Затримання російських журналістів у Криму: передвиборчий піар чи міжнародна провокація?

28 Жовтня 2010
31479
28 Жовтня 2010
10:05

Затримання російських журналістів у Криму: передвиборчий піар чи міжнародна провокація?

31479
Українські правоохоронці затримали в середу в Сімферопольському міжнародному аеропорту двох російських журналістів. За повідомленням російської інформаційної агенції «Новий регіон», керівник якої був серед затриманих, міліціонери начебто шукали скандальний фільм, знятий московськими телевізійниками про сімферопольську владу Партії регіонів, точніше, проти неї.
Затримання російських журналістів у Криму: передвиборчий піар чи міжнародна провокація?

Журналістка агенції «Новий регіон» Олександра Константиновська та її чоловік, гендиректор агенції Олександр Щетінін повідомили, що правоохоронці провели повний догляд їхніх речей і вилучили компакт-диски з записом телефільму «Сімферополь - біль моя, любов моя...». Константиновська провела у приміщенні лінійного відділку транспортної міліції аеропорту понад 3 години, Щетінін - годину. Як повідомив «Новий регіон», Олександр Щетінін вважає, що інцидент в аеропорту пов'язаний із небажанням кримської влади допустити показ цього фільму на телебаченні.



Водночас відділ зв'язків із громадськістю Головного управління МВС України у Криму заявив, що міліція не затримувала журналістів, а правоохоронці лише перевіряли інформацію про спробу ввезення порнографічної продукції. У повідомленні зазначається, що у вівторок увечері до чергової частини міліції Сімферополя надійшов телефонний дзвінок: оперативного чергового поінформували про те, що 27 жовтня літаком із Києва прибуде якась громадянка, яка везе в багажі партію дисків порнографічного характеру.



Після прибуття літака співробітники міліції запросили громадянку до приміщення лінійного відділу міліції в аеропорту Сімферополя для бесіди й отримання пояснень. В Олександри Константиновської вилучили 2 диски, і їх перевіряють на наявність там порнографії.



Разом із тим правоохоронці відзначили, що Олександр Щетінін, який прибув іншим літаком, поводився виклично, провокував конфлікт і заважав опитувати дружину.



Сам керівник «Нового регіону» це заперечив і повідомив, що вже під час затримання йому на мобільний телефон подзвонив невідомий і сказав, що у того в Україні будуть «великі неприємності».



Скандальний фільм: зроблено в Москві для споживання в Криму



У середу скандальний фільм показала найбільша на півострові телекомпанія «Чорноморська». Півгодинний фільм, зроблений під виглядом розслідування російського телеканалу «НТВ», мав відверто передвиборчий характер, спрямований проти нинішнього мера Сімферополя «регіонала» Геннадія Бабенка і кандидата на посаду сімферопольського міського голови від Партії регіонів Віктора Агеєва.

 

 

Як припустив голова постійної комісії зі ЗМІ Верховної Ради Криму Григорій Йоффе, насправді ситуація в аеропорту - провокація, на яку піддалися правоохоронці, і вона була спрямована на те, щоб викликати скандальний резонанс і увагу до цього фільму, знятого в Росії. Він вважає це втручанням у внутрішні справи України.

 



 

Опозиційні політики, які без винятку засудили затримання російських журналістів, вважають це продовженням наступу на свободу слова і недружнім кроком щодо Росії, причому у день, коли до Києва прибув російський прем'єр Володимир Путін.

 

Володимир Притула, «Радіо Свобода»

 

Фото - «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Володимир Притула, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31479
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду