Короткометражна діагностика

25 Вересня 2010
26565
25 Вересня 2010
16:14

Короткометражна діагностика

26565
У національний прокат вийшов український кіноальманах «Мудаки. Арабески», який показує, що потенціал у нас є, бракує хорошого виконання
Короткометражна діагностика

 

Обмежений прокат творчого хуліганства

 

«Мудацтво - це брак самоповаги. Коли людина не поважає себе, тоді вона не поважає навколишній світ, зі зневагою ставиться як до майбутнього, так і до минулого. Це стан речей, що пронизує наше суспільство від еліти й, приміром, до хлопців із Борщагівки», - каже Володимир Тихий, продюсер проекту й режисер кількох короткометражок цього циклу, відомий нам як автор екранізації за твором Ірен Роздобудько «Ґудзик». Це кіно можна назвати правильним і пристойним: iдеться в ньому про нормальних людей зі складними стосунками, тут тільки істерики і ніяких тобі какашок. Тема екскрементів i тупих індивідуумів виникла у Тихого з початком економічної кризи, коли пригальмував конвеєр iз виробництва «мила» й рекламних роликів. Відтак звільнився час для роздумів i творчого хуліганства - Володимир Тихий разом із командою колег-однодумців вирішив заповнити кілька лакун, притаманних національному кіновиробництву: зняти кіно без грошей (забути плач про відсутність державної чи інвестиційної підтримки), про наболіле й про звичайних наших людей - два останні пункти виявили, що знімати треба про мудаків.

 

За рік зняли 20 короткометражок, 14 із яких зараз крутять у столичних кінотеатрах «Київ» i «Жовтень» та в Одесі, інші українські кінотеатри відмовилися брати некомерційне скандальне кіно, навіть незважаючи на те, що деякі фільми кіноальманаху пройшли відбір закордонних кінофестивалів і є не гіршими за аналогічний іноземний продукт. Прем'єру, що відбулася в «Києві» в четвер, відвідали режисери Вадим Перельман (наразі провадить творчо-фінансові перемовини в столиці України), Олександр Шапіро, директор Української кінофундації і арт-директор МКФ «Молодість» Андрій Халпахчі, продюсер Олег Кохан. Якщо оцінювати «Мудаків», то, як на мене, проекту можна поставити тверду четвірку (потенціал є, проте виконання не задовольняє на всі сто): якість кіноробіт нерівна - є такі, що викликають здивування й несприйняття, але їх компенсують наступні сильніші роботи.

 

Про «Мудаків» конкретно

 

Зачином до альманаху стала п'ятихвилинна робота Володимира Тихого «Це ж гівно!» - вона ж апофеоз та гімн мудацтву. Чоловік припарковується на дешевій вітчизняній машині, виходить з авто i вступає в какашку. Що робити? Звісно, стерти екскременти об асфальт, потім об край тротуару, додатково пошкребти об колесо дорогого джипа й остаточно переконатися, що черевик чистий, після того, як провів ногою по бамперу «Мерседеса». Але ж на тротуарі залишається ще купка незайманого гівна, а на стоянці - кілька дорогих авто... Класична замальовка про наших співвітчизників, що звично мітять ареал свого існування, викидаючи сміття з вікон авто, електричок та поїздів або плюючи та шмаркаючись під ноги перехожим.

 

Інший приклад мудака (або бикоти) - у замальовці «Мій друг Сєрьога». Сєрьога - типовий герой нашого часу: він любить блатні пісні, пиво, генделі, маму (бо вимушено живе з нею) й «стріляє» у добряг «бабки», які ніколи не повертає. Режисер Іван Тімшин, крім колоритного персонажа, також вдало використав прийом «зйомка прихованою камерою»: як відомо, найкраще мудаки проявляють себе в середовищі свого існування. Більшість картин альманаху розповідають про подібних героїв і розкривають єдину соціальну тематику: культурну й екзистенційну деградацію нашого суспільства, а точніше - молоді, коли сємки замінюють книжки, кіно, музеї, подорожі чи просто вдумливу дружню розмову, а бажання покласти додаткову грошову купюру до кишені - цінність родинних стосунків.

 

Короткий метр, як і коротка проза, жанр складний і підступний. За кілька хвилин треба розказати історію зі змістом, яскравим героєм, довести оповідь до логічного кінця й залишити простір для подальших роздумів. Саме на логічне завершення й шкутильгає частина фільмів із «Мудаків» - кінцівки здаються обірваними, залишаючи відчуття недомовленості й порожнечі. Як на мій суб'єктивний глядацький смак, найповнішою в даному плані роботою став фільм «Останній лист» Юрія Ковальова. Упродовж 11 хвилин ми проживаємо кілька днів із життя першокласника, для якого найбільший урок дає не школа, а звичайний лист, доставлений не за тією адресою. Дитяча цікавість спонукає хлопчину відкрити конверт i прочитати послання матері до сина: «Помираю, синку. Не бачила тебе вісім років. Приїдь, хоч гляну на тебе перед смертю, соколе». Почуття відповідальності, що зароджується у малюка, спонукає його їхати на Позняки й серед однотипних висоток шукати адресата. І він знаходить його, в останню мить - той уже від'їжджав на таксі - передає йому листа зі словами «Вона помирає. Просить приїхати» й отримує ляпаса як підкріплення репліки: «Ніколи не читай чужі листи». У цій картині закладено стільки тем (стосунки між дорослими й дітьми, виховання, почуття відповідальності, дорослішання), що, власне, й має бути в короткометражці.

 

Проект залишається відкритим, тому пропоную режисерам урізноманітнити альманах темою, що валяється під ногами, але ніхто її не бере - зняти кіно про мудаків на чолі дер­жави. Один бородатий міністр давно «проситься» в цей проект, та й хіба ж тільки він...

 

P. S. Після альманаху «Мудаки. Арабески» планується випуск DVD, до якого ввійдуть усі короткометражки проекту.

 

Почесний список

 

Фільм «Глухота» Мирослава Слабошпицького брав участь у конкурсі 60-го Берлінського міжнародного кінофестивалю та в конкурсі Міжнародного кінофестивалю  у Марта Віньярд (штат Массачусетс, США).

 

Картина «По дорозі» («Це ж гівно!») Володимира Тихого отримала спеціальну відзнаку журі на V Фестивалі короткометражних фільмів FF600 у Любляні (Словенія).

 

Фільми «Пам'яті Пітера» Володимира Тихого й «Українська література: посібник для мудаків» Анатолія Лавренішина брали участь у конкурсі ІХ фестивалю короткометражних фільмів Dr.Mabuse (Барселона. Іспанія).

 

Оцінки

«Це професійний кінопроект»

 

Андрій Халпахчі, генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість»:

- У цьому проекті люди довели, що за відсутності державного фінансування, але коли є ідеї та бажання щось зробити, то можна зробити професійний кінопроект. На жаль, здебільшого в українських молодих митців відсутня якась ідея, у цьому ж проекті вона є. Це - діагноз нашого суспільства, і в декого він вийшов дуже цікавим. Що стосується якості роботи, то відсутність фінансування призвела до технічних недоліків. Також у мене є закиди щодо режисури й операторської роботи в деяких фільмах.

 

Наталя Дмитренко, газета «Україна молода»

 

Фото -  «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталя Дмитренко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26565
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Drahoman
4982 дн. тому
Крім того, на що звернули свою пильну увагу молоді митці, їм ще можна запропонувати не менш талановито зануритись для зацікавленої аудиторії в теорію і практику міських туалетів або приміських, трупарні тощо. Не бійтесь, сприймач сприйме і з технічними і акторськими вадами вже заради глибини теми. А який-небудь турок покаже по першому...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду