Мороз: Справа Гонгадзе завершена у 2000-2001 роках. Мельниченко: Мене можуть «грохнути»

11 Жовтня 2010
11828
11 Жовтня 2010
11:12

Мороз: Справа Гонгадзе завершена у 2000-2001 роках. Мельниченко: Мене можуть «грохнути»

11828
Мороз: Справа Гонгадзе завершена у 2000-2001 роках. Мельниченко: Мене можуть «грохнути»

Справа про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе була завершена ще у 2000-2001 роках. Про це заявив екс-спікер, почесний глава Соцпартії Олександр Мороз в ефірі програми «Чорне та біле» на телеканалі ТВі, пише інтернет-видання «Українська правда».

 

«Я чую міркування з цього приводу двох фігурантів, Кучми і Литвина, і мені весь час пригадується українська приказка: Голодній кумі кутя на умі. От яким би чином можна було відволікти від себе увагу суспільства і слідства, щоб не чіпали їх у цій справі», - сказав він.

 

«Справа ця розслідувана не тепер. І вона не наближається до завершення. Вона завершена була ще в 2000-2001 роках», - уточнив Мороз. І додав:  «Ми бачимо десять років намагання державних структур вигородити від відповідальності кількох посадовців. В основі цієї драми є банальні, навіть побутові десь, речі, бо виходить, що високі посадовці, зводячи рахунки з журналістом, використали державний інструмент для того, щоб захистити якісь дрібні, дріб'язкові інтереси конкретних людей».

 

Екс-спікер зазначив: «Я не казав, що Кучма дав наказ вбивати Гонгадзе, або що. Але те що він причетний до цієї справи це факт. Те що Литвин причетний, ні в кого не викликає сумнівів». При цьому він уточнив, що «ніяких зарубіжних спецслужб у цій справі слідів і натяків не було».

 

Тим часом свідок у справі Гонгадзе, екс-охоронець Леоніда Кучми майор Микола Мельниченко боїться, що його життя перебуває під загрозою після рішення Генпрокуратури про поновлення слідства у справі про вбивство Георгія Гонгадзе, пише «Українська правда» із посиланням на газету «Сегодня».

 

«Кузьмін (заступник генпрокурора Ренат Кузьмін - ТК) заявив, що буде розширене коло підозрюваних. Це добре. Але слова Литвина про те, що шантажувати його справою Гонгадзе - безперспективно, я особисто сприйняв як пряму загрозу своїй безпеці, і прошу посилити мою охорону», - зазначив пан Мельниченко.

 

«Мене можуть грохнути, як того ж Кравченка, у мене вже був крововилив, і я хочу реального захисту бодігардів, принаймні, до закінчення суду над Пукачем», - заявив Мельнчиенко.

 

Між тим, «Сегодня» з'ясувала причини того, що заступник генпрокурора Ренат Кузьмін скасував постанову слідчого Олександра Харченка (уже звільненого) про відмову у порушенні кримінальної справи проти Леоніда Кучми, Володимира Литвина, Леоніда Деркача, Едуарда Фере.

 

Аргументи Кузьміна, викладені в підписаній ним постанові, такі.

 

Називаючи із замовників лише Кравченка, слідчий, по-перше, не досліджував до кінця мотивацію екс-міністра внутрішніх справ, якою той керувався, за словами Пукача, віддаючи наказ прибрати Гонгадзе.

 

По-друге, Харченко не перевірив у повному обсязі причетність або непричетність Кучми до вбивства журналіста, не дав правову оцінку діям екс-президента щодо журналіста Подольського, якого викрали до Гонгадзе, тільки залишили в живих.

 

По-третє, як написано в постанові, Харченко не перевірив досить глибоко всі можливі версії розправи над Гонгадзе, у тому числі про причетність до злочину іноземних спецслужб.

 

Водночас, у Генпрокуратурі вважають, що ці дії Кузьміна мають особисті тактичні обґрунтування: мовляв, він вирішив проявити себе в боротьбі за крісло генпрокурора, бо 3 листопада спливають повноваження Олександра Медведька.

 

Колишній підлеглий Кузьміна вважає: «Кузьмін - це танк, порве кожного. Ви ж подивіться: вигнав Харченка, звинувативши в тому, що півтора роки волокітив справу Пукача й нічого не нарив. А на довершення до всього пригрозив в'язницею Кучмі й Литвину, щоб ті зміркували - їхня непричетність до вбивства Гонгадзе дуже примарна... Кузьмін напролом проривається в генпрокурори, заробляючи авторитет і в очах влади, і перед простим людом».

 

Із цим погоджується і один із нинішніх підлеглих Кузьміна: «Звичайно, Ренат Равільєвич балансує на грані між "можна" і "не можна". Але в обох випадках вийде переможцем. Програє бій за посаду генерального - усім стане ясно, що його злякалися. А не програє - виграє подвійно».

 

Нагадаємо, 9 жовтня Ренат Кузьмін повідомив, що термін слідства у справі про вбивство Георгія Гонгадзе продовжено до 14 грудня 2010 року і розширено.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11828
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду