У Польщі проти журналістів порушили справу за розголошення матеріалів слідства Смоленської катастрофи

3 Листопада 2010
26562
3 Листопада 2010
13:45

У Польщі проти журналістів порушили справу за розголошення матеріалів слідства Смоленської катастрофи

26562
У Польщі проти журналістів порушили справу за розголошення матеріалів слідства Смоленської катастрофи

Варшавська окружна прокуратура порушила справу проти журналістів тижневика Wprost за публікацію матеріалів слідства у справі про катастрофу президентського літака поблизу Смоленська у квітні цього року. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу прокуратури.

 

Зокрема, журналістів звинувачують у тому, що вони незаконно отримали копії актів слідства, фрагменти яких були процитовані в матеріалі без згоди прокурора, який веде справу.

 

У повідомленні Варшавської прокуратури наголошується, що публікації однозначно не підтверджених матеріалів слідства негативно впливають на хід розслідування справи, дезінформують громадськість та можуть порушувати права родичів жертв катастрофи: «Певні тези у статті де-факто вказують винних у катастрофі ще до завершення розслідування спеціально визначених державою органів».

 

У зв'язку зі справою проти журналістів прокуратура вирішила заборонити особам, які мають доступ до матеріалів слідства (зокрема, родичам загиблих), копіювати їх. Зазначимо, що польське законодавство за таке порушення передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до двох років.

 

2 листопада тижневик Wprost із посиланням на матеріали слідства написав, що прокуратура ретельно вивчає питання, чи міг головнокомандувач Військово-повітряних сил Польщі Анджей Бласік керувати президентським Ту-154 на момент його посадки у Смоленську 10 квітня 2010 року.

 

Зібрані прокуратурою матеріали, які наводить видання, свідчать, що пан Бласік мав «важкий характер», міг бути в конфлікті із пілотами президентського літака, й нібито раніше вже перебирав на себе управління літаками.

 

Нагадаємо, що 10 квітня 2010 року президент Польщі Лех Качинський з дружиною та делегацією польських високопосадовців загинули в авіакатастрофі під час заходження на посадку на військовий аеродром у Смоленську літака Ту-154.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26562
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду