтримали не члени міської виборчої комісії, яких у залі було не більше п'яти, а всі представники дільничних комісій, яких завели до зали.

 

При цьому, як зазначає ProUA, екзит-пол не надає даних щодо місцевих виборів у Вінницькій області.



«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11843
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду