Gazeta Wyborcza: Польські спецслужби прослуховують телефони журналістів?

9 Жовтня 2010
8725
9 Жовтня 2010
15:31

Gazeta Wyborcza: Польські спецслужби прослуховують телефони журналістів?

8725
Gazeta Wyborcza: Польські спецслужби прослуховують телефони журналістів?

У Польщі спалахнув скандал навколо діяльності спецслужб: журналісти провідних польських медіа підозрюють, що їхні телефони прослуховували з метою виявлення джерел інформації, пише «Радіо Свобода».

 

Приводом до підозр журналістів стали матеріали, отримані під час журналістського розслідування кореспонлентів видання Gazeta Wyborcza. Від одного з операторів телефонного зв'язку газета отримала список запитів від Агентства внутрішньої безпеки, Центрального антикорупційного бюро та поліції. У виданні роблять висновок, що спецслужби отримували інформацію про телефонні розмови десятьох провідних польських журналістів упродовж 2005-2007 років.

 

Напередодні, 8 жовтня, 10 журналістів, які вважають, що потрапили в чорні списки спецслужб провели прес-конференцію. Ці оглядачі щоденних газет, радіо і телебачення висловили побоювання, що в Польщі порушено основне право медіа - зберігати в таємниці джерела інформації. Вони підозрюють, що спецслужби реєстрували телефонні розмови журналістів без дозволу суду.



«Агентство внутрішньої безпеки та інші служби пішли навпростець і зайшли задалеко. Я охоче побачив би всі документи, де йдеться про підстави для реєстрації телефонних розмов і хотів би знати, чи була на це згода суду. Думаю, що такої згоди не було», - заявив журналіст телекомпанії TVN Бертольд Кіттель.


Також журналісти припускають, що спецслужби стежили за їхніми розмовами на замовлення політиків - щоб знати про зміст публікацій та сюжетів.



На заяву польських медіа відреагував прем'єр-міністр Дональд Туск. Він твердить, що сенсаційна інформація не стала для нього несподіванкою, адже така діяльність спецслужб характерна для того періоду, коли прем'єр-міністром Польщі був Ярослав Качинський. «Тодішня влада охоче використовувала такого типу інструменти, вона підслуховувала, стежила, провокувала, причому не тільки журналістів», - сказав пан Туск.



Екс-прем'єр-міністр Ярослав Качинський вважає припущення польських журналістів політичною грою нинішньої партії влади.



Категорично відкидає звинувачення у стеженні за журналістами колишній керівник Агентства внутрішньої безпеки Боґдан Сьвєнковський. «Інформація про підслуховування і стеження за журналістами - абсолютно невірогідна, - заявив він. - Якщо такі випадки відбулися, чого я не можу підтвердити, то це було пов'язане з розслідуванням справ про порушення державної таємниці».



Експерт із конституційного права Ришард Пьотровський назвав оприлюднену польськими медіа інформацію тривожним сигналом для демократії. Він каже, що країні потрібні законодавчі норми, які б розмежували політику та правоохоронні органи.



Найближчими днями справою ймовірного підслуховування журналістів займеться парламентська комісія з питань спецслужб.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8725
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду