Незалежні журналісти звинуватили телеканал «Рівне-1» у цензурі

6 Жовтня 2010
33662
6 Жовтня 2010
10:51

Незалежні журналісти звинуватили телеканал «Рівне-1» у цензурі

33662
Про цензуру на популярному рівненському телеканалі «Рівне-1» заявили співробітники місцевої Агенції журналістських розслідувань. Причиною послужила історія підготовки виходу в ефір програми «Гінекологічний рекет» – про так звані «благодійні» внески медикам. Керівництво каналу звинувачення відкидає.
Незалежні журналісти звинуватили телеканал «Рівне-1» у цензурі

При підготовці матеріалу до ефіру рівненські журналісти використали приховану камеру. Основний мотив такого рішення - жінки охоче розповідають про вимагання оплати за постановку вагітних на облік, але відмовляються говорити про це перед увімкненою камерою.



Однак матеріал ще до виходу в ефір якимось чином потрапив до медиків, які, як стверджує керівник Агенції журналістських розслідувань Володимир Торбич, почали тиснути на авторів розслідування і погрожувати судом. Торбич пов'язує інцидент з тим, що у «медичному» відео фігурують однопартійці керівника телеканалу «Рівне-1» Віктора Данилова, який є депутатом Рівненської обласної ради від партії «Єдиний центр».



Журналісти звинуватили керівництво телеканалу «Рівне-1» у цензурі. У відкритому листі вони повідомили, що виконавчий директор телеканалу Людмила Хома наголошувала, що до виборів «не варто робити таких програм про депутатів», а тиск на медіа з боку медиків розпочався наступного дня після передачі відзнятого відеосюжету телеканалові.



Керівники телеканалу: «Цензури немає, працюємо далі»



Радіо Свобода попросила прокоментувати ці звинувачення Людмилу Хому, яка висловила здивування змістом відкритого листа. «Тому що ми радо пішли назустріч, на співпрацю з Агентством журналістських розслідувань, усі надані ними програми були протрансльовані в ефірі - не було жодної програми, яка з тих чи інших причин не вийшла б у ефір», - зауважила вона.



Щодо того, що матеріали програми ще до ефіру потрапили до її фігурантів, Людмила Хома заявила: редакція до цього непричетна. «У нас достатньо маленьке місто, і вони ж самі брали в головного лікаря коментарі - вона знала, що все це відбувається», - сказала виконавчий директор телеканалу.



Матеріал про зловживання медиків таки вийшов в ефір. Але його не повторили, хоч раніше це відбувалося традиційно. Людмила Хома пояснила це так: «Це сталося один раз із технічних причин - не програма не вийшла, а її повтор, і учасники агенції не поцікавилися, чому так сталося, а одразу написали відкритий лист. Я дуже здивована».



Керівництво рівненського телеканалу стверджує, що саме тут вперше і надовго уклали угоду з Агенцією журналістських розслідувань, котра завжди висвітлює конфліктні теми і не збирається розривати подібну угоду. Усі звинувачення на свою адресу медіа-керівники пояснюють припущеннями й емоціями самих журналістів.

 

Валентина Одарченко, «Радіо Свобода»

 

Фото - «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Одарченко, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33662
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду