Фестивальний центр — у центрі «Києва»

24 Вересня 2010
25795
24 Вересня 2010
21:28

Фестивальний центр — у центрі «Києва»

25795
Фестивальний центр — у центрі «Києва»

Культурний центр «Кінотеатр «Київ» запрошено взяти участь у престижній міжнародній кіноконференції EUROPA CINEMAS. У цій акції задіяно близько 700 представників кінобізнесу з усього світу. Мета програми - розширити горизонти інтелектуального (не тільки європейського, а й світового) кіно. У цьому плані наш «Київ» уже на найближчий осінній час запланував низку помітних проектів: Манхеттенський фестиваль короткометражних картин, польська ретроспектива, панорама нового німецького кінематографа; а також «Вік-енд у Каннах» з яскравими французькими стрічками.

 

Два роки тому EUROPA CINEMAS інтегрувала «Київ» у свої «обійми». І це дало можливість кінотеатру відчути себе рівним серед європейських кіноцентрів, відповідно, виконуючи певні зобов'язання перед європейською кіноорганізацією. Як відомо, світові кіноекрани сьогодні заповнені переважно голлівудськими блокбастерами. І одне зі стратегічних завдань EUROPA CINEMAS у міру можливостей протиставити цьому розважальному продукту мистецтво кіно, якому сьогодні не завжди просто дістатися на великі екрани. Директор кінотеатру Вілія БОНДАРЕНКО повідомила «ДТ», що саме на таких - фестивальних ретроспективних - показах і вимальовується обличчя справжнього кіноглядача: «У цьому плані ми не женемося за кількістю, а робимо ставку тільки на ексклюзивність. Оскільки тільки в наших залах ексклюзивні програми французького, німецького, американського кіно... Був випадок, коли нещодавно один фестиваль «набіг» на інший (під час болгарського кінотижня). А водночас - кінопанорама нового мексиканського кіно! Та ще й із яскравою хореографічною програмою. Хвилювалися, що одне затьмарить інше. Проте все
вийшло чудово.

 

- Якою сьогодні є основна форма діяльності з придбання певного кіноконтенту? Напряму посольства допомагають? Чи приватні кінофірми?

- Звичайно, для популяризації національних кінематографій посольства ведуть виняткову роботу. При цьому для них важлива не разова акція, а ставка на великі програми і фестивалі. Самі посольства й представляють нам певні блоки картин, тому що серйозно відстежують досягнення кіногалузі у своїх країнах. Ну і, звісно, найважливіший індикатор інтересу - міжнародні кінофестивалі у Берліні, Каннах, Венеції... Картини, які потрапили в програми цих оглядів, уже на слуху.

 

- З одного боку, ви популяризуєте арт-хаузне міжнародне кіно, на якому не завжди заробиш... Але водночас практично всі кінозали прагнуть до 3D технологій. Чи може сьогодні кінотеатр обійтися без таких технологій?

- Реалії ринку, безперечно, диктують свої закони. «Київ» не виняток. Уже до 18 листопада, до світової прем'єри чергового «Гаррі Поттера», плануємо запуск залу в 3D форматі. За «Поттером», як відомо, підуть «Хроніки Нарнії». І інтерес до цих фільмів заздалегідь гарантований... Отже, потрібно реагувати. На реконструкцію залу під 3D взяли кредит у півтора мільйона гривень. Кіногалузь рухається вперед - і, очевидно, без 3D ніяк не обійтися. Водночас, підкреслю, що фестивальне кіно - один із найважливіших напрямів роботи. Майбутня 40-ва «Молодість» знову обирає основним плацдармом наші кінозали. І, як ви знаєте, програми і гості очікуються надзвичайно цікаві...

 

- Напередодні «Молодості» (з 15 по 22 жовтня) у вас пройде ретроспектива картин видатного українського режисера Юрія Іллєнка. У програмі значиться і гучна «Молитва за гетьмана Мазепу», яку через різні обставини «ховали» від широкого глядача...

- Справді, ім'я такого режисера має звучати, фільми його повинні жити... Тиждень картин Іллєнко - це «Тіні забутих предків» (де він виступив оператором), «Криниця для спраглих», «Вечір на Івана Купала», «Білий птах з чорною ознакою», «Лісова пісня. Мавка», «Легенда про княгиню Ольгу», «Лебедине озеро. Зона»... А фільм-відкриття ретроспективи - «Мазепа». До нас звернулася сім'я режисера, зокрема його сини, із пропозицією вшанувати пам'ять Іллєнка, показати його кращі картини. Я сама особисто добре знала Юрія Герасимовича, тому, природно, такий проект не міг не виникнути.

 

У нас також презентовано досить незвичний український кінопроект «МУДАКИ. Арабески» - це перша добірка короткометражок. Не маючи ні бюджету, ні спонсорів, ні держпідтримки, наші хлопці все-таки ризикнули піти на таку «кіноавантюру». Серед творців Володя Тихий, Віра Яковенко, Мирослав Слабошпицький, Роман Бондарчук... Сподіваюся, і цей кінопроект дійде до свого адресата.

 

До речі...

На Манхеттенському фестивалі короткометражних фільмів, який пройде в «Києві» з 29 вересня (проект представляє «Архаус трафік») глядачі традиційно виступатимуть і суддями. Саме глядацьке голосування (не тільки в Україні, а й в інших країнах, де презентуватиметься проект) визначить переможця. Результати будуть оголошені 3 жовтня в Нью-Йорку. На думку директора цього фесту Ніколаса Мейсона, «це кінофестиваль, який розвивається найшвидше у світі: він розпочався в 1997-му і захопив у свою орбіту багато різних країн...» У програмі, яку побачать і глядачі «Києва», стрічки «Спостерігач» (Великобританія), «Підземка» (Мексика), «Вечірка» (Хорватія), «Мадагаскар» (Франція), «Басейн» (Ірландія), «Велосипед» (Австралія) та інші картини.

 

Катерина Константинова, «Дзеркало тижня»

 

Фото -  «Дзеркало тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Константинова, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25795
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду