Європарламент знову планує відкласти резолюцію щодо України

5 Листопада 2010
6966
5 Листопада 2010
11:31

Європарламент знову планує відкласти резолюцію щодо України

6966
Європарламент знову планує відкласти резолюцію щодо України

Європарламент планує перенести ухвалення резолюції про ситуацію в Україні, хоча документ планували прийняти ще в жовтні. Про це з посиланням на власні джерела пише газета «Коммерсантъ-Украина»

 

Учора в офіційному порядку денному на сайті ЄП повідомлялося, що голосування з українського питання відбудеться 11 листопада. До цього планувалося підготувати оновлену редакцію резолюції. Втім, у заявлені терміни документ не буде прийнятий. «95%, що наступного тижня декларації не буде. 5% я залишаю, тому що політика - річ непередбачувана», - сказала віце-голова делегації ЄП зі співпраці з Україною Сиірі Овіїр (Естонія).

 

Цю інформацію підтвердив глава делегації ЄП Павло Коваль, який очолював місію Європарламенту на виборах. Він відбуває з України сьогодні, а звіт місії президент Європарламенту одержить лише у понеділок. «Для внесення пропозицій по резолюції залишається дуже мало часу. Тому політичні групи ЄП вирішили відкласти ухвалення документа до наступної сесії, яка відбудеться в Страсбурзі 22-24 листопада», - заявив євродепутат.

 

Пані Овіїр повідомила, що існують не тільки процедурні, а й політичні причини відтермінування: «22 листопада відбудеться саміт Україна-ЄС, після якого може виникнути необхідність прийняти нову резолюцію по Україні. Але не можемо ж ми це робити щотижня! Краще пізніше затвердити повніший і продуманіший документ».

 

Джерела «Коммерсанта» стверджують, що головною причиною, з якої відкладається ухвалення резолюції, є бажання перенести її обговорення на період після саміту. Раніше передбачалося, що висновки, прийняті Європарламентом, вплинуть на підсумки саміту, тому що ЄС зобов'язаний приймати до уваги позицію ЄП при формуванні зовнішньої політики. Проте на цей раз євродепутати добровільно відмовилися від такого інструменту впливу.

 

Ініціаторами цього рішення, за інформацією газети, є дві групи депутатів - що співпрацюють із фракцією соціал-демократів, а також представники країн Східної Європи незалежно від фракційної приналежності. Їхня мета - не допустити провалу саміту через критику ЄП на адресу української влади.

 

«Звичайно, можна вже зараз заявити, що вибори були недемократичними, і зажадати політичної реакції ЄС. Це дуже зручний механізм для тих, хто не хоче зближуватися з Україною. Повірте, деякі тільки і чекають можливості "зачепитися" за цей привід, щоб зупинити або уповільнити процес євроінтеграції країни», - розповів один зі співрозмовників газети.

 

«Допомога Україні для відновлення економіки складає 600 млн євро. А резолюція може віддалити можливість України скористатися цим фінансовим інструментом», - додав депутат від Латвії, соціал-демократ Олександр Мирський.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6966
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду