Інтелектуальна журналістика — як цитадель проти пострадянського варварства

1 Жовтня 2010
29967
1 Жовтня 2010
12:49

Інтелектуальна журналістика — як цитадель проти пострадянського варварства

29967
Перманентні кризи, які переживає Україна в ХХI столітті - кризи ідентичності і політики, економіки і демографії, - до сьогодні аналізуються здебільшого в соціополітичних категоріях.
Інтелектуальна журналістика — як цитадель проти пострадянського варварства

Але й тут - щойно здобулися на якийсь мінімальний поступ у вивченні історії України, щойно була розкреслена мапа української гекатомби - від Голодомору, репресій, нищення всього живого на цій землі, - повилізали на світ Божий ящури з радянських печер, повдягалися в міністерські й депутатські костюми і наповнили країну смородом недорозкладеного тіла радянської імперії. Це ознака того, що, з одного боку, інтелектуальним зусиллям задля повернення держави в русло нормального життя і цивілізованої відбудови забракло системності, послідовності, рішучості, волі. А з другого - це також і ознака неочікувано глибокої деградації суспільства внаслідок зловісного експерименту, проведеного над ним радянським режимом. Відомо, що коли жінки переносять вагітність в умовах війни, голоду, нестач, різко зростає відсоток шизофренії у народжених від таких жінок дітей. Українське суспільство - і не будемо говорити про минулі століття - лише в одному ХХ столітті жило в умовах постійної війни Влади проти Народу. Тож багатоаспектні патології цього суспільства - занадто глибокі, а масштаби деградації ще доведеться вивчати не одне десятиліття.

 

Тому для розуміння цих процесів самих тільки соціополітичних категорій замало. Потрібні категорії філософські, моральні, етичні. Власне, одна з причин сьогоднішнього катастрофічного становища України в Європі і у світі - це системне відчуження України від європейської гуманітарної думки і насамперед - від гуманітарної думки західного світу ХХ століття. Категорії гуманітарної науки демократичних суспільств у нас іще дуже мало розроблені, а для тих нечисленних досліджень, де вони присутні, не існує механізмів передачі цих культурних змістів ширшій читацькій аудиторії. А при такій вівісекції освіти, як вона провадиться сьогодні, за кілька років суспільство і взагалі ризикує стати на чотири і побігти в ліс. Сьогодні середній культурний рівень суспільства на позначці, яка не дозволяє поступу, модернізації. Про політиків же годі говорити - жодна з уживаних ними політичних чи культурних категорій не має стосунку до реальності сучасного світу. В таких умовах Україна може бути лише клоном російської безперспективності, де кілька кланів окупували країну і пожирають її ресурси. Російський історик Афанасьєв називає російську владу окупаційною - адже це влада, яка «ставиться до населення країни як до підкореного і поневоленого» («День», 10.08.2010). В Україні відтак це окупація в квадраті.

 

І ось у цій, здавалось би, безвихідній ситуації з'являється газета «День», яка з року в рік, крок за кроком окреслює нові координати українського буття. В чому загадка «Дня»? В народженні інтелектуальної журналістики як системного явища, прицільно орієнтованого на культурно і громадянськи свідомого читача. Тобто «День» фактично будує нову модель інформації: свобода слова, але слова, обов'язково наповненого складними культурними змістами сучасної доби. Це - міст між модерною гуманітарною наукою і громадянином. Фактично завдяки «Дню» постав унікальний феномен Джеймса Мейса. Завдяки «Дню» проблема Голодомору була побачена не лише в суто історичній площині, а і в площині моральній, культурній, загалом цивілізаційній. Чи взяти таке гігантське явище, як філософ Сергій Кримський: саме завдяки публікаціям «Дня» етика і футурологія Кримського стали надбанням кожної людини, що здатна почути голос мислителя. «День» - це також «майдан» надзвичайно гострого політолога Ігоря Лосєва - і символічно, що він родом із Севастополя. Від Голодомору до лосєвських «розтинів» мертвого телебачення, від Дзюби, що, поспілкувавшися з Мотескьє, змушений витрачати свій дорогоцінний час на міністра псевдо-освіти, - до західних політологів, від масштабної політології Щербака до ориґінальної літературознавчої географії Панченка, від історичних екскурсів до психологічних настроєвих замальовок - все це жива тканина діалогу нової журналістики з новим читачем. І окрема сторінка - це «День» у його стосунках з молоддю: і Острозький клуб, і школа журналістики, і постійні презентації, і зустрічі в українських університетах. Це й справді творення нової реальності, де пріоритет Свободи і пріоритет Знання протистоїть новітньому пострадянському Варвару з його неорежимними судомами і самозакоханим невіглаством.

 

Але вочевидь і цього не досить. Завжди можна сказати: ту статтю читав, а іншу ні, газету забув купити, мав важливіші справи. Або ж і так: нічого геть у нас немає, ні своєї «Ґазети Виборчої», ані «Нью Йорк Таймса». Словом, дивно, що на Марсі не родять груші. І ось тоді з'являється «Екстракт»: спершу «Екстракт-150», а потім і «Екстракт +200» - у двох томах. Нечуване явище: грубезний науковий двотомник, який супроводжує щоденну газету! В Європі часто газета виходить у супроводі того чи іншого «культурного продукту»: серії фільмів чи музичних CD, детективних романів чи навіть енциклопедії. Але подібне видання неможливе: адже вважається, що газета так чи інакше живе один день! А саме «День» так не вважає. Тобто вихід цих книжок говорить про те, що короткотривала інформація не заглиблена в минуле і не дивиться в майбутнє. Лише інформація, що охоплює різні виміри життя суспільства, може нести з собою енергію трансформації.

 

«Бібліотека газети «День» - це дивовижна інтелектуальна парабола, де «стратосфера історичної пам'яті», за формулою Лариси Івшиної, прочиняє двері до майбутнього і яка нікому не дає права сказати: мене тут не було, це відбулося без мене. Ні, все, що відбувається, - трагічний чи переможний результат наших зусиль, індикатор нашої волі - або ж її відсутності. Зрештою, навіть обсяг видання - показник неймовірної праці всієї редакції, тобто всіх ланок цього великого проекту. Через концепцію пам'яті цей проект долучає Україну до віднятого в неї материка гуманітарної культури модерної Європи. А через свій раціональний, виважений, діалогічний стиль формує нове покоління молоді, яка, нарешті (будемо сподіватися), остаточно вирветься з пострадянської печери на свіже повітря. І продовжуватиме творити нові культурні смисли, потужний імпульс яким дає сьогодні «День» на всіх щаблях суспільного життя.

 

Оксана Пахльовська, «День»

 

Фото - «День»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Пахльовська, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29967
Читайте також
07.12.2010 08:54
Денис Жарких
, для «Детектор медіа»
14 962
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду