Валентина Теличенко: постанова про порушення КС не є таємницею досудового слідства

1 Жовтня 2010
11426
1 Жовтня 2010
11:07

Валентина Теличенко: постанова про порушення КС не є таємницею досудового слідства

11426
Валентина Теличенко: постанова про порушення КС не є таємницею досудового слідства

Адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко наголошує, що постанова про порушення кримінальної справи не є таємницею досудового слідства. Саме тому і постанова про притягнення Олексія Пукача до кримінальної відповідальності  у публікації не є таємницею досудового слідства. Про це пише «Українська правда».

 

«І постанова, і ті дані, які створюють передумови до порушення кримінальної справи - не є таємницею досудового слідства», - зазначила вона.

 

Нагадаємо,  раніше Генпрокуратура брала пояснення у головного редактора «Української правди» Олени Притули щодо публікації «Висновок слідства: Кравченко замовив убивство Гонгадзе. Документ».

 

За словами Теличенко, оприлюднена постанова, а саме - постанова про порушення кримінальної справи, прийняття її до свого провадження та об'єднання справ в одне провадження - це процесуальний документ, який дає початок досудовому слідству.

 

Вона зазначила, що Кримінально-процесуальний кодекс «регулює порядок вручення постанови про порушення кримінальної справи - і цей порядок не передбачає відібрання підписки про нерозголошення таємниці досудового слідства перед врученням постанови, адже така постанова не є сама по собі таємницею».

 

Адвокат зазначила, що «фактично, кримінальному переслідуванню підлягає розголошення даних досудового слідства або дізнання», але ж дані не можуть з'явитися раніше, ніж буде почато слідство чи дізнання, отож говорити про наявність таких даних у постанові про порушення кримінальної справи не можна».

 

«Мене щиро дивує зацікавлення Генпрокуратурою обставинами появи вказаної постанови на сайті "Української правди". Адже поява в різних ЗМІ інформації про очні ставки, в яких брали участь Володимир Литвин, Микола Джига та інші, навіть раніше, ніж потерпілі дістали можливість вивчати матеріали справи, не була розцінена як розголошення даних досудового», - заявила вона.

 

«А ще, реакція Генпрокуратури на появу постанови - не що інше як чергове свідчення того, що принцип верховенства права ніколи не лежав в основі кримінального процесуального права в нашій державі», - додала пані Теліченко.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11426
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду