Черкащан змушують передплачувати «вісник влади». Влада і «вісник» про це не знають

24 Вересня 2010
45746
24 Вересня 2010
11:29

Черкащан змушують передплачувати «вісник влади». Влада і «вісник» про це не знають

45746
Черкащан змушують передплачувати «вісник влади». Влада і «вісник» про це не знають

 

В Україні зріс тиск на на регіональних редакторів та журналістів під час підготовки редакційних матеріалів. Натомість, у Черкаській області приватне видання «Молодь Черкащини» за підтримки влади і Партії регіонів набирає передплатників.

 

 

Про зростання тиску на регіональні ЗМІ зробила заяву Асоціація незалежних регіональних видавців України (АНРВУ).  Так, у серпні 17,4% видавців вказали на такий тиск в анкетуванні Асоціації - проти 5,3 % у липні. Такі дані наводить профільний сайт «Детектор медіа». Прикметно, що особливе занепокоєння у дослідників викликала саме Черкаська область.

 

 

Великий вибір оперативних кольорових фото губернатора -

на сайті ОДА і у газеті «Молодь Черкащини»

 

 

- Дуже непокоїть ситуація, що склалася у Черкаський області, коли комерційне видання за підтримки певної політичної сили набирає передплатників. Через це незалежні видання втрачають своїх читачів. При цьому ми допускаємо, що це проходить за підтримки адмінресурсу, - зазначила у своєму коментарі Детектор медіа виконавча директорка АНРВУ Оксана Бровко.

 

 

 Перші сторінки газети - під «плакати» влади

 

 

Про «мережевий маркетинг", який набирає обертів за допомогою адмінресурсу, написала й  газета «Нова Молодь Черкащини». У статті «Кому несуть золоті яйця люди Тулуба?» йдеться про відоме черкаське видання, яке «працює на владу так, що деякі державні та комунальні газети й поряд не стояли»:

 

«Утім, це, за великим рахунком, справа смаку і політичної закоханості власника газети - вихваляти владу. Але до чого ж тут гроші? На своїй безмірній любові він ще й нажитися хоче, напряг всю чиновницьку рать на витрушування тисяч гривень із населення, і вже тираж росте, як на дріжджах. А гроші капають на розрахунковий рахунок редакції. Мовчить прокуратура, мовчить СБУ, УБОЗ і УБЕЗ. А мали звернуть увагу на цю фінансову піраміду», - зазначає видання.

 

 

 Передплата на газету - на контролі влади?

 

 

І додає, що до приймальні нардепа Івана Зайця вже надходили звернення жителів кількох районів Черкаської області - освітян, лікарів, працівників культури - про те, що представники виконавчої влади примушують їх передплачувати дане видання.

 

Голова Черкаської обласної організації Української народної партії Леонід Даценко запевнив «Нову Молодь Черкащини": партія володіє інформацією, що відповідні листи з настійливими рекомендаціями щодо розповсюдження газети були розіслані від райдержадміністрацій до сільських і селищних рад, на підприємства та в організації.

 

- Іван Заєць має намір звернутися до Генеральної прокуратури та СБУ з вимогою перевірити інформацію та дати належну оцінку діям окремих посадовців та державних адміністрацій вцілому, - пообіцяв Леонід Даценко.

 

 

 

 

Губернатор публічно відхрещується від примусової передплати на газету,

яка найбільше про владу пише

 

 

Тим часом, губернатор Черкащини Сергій Тулуб, якому підпорядковані всі голови РДА, під час свого останнього брифінгу заявив, що вперше чує про подібні речі:

- Це корупційні прояви. І треба їх документувати. І я про це казав на тій прес-конференції, яку проводив: шановні, якщо від вас вимагають хабара чи ще якихось там дій якісь чиновники, то будь-ласка ... не буду, бо мене критикують за те, що я тоді сказав. Самі знаєте, що треба робити!

 

- То їм дулі показувати? - поцікавилася журналістка, яка запитувала, як діяти вчителям, коли їх змушують передплачувати газету.

 

 

 

У кожному номері газети - пряма мова майбутніх кандидатів у депутати від партії влади

 

 

- Ну, їм не можна, вони ж виховувати будуть... Вони не можуть це робити. Це роблять тільки невиховані люди. Давайте таким чином тут підійдемо, інколи в людини таке буває, що нікуди діватися, і вона готова на все. Треба таким людям допомагати. І я думаю, що з вашою допомогою ми цим людям будемо допомагати. Нехай телефонують на гарячу лінію облдержадміністрації. Передайте це вчителям. У них дуже низький рівень заробітної плати, і при сьогоднішньому рівні життя ще вимагати від них виписувати те, що він не хоче! Я думаю, що це в людей голови немає, або гальм немає, або ще чогось. Це моя конкретна, принципова позиція, - сказав губернатор.

 

 

 

Головному редакторові невідомо, що частина читачів газети стали такими з примусу.

Фото - сайт «МЧ»

 

 

«Прочерк» поцікавився у Віктора Яременка, головного редактора видання, яке наробило стільки галасу, чи  правда, що за підтримки відомої політичної сили воно набирає передплатників.

- Ви мене поставили до відома, і я тепер таку інформацію знаю.

 

- Під час останньої прес-конференції губернатора запитали про те, як бути вчителям, яких у деяких районах області змушують передплачувати вашу газету. Справді змушують?

- Вперше про це чую. Журналістка нашої газети, яка була на прес-конференції у  понеділок, мені навіть не встигла про це розповісти.

 

- Ви якось можете цей факт спростувати чи вважаєте, що це взагалі не потрібно спростовувати?

- Я випускаю газету. От ви мене ставите до відома. Як я це можу прокоментувати, коли вперше про це чую?! Без адвоката тут говорити немає чого, бо будь-що сказане можна перекрутити і використати проти мене. Це так само я можу зателефонувати до вас і сказати: а ви знаєте, що вам протежує Заслужений журналіст України, і ваш кар'єрний ріст із цим пов'язаний? Як би ви до цього поставилися? Що б ви відповіли?..

 

«Прочерк»

 

Фото - «Прочерк» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Прочерк»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
45746
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду